Lifestyle

Komentari 0

Samo dva mala trika spašavaju začepljen nosić kod male djece

Samo dva mala trika spašavaju začepljen nosić kod male djece

Šmrkavi dječji nosići često su simptomi prehlada i viroza od kojih strahuje svaki roditelj, osobito ako sve potraje i do nekoliko tjedana. No postoje metode kako doskočiti tome

Iako se ponekad čini da bebe i mala djeca imaju nepregledne količine šmrklji koji cure iz nosa, zapravo postoje realni razlozi zbog takvog dojma, piše Naturophaticpediatrics

POGLEDAJTE VIDEO:

Zašto su bebe pune šlajma?

Glavni razlog leži u činjenici da mala djeca ne mogu učinkovito ispuhati nos kako to mogu odrasli. Većina djece iskusi prve prehlade i viroze tijekom prvih nekoliko godina života, a u prosjeku to može biti od sedam do deset prehlada tijekom 12 mjeseci.

To znači i da će mnoga mala djeca često imati začepljen nos. Kod novorođenčadi i malih beba razlozi začepljenosti su drugačiji. U prvih nekoliko dana nakon poroda bebin nosić je začepljen zbog plodne vode u sinusima i nosnim kanalima.

Dreamstime

Čak i nakon prvih nekoliko dana od poroda male bebe mogu zvučati kao da im je nos začepljen. Suh zrak i cigarete također mogu stvarati iritacije koje vode do začepljenosti.

Neke bebe čak imaju začepljen nos i kad ne postoje nikakvi vanjski uzroci. Naime, njihovi sitni kanalići jednostavno ne mogu propustiti veće količine sluzi koja bi inače normalno iscurila kroz nos, pa se nagomilavaju. Većina djece će jednostavno prerasti takve probleme. Liječnici obično savjetuju fiziološku otopinu i kapi za nos kako biste bebama očistili sluz, no postoje i jednostavniji načini.

Majčino mlijeko

Liječnica naturopatkinja Erika Krumbeck iz Montane savjetuje majkama koje doje da mogu bez problema koristiti i majčino mlijeko za pomaganje u uklanjanju šlajma.

- Majčino mlijeko možete uštrcati u bebin nos. Idealne je temperature, a djeluje jednako kao slana otopina i rastapa sluz. Sadrži snažna antivirusna tijela, uključujući monolaurin i laktoferin uz vitamin A i druge nutrijente. To znači da ćete bebin nosić pročistiti tekućinom koja se izravno bori protiv virusa - kaže dr. Krumbeck. 

Najbolje kod majčina mlijeka je to što je uvijek dostupno i besplatno je. Možete uštrcati par kapi izravno u bebin nos ili to učiniti uz pomoć izdajalice i šprice. Beba treba ležati na leđima dok vi uštrcavate nekoliko kapi u nos. Bebe to ne vole, no nakon svega će zakašljati ili kihnuti i sluz će nestati. Ako se to ne dogodi, možete ponoviti postupak te vakuumskom pumpicom za čišćenje nosa očistiti sluz.

Naturopatija je medicinski način liječenja i održavanja zdravlja uz kombinaciju prirodnih terapija. Naturopati imaju namjeru liječiti uzrok bolesti i samu bolest.

Pumpicom ciljajte u stranu, a ne prema gore

Većina mladih roditelja pumpicu će gurnuti ravno u nos, otpustiti i na taj način usisati šmrklje. To je dobro, no ujedno je i najbolniji način za taj postupak.

Septum, naime, ima više živčanih završetaka od samih nosnica, no vanjska stijenka nosnice nema toliko osjetilnih stanica. Kad usmjerite pumpicu ravno, dodiruje septum i stvara neugodu. No ako je usmjerite prema rubu, nećete napraviti toliko štete. 

Drugi trikovi

Noću obavezno uključite ovlaživač zraka, a poželjno je da ga imate i tijekom dana, osobito u grijanim prostorijama. Kod kuće izbjegavajte dim cigareta. Redovito čistite kuću kako biste izbjegli grinje i životinjske dlake jer i to može prouzročiti začepljen nosić. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci