Obavijesti

Lifestyle

Komentari 29

Recepti za super detoks: Jetru ćete oporaviti uz mrkvu i radič

Recepti za super detoks: Jetru ćete oporaviti uz mrkvu i radič

Sve više stručnjaka podržava kratki detoks jetre, no važno je dugoročno mijenjati navike, kaže hepatolog prof. dr. sc. Duško Kardum, uz savjete kako organizirati i detoks i prehranu

VIDEO

Purica s mlincima zapečenima u masti, topli odojak s francuskom salatom, kolači bogati šećerom i masnom kremom, puno kave i cigareta te pokoja čaša vina s kojom se sve to zalijevalo ovih dana veliki su izazov za probavu, posebno za jetru. Problem, naravno, nije samo u desetak dana oko blagdana, nego u činjenici da se mnogi i inače ne hrane zdravo i ne kreću dovoljno ili pretjeruju s kavom, alkoholom i cigaretama, odnosno nekim vrstama lijekova. Zbog toga se problem ne može riješiti samo kratkim programom detoksikacije jetre, koji sve više podržavaju i stručnjaci, nego je nužno dugotrajno promijeniti navike, kaže prof. dr. sc. Duško Kardum, gastroenterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB-a Dubrava.

POGLEDAJTE VIDEO: Sokovi i smoothieji za detoks iz bara 'Smutikaša'

Pokretanje videa...

Zdravi detoks sokovi i smoothieji 01:27

- Jetra je najveća žlijezda u našem organizmu u kojoj stanice zvane hepatociti obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophodne za održavanje života. Te stanice imaju mnogo metaboličkih funkcija: sudjeluju u preradi bjelančevina, masti, ugljikohidrata, žučne boje (bilirubina), žučnih kiselina, vitamina, minerala i nekih hormona te lijekova i toksina koji su uneseni u organizam. Stoga je jasno da ako jetru opteretimo prevelikim količinama hrane koja sadrži puno masti i dodataka može doći do poremećaja u njezinu radu - kaže hepatolog.

storyeditor/2024-01-08/PXL_100221_31773407.jpg

Na to, dodaje, dodatno utječe i učestala konzumacija nekih vrsta lijekova, poput onih na bazi paracetamola ili nesteroidnih antireumatika, koji se dobivaju i bez recepta, kao i nekih vrsta antibiotika, antidepresiva i spolnih hormona, a vrlo važan čimbenik je i pretjerivanje u alkoholu.

- U Hrvatskoj je registrirano oko šest posto alkoholičara, no oko 15 posto ljudi prekomjerno konzumira alkohol. Oko 15 posto alkoholičara stariji je od 21 godine, no sve brže raste i učestalost pijenja u sve ranijoj životnoj dobi. Pritom treba naglasiti da se rizik bolesti jetre, koji su posljedica alkohola, značajno povećava već kod unošenja 60 grama alkohola na dan za muškarce ili 20 grama na dan za žene te raste s godinama konzumacije alkohola. Usporedbe radi, jedno pivo od pola litre sadrži oko 20 grama alkohola, jednako kao i čaša vina, dok čašica žestokog od 0,3 decilitra sadrži oko 10 grama alkohola - pojašnjava dr. Kardum.

Detoks nakon blagdana: Uz variva i juhe izbacite toksine iz tijela - top 10 zdravih recepata
Detoks nakon blagdana: Uz variva i juhe izbacite toksine iz tijela - top 10 zdravih recepata

Dodaje kako su neke bolesti jetre, poput hepatitisa B i C, u Hrvatskoj niske incidencije (dijelom i zbog cijepljenja), no veliki problem postaje sve veći porast nealkoholne masne bolesti jetre, koja je povezana sa spomenutim navikama.

- Njezin glavni uzrok su porast debljine i tzv. metaboličkog sindroma, odnosno nastajanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola, neosjetljivost stanica na inzulin i visoki krvni tlak. No na pojavu masne jetre značajno utječu i nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost te reakcije na stres - kaže hepatolog.

Pritom bolest ne mora biti ograničena samo na jetru, nego je povezana s nizom drugih, kao što su kardiovaskularne bolesti, polipi debelog crijeva i kolorektalni karcinom, sindrom policističnih jajnika, povećani rad štitnjače, nedostatak hormona rasta, kronične bubrežne bolesti i šećerna bolest tip 2.

4 prehrambene navike koje su najgore za zdravlje vaše jetre
4 prehrambene navike koje su najgore za zdravlje vaše jetre

Kako bismo dugoročno očuvali zdravlje jetre, važno je smanjiti udio mesa i mesnih prerađevina (kobasica, salame, pašteta) u prehrani te općenito izbjegavati masnu i prejako začinjenu hranu. Preporuka je ograničiti i konzumaciju punomasnog mlijeka i vrhnja te zrelih i dimljenih sireva. Izbjegavajte i hranu iz konzervi, fast food, namirnice pržene na puno masti i ulja, grickalice i kupovne slatkiše te kruh i peciva od bijeloga brašna, kao i majonezu te slične umake. Važno je, također, ograničiti unos alkohola, ali i bezalkoholnih gaziranih pića i sokova s puno dodanog šećera jer i oni negativno utječu na zdravlje jetre.

- Kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema, i za zdravlje jetre preporučuje se, zapravo, mediteranski tip prehrane, u kojemu su zastupljeni maslinovo ulje, riba i povrće. Njih možemo smatrati čuvarima jetre - kaže dr. Kardum.

To se osobito odnosi na tamnozeleno lisnato povrće, poput radiča, rikule, raštike, blitve i špinata. Na jetru pozitivno utječu sve vrste voća bogatog vitaminima i mineralima, posebno jabuke i kruške, jer su bogate pektinom, dodaje. Svoje mjesto na meniju trebaju imati i cjelovite žitarice, grahorice, orašasti plodovi i sjemenke. Također, važno je piti jednu do dvije litre vode na dan jer ona potiče izmjenu tvari za koju je jetra zadužena.

storyeditor/2024-01-08/detoks_18130807_l.jpg

- Zdrave odrasle osobe mogu si priuštiti trodnevni ili petodnevni detoks, uz što laganiju prehranu koja se temelji na sokovima od različitog zelenog povrća, primjerice radiča, rikule, raštike ili špinata. Dobro je uvrstiti i mrkvu, koja pojačava djelotvornost enzima koji ubrzavaju detoksikaciju jetre. Uz to, osigurajte lagane obroke bogate voćem i povrćem, koji će potaknuti čišćenje jetre. Posebno pozitivan učinak ima i konzumacija gorkog povrća, poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča i komorača. Također, treba osigurati velike količine silimarina i inulina, koji su poznati i sigurni čuvari jetre, a nalaze se u artičoki i sikavici. Posebno je važna artičoka, radi bogatstva tzv. cinarinom, koji je važan u liječenju bolesti masne jetre - kaže sugovornik.

Tijekom takvog programa, dodaje, dobro je voditi računa o tome da unosite dovoljno C vitamina, koji je općenito važan za dobro zdravlje i snažan imunitet, a dobar izbor je povremeno uzimati ekstrakt sikavice (150 grama tri puta na dan), vitamin E (250 miligrama na dan), 500 miligrama standardiziranog ekstrakta korijena maslačka, kompleks B vitamina te cink i magnezij.

Pila je toplu vodu s limunom svako jutro, i tako godinu dana, pa opisala svoje iskustvo
Pila je toplu vodu s limunom svako jutro, i tako godinu dana, pa opisala svoje iskustvo

- No prije uzimanja vitamina i minerala dobro je posavjetovati se s obiteljskim liječnikom, odnosno obaviti prethodne pretrage, kako bi se utvrdilo postoji li njihov značajniji manjak, kako uzimanjem dodatnih količina ne biste izazvali neravnotežu minerala i vitamina u organizmu - upozorava dr. Kardum.

Kako bi kratki detoks bio što uspješniji, napravite dobar plan, savjetuje fitoaromaterapeutkinja, dipl. ing. agronomije Maja Žalac iz savjetovališta Prirodni kutak. Ukratko: pripremite začine, čajeve i namirnice bogate vlaknima za sedam dana. Nekoliko dana prije nego što započnete program izbacite alkohol, kavu, cigarete, rafinirani šećer, zasićene masti i svu procesiranu hranu te započnite s hidratacijom organizma tako da popijete osam čaša vode tijekom dana. Izbacite gotova jela, paštete, salame, kekse, čokolade i slične slatkiše s dodanim šećerom, kao i voćne sokove te prženu i masnu hranu. Započnite barem s laganim vježbanjem i vodite računa o tome da se više krećete, savjetuje sugovornica.

storyeditor/2024-01-08/maja_zalac.jpg

Osnovu glavnih obroka trebaju činiti riba, nemasno meso peradi, nemasna junetina, govedina ili teletina, uz puno povrća. Prednost dajte juhama i varivima, odnosno namirnicama kuhanima na pari ili pečenima u foliji.

Dan možete započeti čašom mlake vode s malo limuna i pola žličice meda. Citrusi sadrže veće količine vitamina C, koji se smatra korisnim za proizvodnju žuči, a time i otapanje otpadnih tvari te njihovu eliminaciju. Vitamin C, osim toga, ubrzava razgradnju masti kod osoba oboljelih od masne jetre te alkalizira organizam i potiče zdravu probavu. Dobra alternativa je i čaj od metvice, koji pomaže u probavi hrane i poboljšava protok žuči iz jetre.

Uz laganu prehranu preporučuje se svaki dan popiti šalicu čaja od korijena maslačka, metvice ili sirutku, a na probavu će dobro utjecati kompot ili sok od suhih šljiva.

Alzheimerova bolest potječe i širi se iz jetre, a ne mozga?
Alzheimerova bolest potječe i širi se iz jetre, a ne mozga?

Zeleni sok za detoksikaciju jetre

Sastojci: oko 125 grama svježeg kupusa, 1 limun, 25 grama celera, 250 grama svježih krušaka, komadić đumbira (oko 2 cm), 500 ml vode, 4-5 listova svježe metvice. Priprema: Kruške, kupus, celer i đumbir narežite na sitnije komadiće, stavite u blender i prelijte šalicom vode. Blendajte oko jedne minute. Iscijedite sok od limuna i dodajte u blender s preostalom vodom i metvicom. Sve još jednom izmiješajte.

Sok od mrkve i cikle

storyeditor/2024-01-08/106478122-l-normal-none_fV6DHeQ.jpg

Sastojci: jedna veća mrkva ili dvije manje, pola jabuke, komad celera i komad cikle (otprilike četvrtina manjeg celera ili cikla, odnosno petina većeg), sok od pola limuna. Priprema: Sastojke ubacite u blender, dodajte malo vode i izmiksajte dok ne postane glatka tekuća smjesa.

Sok od ananasa i komorača

Sastojci. Dvije kriške ananasa (ako je iz konzerve, malo ga isperite u vodi, da isperete šećer), jedna jabuka, pola komorača, sok od jednog limuna, tri listića mente. Sastojci: Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Po potrebi dodajte malo vode.

Kompot ili sok od suhih šljiva

Bogat je antioksidansima, željezom, beta-karotenom i kalijem te ima sposobnost eliminacije otpada iz debelog crijeva, zbog visokog sadržaja vlakana. Osim toga, može sniziti razinu šećera i kolesterola u krvi. Jednostavno potopite suhe šljive u vodu, pa ih lagano prokuhajte u toj vodi i kad se ohlade pojedite i popijte tu vodu.

Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka je odlična biljka za jetru i čišćenje krvi. Najbolje ga je iskopati u ranu jesen, kad je najbogatiji ljekovitim gorkim tvarima. Pomiješajte korijen maslačka, korijen čička i korijen koprive u jednakim omjerima, pa dvije žličice mješavine prelijte s litrom hladne vode i stavite na vatru da prokuha. Nakon tri minute procijedite i ohladite, pa pijte po malo tijekom dana. Osim čaja prilikom detoksikacije jetre potrebno je unositi i hranu bogatu proteinima.

Sirutka kao odličan 'čistač'

Sirutka sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K; zatim kalcij, magnezij, kalij. Tijekom detoksikacijske dijete svakodnevno konzumirajte između 0,5 i 1 litre sirutke na dan.

Sok od peršina - uz drugo povrće i voće

Peršin je bogat enzimima, antioksidansima, mineralima i vitaminima i vrlo učinkovit za detoksikaciju jetre i bubrega. Pokušajte ga pomiješati s biljnim sokovima i svježim voćem, uključujući limun, krastavac, mrkvu, celer.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje