Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Sastavni dio odrastanja su najdraži učitelj, igračka i jastuk

Sastavni dio odrastanja su najdraži učitelj, igračka i jastuk
1

Igračke moraju biti zabavne, edukativne, a kad ih nabavljaju roditelji, moraju znati djetetove prave interese i potrebe. Važno je da budu primjerene dobi i osobnosti

VIDEO

Psiholozi će reći da malene prijatelje djeca “vuku” sa sobom jer se osjećaju sigurno, a bez njih ne mogu ni zaspati.  Obožavaju ih grliti te im ponekad služi i kao jastuk. Često im je plišanac u nekoj fazi - najbolji prijatelj. Zato nema mališana koji ne voli zagrliti mekane plišance i zaspati u njihovu toplom zagrljaju. Plišane životinje mogu biti i poučne jer djeca mogu naučiti kako im je pravo ime, gdje žive i kako se glasaju. Ipak, odabrati pravu igračku za dijete velik je problem, ističe pedagoginja Isabel Johnson, jer one sve više postaju slične gadgetima za odrasle. 

Smatra da više nema “pravih” igračaka, nego su one postale samo zabavne i tehnološki zahtjevne. Pravim igračkama dijete može “manipulirati” i igrati se na “svoj” način. Najbolje igračke su sigurne, atraktivne i poticajne. Uvijek je sigurno ponuditi djeci jednu od “starih” igračaka poput kocki, lopte i lutki jer podržavaju imaginaciju i kreativnost u igri. Roditelji bi posebno trebali paziti da plišane igračke nemaju dugmad koju djeca mogu slučajno udahnuti ili progutati. Važno je i da se igraju odgovarajućim igračkama za određenu dob. Za dojenčad, manju i predškolsku djecu najbolje je odabrati plišance, a pogodne su igračke za kupanje, lutke, lopte te slikovnice i knjige, savjetuju stručnjaci. 

Djeca od 3 do 5 godina 

Izbjegavajte igračke s oštrim dijelovima, zašiljenim vrhovima i one koje sadrže plastiku koja lako može puknuti.

Od 6 do 12 godina  

Izbjegavajte kupovati igračke u obliku oružja, a ako se na takvo što odlučite, kupujte samo igračke jarkih i šarenih boja.

Bez otrova 

Pazite da su igračke obojene netoksičnim bojama, a niste li sigurni koje su to, raspitajte se kod prodavača ili preko interneta.

Sustav upozorenja  

EU preko sustava RAPEX pronalazi nesigurne proizvode u svim zemljama članicama. Ako niste sigurni u proizvod, provjerite na internetskim stranicama.

Budite kontrolori 

Izbjegavajte igračke sa sitnim dijelovima poput malih magneta, jer ih djeca mogu progutati ili ugurati u nos. Kod igrački na električni pogon napon ne bi smio biti viši od 24 volta. 

Disney igračke

Rezervirajte svoju Disney plišanu igračku na broj 01/5494 466 do 8.12. Danas i sutra izrežite 2 kupona iz 24sata čime ostvarujete pravo na kupnju igračke u Pošti za 149 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje