Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Roditelji, bez brige: Lego kocku dijete 'pokaka' bez problema

Roditelji, bez brige: Lego kocku dijete 'pokaka' bez problema

Glavi Lego figurice da prođe kroz utrobu treba između 1,1 i tri dana, što je u prosjeku 1.7 dana, a izlazi između prve i treće stolice. Većina takvih dijelova igračaka lako i brzo će proći kroz probavni sustav djeteta

VIDEO

Tim doktora koji su eksperimentalno progutali Lego kockice kako bi odredili koliko dugo im treba da prođu kroz probavu, kažu da su to napravili kako bi rezultati njihovog istraživanja smirili zabrinute roditelje.

U radu objavljenom u časopisu Journal of Pediatrics and Child Health, šest istraživača iz Australije i Velike Britanije progutalo je glavu Lego figurice - dimenzija oko 10 mm x 10 mm - u 'plemenitoj tradiciji eksperimentiranja nad samim sobom', piše britanski Guardian.

Sitni dijelovi igračaka su drugi najčešći strani predmeti koje djeca gutaju i često uzrokuju tjeskobu među roditeljima, ali obično prolaze kroz probavni sustav u roku od nekoliko dana bez boli ili lošeg utjecaja na organizam.

Tim je stoga odlučio eksperimentirati s vlastitim tijelima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne možemo tražiti nešto od naših ispitanika što ne bi i sami napravili - napisali su u svom radu.

Razvili su vlastite mjerne jedinice: tvrdoća stolice i vrijeme prolaska kroz probavni sustav te vrijeme pronalaska objekta. 

Vrijeme pronalaska objekta - koliko dana je Lego prolazio kroz utrobu - bilo je između 1,1 i tri dana, u prosjeku 1,7 dana.

Koristeći rezultate, istraživači su također utvrdili da konzistencija stolice ne utječe na prolazak Lego kockice kroz probavni sustav. Usporedili su rezultate tvrdoće stolice i vremena probave kako bi vidjeli jesu li mekanije stolice uzrokovale brži prolazak probavom, ali nisu otkrili povezanost.

Jedna od autorica izvještaja, Grace Leo, izjavila je kako se nada da će izvješće nasmijati i smiriti zabrinute roditelje

Naglasila je da roditelji trebaju otići kod doktora ako djeca progutaju oštre stvari, duže od 5 cm, šire od 2,5 cm, magnete, kovanice, okrugle baterije ili ako ih nešto boli.

No većina malih glatkih plastičnih objekata lako će proći kroz probavni sustav djeteta

- Ako su roditelji zabrinuti, trebali bi potražiti liječničku pomoć - dodala je Leo.

- Ne sjećam se je li bilo prije ili poslije doručka, ali svi smo uz čašu vode progutali Lego između 7 i 9 ujutro u našoj vremenskoj zoni - napisala je.

- Kod većine ispitanika Lego je izašao iz probavnog sustava nakon prve, druge ili treće stolice. Ja sam svoju probavila već s prvom stolicom i osjetila sam veliko olakšanje - napisala je.

Niti jedan od istraživača nije iskusio nikakve simptome ili bol zbog progutanog Lega.

 

Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada
Bebe mogu ići na hladnoću, ali bez dude jer im prijeti prehlada

- Nemojte ovaj eksperiment pokušavati kod kuće - napominje Leo.

Izvješće je napomenulo kako je moguće da dječja crijeva reagiraju drugačije, ali postoji 'malo dokaza za tu tvrdnju'. 

- Ako ništa drugo, tako mali predmet će vjerojatno brže proći kroz nezrela crijeva, nego kroz zrela - napisali su.

- Ako je u pitanju mala Lego kockica, nema potrebe da pretražujete dječju stolicu. Već ovo saznanje bi trebalo utješiti roditelje, naravno, osim u slučaju da je to omiljena kockica - zaključila je Leo. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme