Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Recepti za jela od bakalara: Okruglice, tjestenina, bakalar s orasima i palentom, u turbanu

Recepti za jela od bakalara: Okruglice, tjestenina, bakalar s orasima i palentom, u turbanu
9

Od davnina se uživa u okusu bakalara te se od njega mogu pripremati razna jela. Izvrstan je izvor raznih nutrijenata, a najčešće se koristi sušen i soljen, a u Hrvatskoj ga jedemo na Badnjak

Bakalar je specifična riba, posebnog mirisa i okusa, vrlo cijenjen diljem svijeta. Izvrstan je izvor selena, proteina, različitih vitamina, fosfora, omega-3 masnih kiselina, kalija i niacina. Ova riba najčešće se koristi sušena i soljena, a u Hrvatskoj je tradicionalno jedemo na Badnjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dali smo ovoj curi 1000 kuna da napravi zagrebački i rizi bizi | KUHARSKI BOOTCAMP 09:54

Bakalar poznaje metode konzerviranja kao što su soljenje, dimljenje i sušenje, kako bi se lakše očuvao dulji period i lakše prenosio po svijetu.

Brza i zdrava večera: Bruschette s pjenicom od oslića ili bakalara
Brza i zdrava večera: Bruschette s pjenicom od oslića ili bakalara

Budući da je sušeni bakalar tvrd, prije kuhanja treba ga omekšati tučenjem, ako ga niste nabavili u tom obliku. Zatim se moči u hladnoj vodi, dva do tri dana koja se mijenja nekoliko puta dnevno. Nakon namakanja potrebno ga je očistiti od kože i kostiju, oprati te ostaviti da se suši. Od davnina se uživa u okusu bakalara te se od njega mogu pripremati razna jela.

Nizozemci primjerice, vole veliki bijeli, soljeni pečeni bakalar. Najprije se ispere od soli i očisti od kosti, a pritom je važno da ostane u komadu. Pomiješaju ga sa svježim ili suhim šljivama te s paprom i malo tartufa. Riba se prekrije mješavinom, posoli i polije maslinovim uljem, potom se smota i zaveže, probode ražnjićem i peče pola sata. Za vrijeme pečenja, može se posuti i mrvicama od kruha. Naposljetku se prelije limunom.

Dreamstime

Osim glavnih jela od soljenog bakalara mogu se praviti i predjela te umaci uz tjesteninu i rižu. Oni vještiji mogu se okušati u pripremi tučenog bakalara. U našim krajevima ovaj specijalitet se može pripremati kao pašteta sa sušenim bakalarom. Po ovom receptu, kuhani mekani bakalar se tuče, a pritom mu dolijevate maslinovo ulje dok ne postignete pjenastu kremu. Posolite i popaprite pa dodajte češnjak i peršin. Pašteta se najčešće služi kao predjelo s crnim maslinama i tostom.

Sušeni bakalar s orasima i palentom

  • Sastojci: 500 g sušenog bakalara, 400 g krumpira, iznutrice 2 bakalara, 8 oraha, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sol
  • Priprema: Sedam dana namačite bakalar s iznutricama. Često mijenjajte vodu. Očišćenu ribu narežite na sitno. Iznutrice režite na kriške i skuhajte s bakalarom u malo vode koju ćete posoliti. Kad je skuhana, ribi dodajte narezan krumpir i posolite. Kad voda ispari, zalijte bakalar maslinovim uljem, pospite mješavinom češnjaka, peršina i oraha te promiješajte. Poslužite toplo uz kriške palente.

Bolimbos - okruglice od bakalara 

  • Sastojci: 500 g sušenog bakalara, 400 g krumpira, iznutrice 2 bakalara, 8 oraha, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sol, jaja i krušne mrvice
Tradicionalna blagdanska jela: Od ribe i morskih plodova pa do pečenja, salati i finih slastica
Tradicionalna blagdanska jela: Od ribe i morskih plodova pa do pečenja, salati i finih slastica
  • Priprema: Namočeni bakalar očistite od kože i kostiju. U međuvremenu skuhajte, ogulite i protisnite krumpir. Nasjeckajte bakalar na sitno i pomiješajte ga s krumpirom, jajima, peršinom i malo soli. Smjesu promiješajte i oblikujte okruglice, uvaljajte ih u jaja pa u krušne mrvice te ih ispohajte.

Tjestenina s bakalarom

  • Sastojci: 500 g namočenoga soljenog bakalara, 500 g rajčice, 80 g maslinova ulja, mrkva, crveni luk, celer, sol, peršin, 500 g tjestenine, papar
  • Priprema: Skuhajte bakalar, maknite kožu i izvadite kosti i narežite ga na komade. Luk ispržite na maslinovu ulju dok ne požuti, dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i peršin te sol i papar. Ubacite rajčicu i kuhajte na laganoj vatri, potom kad se umak zgusne, dodajte bakalar i nastavite s kuhanjem. Pripremite tjesteninu koju ćete malo još prokuhati s umakom od bakalara.

Bakalar u turbanu

  • Sastojci: 500 g namočenoga sušenog bakalara, 100 g maslaca, 3 žlice brašna, 100 g sira ribanca, 1/2 l mlijeka, krušne mrvice, 2 jaja, 1 kg svježeg špinata, muškatni oraščić, sol
  • Priprema: Kuhajte bakalar, neka ključa sedam minuta. Ocijedite ga i očistite, potom nasjeckajte na kockice i pomiješajte s tri žlice brašna. Potom dodajte mlijeko i stalno miješajući, ispržite ga na maslacu. Umiješajte sir i špinat koji ste prethodno skuhali, nasjeckali i popržili. Dodajte jaja, sol i muškatni oraščić. Okrugli kalup s rupom u sredini namastite i pospite mrvicama. Uspite smjesu koju ste sačinili od bakalara i špinata te sve pecite u pećnici oko sat vremena.
Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje
Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje

Bakalar na napuljski

  • Sastojci: 800 g namočenoga bakalara, 500 g rajčice, 50 g grožđica, 150 g crnih maslina, 50 g pinjola, žlica kapara, malo brašna, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar
  • Priprema: Ispasirajte rajčicu. Pola čaše ulja ulijte u tavu i dodajte češnjak. Nakon što češnjak požuti, izvadite ga te u tavu ubacite rajčicu, usitnjene masline, žlicu kapara, grožđice, pinjole, sol i papar. U tavu dodajte pola čaše vode, poklopite i kuhajte 20 minuta. Bakalar očistite od kostiju, narežite na komade i uvaljajte u brašno i ispržite ga na maslinovu ulju. Prelijte umakom te pecite u pećnici na 170°C, otprilike pola sata.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo