Lifestyle

Komentari 3

Recepti za jela od bakalara: Okruglice, tjestenina, bakalar s orasima i palentom, u turbanu

Recepti za jela od bakalara: Okruglice, tjestenina, bakalar s orasima i palentom, u turbanu

Od davnina se uživa u okusu bakalara te se od njega mogu pripremati razna jela. Izvrstan je izvor raznih nutrijenata, a najčešće se koristi sušen i soljen, a u Hrvatskoj ga jedemo na Badnjak

Bakalar je specifična riba, posebnog mirisa i okusa, vrlo cijenjen diljem svijeta. Izvrstan je izvor selena, proteina, različitih vitamina, fosfora, omega-3 masnih kiselina, kalija i niacina. Ova riba najčešće se koristi sušena i soljena, a u Hrvatskoj je tradicionalno jedemo na Badnjak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bakalar poznaje metode konzerviranja kao što su soljenje, dimljenje i sušenje, kako bi se lakše očuvao dulji period i lakše prenosio po svijetu.

Budući da je sušeni bakalar tvrd, prije kuhanja treba ga omekšati tučenjem, ako ga niste nabavili u tom obliku. Zatim se moči u hladnoj vodi, dva do tri dana koja se mijenja nekoliko puta dnevno. Nakon namakanja potrebno ga je očistiti od kože i kostiju, oprati te ostaviti da se suši. Od davnina se uživa u okusu bakalara te se od njega mogu pripremati razna jela.

Nizozemci primjerice, vole veliki bijeli, soljeni pečeni bakalar. Najprije se ispere od soli i očisti od kosti, a pritom je važno da ostane u komadu. Pomiješaju ga sa svježim ili suhim šljivama te s paprom i malo tartufa. Riba se prekrije mješavinom, posoli i polije maslinovim uljem, potom se smota i zaveže, probode ražnjićem i peče pola sata. Za vrijeme pečenja, može se posuti i mrvicama od kruha. Naposljetku se prelije limunom.

Osim glavnih jela od soljenog bakalara mogu se praviti i predjela te umaci uz tjesteninu i rižu. Oni vještiji mogu se okušati u pripremi tučenog bakalara. U našim krajevima ovaj specijalitet se može pripremati kao pašteta sa sušenim bakalarom. Po ovom receptu, kuhani mekani bakalar se tuče, a pritom mu dolijevate maslinovo ulje dok ne postignete pjenastu kremu. Posolite i popaprite pa dodajte češnjak i peršin. Pašteta se najčešće služi kao predjelo s crnim maslinama i tostom.

Sušeni bakalar s orasima i palentom

Bolimbos - okruglice od bakalara 

Tjestenina s bakalarom

Bakalar u turbanu

Bakalar na napuljski

 

 

Najčitaniji članci