Slastice za dvoje ukrasite čokoladnim vrpcama ili voćem te poslužite brze slastice od parfea, moussea, čokoladne ili voćne kreme i prepustite se uživanju s partnerom
Reci ‘volim te’ desertom u čaši: Od moussea do cheescakea
Baš poput čokolade, i malo pažnje prema partneru ima afrodizijačko djelovanje zbog čega je Valentinovo idealan povod za pripremu domaćih slastica.
Volite li cheesecake ili tiramisu, uživat ćete i u kremi od sira na podlozi od keksa s voćem i šlagom, a najbolje od svega je što uopće ne morate paliti pećnicu. Slojeviti deserti najljepši su ako se pripreme od kreme u različitim bojama, a ukusan ukras su i višnje iz kompota, ananas narezan na kockice, pa čak i pečene kokice.
Ubaciti možete i praline, punjene čokoladne bombone ili šarene sljezove kolačiće. Kao podloga poslužit će kupovni biskvit, mljeveni keksi i piškote koje prethodno namočite u mlijeku ili kavi kako bi omekšali.
Slojeviti deserti najbolje dolaze do izražaja posluže li se u staklenim čašama ili dekorativnim staklenkama koje ukrasite šarenim vrpcama. Za profinjen i romantičan ugođaj poslužite se uskim i dugačkim čašama na stalku. Kako je čokolada afrodizijak, svakako je iskoristite u pripremi.
Na primjer, pripremite čokoladnu pjenicu i kombinirajte je s tučenim slatkim vrhnjem, biskvitom, omiljenim svježim ili bobičastim voćem ili keksima. Čokoladu rastopljenu s vrhnjem i likerom od kave možete uliti na dno čaše ili njome poprskati papir za pečenje. Kada se ohladi, pažljivo skinite ukrase i ubacite ih na vrh deserta.
Voćni trifle
Sastojci: Krema: 150 ml mlijeka, žličica ekstrakta vanilije, žumanjak, 1/2 žlice šećera, žele: 10 g želatine, 200 g malina, 2 do 3 žlice šećera, malo cimeta
Priprema: Zagrijte mlijeko i neka zakuha. Istucite jaja i šećer. Prelijte mlijeko preko žumanjka žustro miješajući. Vratite na laganu vatru pa miješajte dok se ne zgusne, oko pet min. Ulijte u zdjelu i dodajte ekstrakt. Pomiješajte prah želatine s malo vode i ostavite deset min da nabubri. Maline pomiješajte sa šećerom i izmiješajte na laganoj vatri, procijedite pa dodajte želatinu. Neka se malo ohladi te je stavite u čašu, a na to stavite kremu od vanilije.
Mousse s višnjama
Sastojci: 500 g višanja iz kompota, 300 ml slatkog vrhnja, 2 žličice ruma, 350 g čokoladnog moussea, 50 g tamne čokolade
Priprema: Izmiksajte vrhnje i rum. Na dno čaše stavite smjesu s vrhnjem, mousse, višnje i malo kompota pa završite vrhnjem. Ukrasite komadićima čokolade.
Čokoladni tris
Sastojci: 85 g čokoladnog biskvita, 60 ml likera od kave, 275 g tamne čokolade, 3 žumanjka, 1,5 žlica šećera, žličica kukuruznog brašna, 600 ml slatkog vrhnja, 150 g bijele čokolade, 30 g tostiranih oraha
Priprema: Smrvite biskvit i stavite u dno šest čaša. Polijte likerom. Otopite tamnu čokoladu na pari, maknite s vatre pa dodajte 225 ml kipuće vode, postupno po žlicu, pa miješajte dok ne dobijete umak. Prelijte biskvit umakom, pokrijte i stavite u hladnjak na dva sata. Izmiksajte žumanjke, šećer i brašno. U blenderu izmiksajte bijelu čokoladu i orahe. Istucite vrhnje, dodajte orasima pa rasporedite u čašu. Hladite trifle dva sata i ukrasite čokoladom.
Cheesecake s malinama
Sastojci: 1/2 šalice zaleđenih malina (borovnica ili kupina), žličica šećera, 1/4 žličice limunove korice, 1/4 šalice zgnječenih krekera, 2 žličice meda, 1/2 šalice kremastog sira, šalica tučenog vrhnja, žličica limunova soka
Priprema: Zagrijte bobičasto voće pa dodajte šećer i limunovu koricu. Miješajte dok se umak ne zgusne. Stavite u hladnjak. Pomiješajte krekere i med pa zagrijte u mikrovalnoj. Istucite sir i limunov sok, dodajte tučeno vrhnje i opet istucite. Na dno čaša stavite krekere i dobro stisnite da oblikujete koru, dodajte smjesu sa sirom, ohlađeno voće i ukrasite tučenim vrhnjem.
Još zanimljivosti o Valentinovu te ljubavne priče poznatih možete pronaći na specijalu Valentinovo portala Zdrava Krava.