Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Seksologinja savjetuje: Evo kako do orgazma baš svaki put

Seksologinja savjetuje: Evo kako do orgazma baš svaki put

Tracey Cox, autorica i seksualna savjetnica tvrdi da je najvažnije biti svjestan da s vremenom seks postaje dosadniji i ako se ne potrudite, vezom će zavladati rutina

VIDEO

Nemojte se zavaravati da nakon nekog vremena vama seks neće postati rutina. Na početku je ludo, a kasnije upadnete u zamku. Parovi koji su dugoročno sretni i zadovoljni seksom na vrijeme su počeli raditi na tome da im seks ne postane rutina. I iako oko polovica zadovoljnih i nezadovoljnih parova iskazuje da povremeno pročitaju neki članak ili knjigu sa savjetima o seksu, samo sretni parovi nešto od toga su i pokušali ostvariti, kaže Tracey Cox.

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko bi trebao trajati idealan seks?

Pokretanje videa...

Koliko bi trebao trajati idealan seks? 01:27

Naime, statistike su nemilosrdne i čak 83 posto od 38.747 ispitanika u američkoj anketi koja se bavi istraživanjima vezanima uz seks izjavilo je da su bili vrlo zadovoljni seksom samo u prvih šest mjeseci svoje veze. No istraživanje je obuhvatilo parove koji su u vezi oko tri godine. Pomalo razočaravajuće zvuči podatak da je udio zadovoljnih u tako kratko vremenu sa 83 posto pao na 55 posto kad su u pitanju žene i samo 43 posto kad su u pitanju muškarci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očito, i tri godine su dovoljno da hormoni koji na početku veze inače povećavaju želju za seksom ustupe pred predvidljivom i dosadnom ljubavi koja postaje važnija od seksa. Ipak, trećina parova uspjela je održati seksi napetost u vezi te su dobar primjer da uvođenje promjena i igrica jamči trajno uzbuđenje. Prema riječima Tracey Cox, najprodavanije autorice seksualnih savjetnika, najvažnije je da budete svjesni da s vremenom seks postaje dosadniji i ako se ne potrudite vezom će zavladati rutina. 

Ukratko, najbitnije je započeti s primjenom ideja te na u svoj seksualni plan i program uvesti sve ono što je sretnim parovima bilo korisno, pa barem to uvesti u praksu, kaže stručnjakinja. Imajte 'prljave' vikende, savjetuje Tracey Cox, a mnoge studije pokazuju kako se i muškarci i žene osjećaju više seksi daleko od kuće i problema. Iskoristite svaku priliku za kratki odmor i to si priuštite svakih nekoliko mjeseci.

Namirnice koje jačaju libido: Tamna čokolada, ljute papričice, tartufi i kamenice za bolji seks
Namirnice koje jačaju libido: Tamna čokolada, ljute papričice, tartufi i kamenice za bolji seks

Vrlo je bitno osvijestiti kako se seks se s godinama mijenja te valja uživati u različitim tipovima seksa od brzog i požudnog do romantičnog, ali i seksu slabijeg intenziteta. No najbitnije je uživati u svakom tipu orgazma. Od mlakog i već sto puta viđenog do savršenog i najžešćeg. Čuvajte se i nadomjestaka za seks. Za muškarce je to obično pornografija, a za žene - razne brige, a sve to smanjuje motivaciju za seks.

Budite iskreni jedno s drugim o tome što se događa, jednom tjedno si priuštite seksi izlazak i probajte neke nove stvari u krevetu. Ako je seks stresan, napravite pauzu. Događa se da seks jednostavno nije prioritet i forsiranje samo stvara stresnu situaciju, a to neće povećati intimnost već probleme. Ponekad je seks-pauza dobra odluka. Ne pokušavajte mijenjati partnera - svatko želi da ga netko voli upravo onakvog kakav je. Ako ste s nekim ušli u vezu svjesni kakav je, tada to i prihvatite bez pokušaja da ga promijenite.

Top 24 savjeta za održavanje strasti:

1. Seksi donje rublje

Između 61 i 71 posto zadovoljnih parova kaže kako u krevetu nose seksi rublje. To je savjet kojeg su često isticale i naše bake, a nema sumnje da pomaže i danas. Nije riječ da bi rublje trebalo biti skupo, nego lijepo dizajnirano, s malo čipke na strateškim mjestima. Isto vrijedi i za muškarce: klonite se gaća od pamuka koji se razvukao tako da imate balon na stražnjici.

2. Iskušajte novu pozu ili prostor 

Stalno ista poza u kojoj već znate i kako namjestiti glavu da biste mogli baciti oko na TV ekran dok ne započnu ozbiljne stvari može uništiti svaku vezu. Između 59 i 63 posto sretnih parova kaže kako njihovu sreću hrani i to što su u posljednjih mjesec dana iskušali neku novu pozu ili probali seks na nekom novome mjestu.

3. Upalite, ili ugasite svjetlo 

Razbijte rutinu. Čak i jednostavne stvari, kao što je ostavljanje svjetla upaljenim, ako inače vodite ljubav u mraku, ili prigušenje svjetla, mogu činiti onu presudnu razliku. Već i to je bilo dovoljno da se udio zadovoljnih parova poveća za 20 posto. 

4. ‘Volim te’ je također seksi 

Čak 75 posto muškaraca i 74 posto žena koji uživaju u seksu kažu kako na to utječe i to što im partner tijekom seksa rado kaže da ih voli. To povećava osjećaj opuštenosti, predanosti i sigurnosti koju osjećamo uz partnera i može nahraniti samopouzdanje. 

5. Budite odvažni 

Oko 42 posto muškaraca zadovoljnih seksom i 37 posto žena kažu kako je pristanak na neku novu stimulaciju značajno povećao njihovo zadovoljstvo seksom. Pokušajte. Oni koji nisu skloni tome eksperimentiranju, mogu se zaustaviti na laganom stimuliranju te tako osvijestiti nova uzbuđenja. 

Najbolja poza za svaku dužinu i obujam 'one stvari': Za manje je pseća, a za velike kaubojka
Najbolja poza za svaku dužinu i obujam 'one stvari': Za manje je pseća, a za velike kaubojka

6. Spavajte s igračkama 

Gotovo polovica parova sretnih u seksu koristilo je vibrator i(li) neke druge seksi igračke, i to uzajamno. Ta uzajamnost je također vrlo bitan faktor u podizanju razine zadovoljstva: nije dobro ako ste sebični ili previše usmjereni samo na vlastito zadovoljstvo.

7. Orgazam svima, a ne samo njima 

Gotovo svi zadovoljni muškarci (98 posto) i većina, odnosno 78 posto žena imalo je barem jedan orgazam tijekom posljednjih mjesec dana, ali kažu da su i njihovi partneri imali to iskustvo. Ako je vjerovati tome, moglo bi se reći da su muškarci možda shvatili da im igračke mogu biti saveznik u vezi. 

8. Razgovor, razgovor, razgovor 

Mogućnost da o seksu otvoreno razgovaraju jedan je od tri najvažnija preduvjeta za dobar, zadovoljavajući seks, što podjednako vrijedi i za žene i za muškarce. Ipak, postoje neke vrste komunikacije koje na to više utječu. Statistika kaže da je jedna od njih pohvala – ako pohvalite partnera za nešto što vam je učinio tijekom seksa, ili ga usmjerite, to može biti vrlo učinkovito. 

9. Odmori se, zaslužio si 

Time-out može imati pozitivan učinak u spavaćoj sobi. Suzdržite se od klasičnog seksa, što ne znači da morate i od maženja ili masturbacije, odnosno oralnog seksa. To može pomoći da se podigne razina seksualne napetosti i želje. 

10. Klonite se multitaskinga 

Otkačite se od svakodnevnih obaveza, poslova koji vas čekaju ili domaće zadaće koju treba odraditi. Sva takva razmišljanja gase seksualnu želju i velika je vjerojatnost da nećete moći stići do vrhunca ni uz najbolju želju. Prije seksa dozvolite si barem 20 minuta ljenčarenja, otuširajte se, ili zaplešite u dvoje. 

11. Orgazam (ni)je redovita pojava 

Samo 57 posto žena redovito doživi orgazam, a samo 26 posto redovito ga može doživjeti sa partnerom. Razlog je jednostavan: ženski spolni sustav je kompleksan i teže je 'svirati' nego da u rukama imate fino podešenu violinu. Što više naučite o ženinom tijelu, to vas bolji seks očekuje. I to vrijedi za oboje.

Savjeti za najbolji seks: Budite otvoreni, 'igrajte' se riječima ...
Savjeti za najbolji seks: Budite otvoreni, 'igrajte' se riječima ...

12. Otkud razlike? 

Ako se još pitate kako je moguće da 57 posto žena redovito doživi orgazam, a samo 26 posto njih to može sa svojim partnerom, valja podsjetiti: masturbacija nije zakonom zabranjena djelatnost. Naprotiv. Ponekad može biti puno jednostavnija nego seks s partnerom

13. Izazivajte pomalo 

Mala doza drskosti i zadirkivanja u vezi uvijek dobro dođe. Na primjer, ako tu i tamo partneru pošaljete seksi sms, ili ga nazovete da biste popričali o tome koji biste dio njegovog tijela najradije poljubili prije nego odete na dosadni poslovni sastanak, to može podići razinu seksualne napetosti među vama i prije nego što se vidite kod kuće. 

14. Recite što želite 

'On/a bi sam(a) trebao/trebala shvatiti što želim' - stav je koji odgovara atmosferi u spavaćoj sobi koja bi vladala da vaša mama sjedi na rubu kreveta. Dakle, ne držite se kao filozof, nego se aktivno založite za sebe i svoj užitak. Naravno, podrazumijeva se da nije dobro ni da se držite one da vi znate što partner želi - pitajte ga to ponekad.

15. Posvađajte se, ali ne prečesto 

Dobra svađa može biti vrlo poticajna za to da poradite na kvaliteti odnosa, pa i seksualnih. No, ne idite u krevet posvađani i nemojte se miriti samo seksom. Postoje stvari oko kojih ponekad morate popustiti, kao i stvari oko kojih morate porazgovarati u miru, bez strasti i imajte to na umu. Partneri koji otpustite bijes i ljutnju puno će dulje održati zadovoljstvo.

16. Izbjegavajte isprike 

Boli vas glava? Umorni ste? Roditelji su u posjetu i spavaju u sobi do vas? Ajmo biti pošteni - ako pristanete na ljubav s partnerom, to bi moglo biti učinkovito protiv glavobolje. Bit ćete možda umorniji, ali zadovoljniji. A vaši roditelji sigurno su čuli za seks i velike su šanse da vjeruju da i vi to radite. Umjesto da vam to služi kao isprika, ispričajte se roditeljima ako ste bili preglasni. 

17. Uvedite rituale 

Zajedničko tuširanje ili izležavanje u kadi te uzajamno pranje leđa ili naizmjenična masaža eteričnim uljima mogu biti savršena priprema za seks. Usvojite ih kao ritual barem za one dane kad imate vremena za uživanje u dugim predigrama i možete si priuštiti izležavanje nakon seksa. Partneri koji imaju neke takve rituale dulje će održati seksualnu želju.

Koja mu je omiljena seks poza? Evo što vam to govori o njemu
Koja mu je omiljena seks poza? Evo što vam to govori o njemu

18. A zašto ne i seks za pet minuta?! 

Ako volite seks nakon fine večere u restoranu, ili duge i temeljite predigre, odustanite od tih navika i stisnite se negdje na brzinu. Zašto ne ujutro, tako da se partnerica nasloni na umivaonik? Ili odmah na ulaznim vratima, po povratku kući s posla? Istraživanja pokazuju da to može značajno utjecati na seksualno zadovoljstvo. 

19. Podijelite obaveze i odgovornosti 

Ako partnerica juri s posla da bi kupila hranu i druge potrepštine, pokupila djecu, pripremila im ručak na brzinu, pokupila rublje koje se suši, obrisala podove u kupaonici, odradila zadaću, odjurila do vaše mame odnijeti ručak za dva dana, pokupila lektiru iz knjižnice, ispeglala i pospremila rublje i pripremila se za sutrašnji sastanak na poslu, malo je šanse da će biti zainteresirana.

20. Brinite se o zdravlju 

Partneri koji se brinu o zdravlju i nastoje održati kondiciju te nastoje živjeti zdravo puno su zadovoljniji svojim seksualnim životom. Redovitim aktivnostima održat ćete kondiciju, što može biti poticajno za partnera, ali i da budete zadovoljniji samim sobom.

21. Ne postavljajte previsoke ciljeve 

Fiksacija na orgazam, pogotovo na istovremeni orgazam oba partnera može pokvariti cijeli užitak, odnosno stvoriti takav pritisak da ćete blokirati ne samo orgazam, nego i seksualni nagon za ubuduće. Niste na normu, ne jurite i ne žurite, opustite se i uživajte u trenutku.   

22. Prigrlite svoje godine 

Kad napunite 60, 70 ili 80, treba možda malo prilagoditi tehniku, no ne sputavajte želju. Seks u tim godinama može biti vrlo koristan za kardiovaskularno zdravlje te za osjećaj zadovoljstva životom općenito i nema razloga da se suzdržavate samo zbog godina. 

23. Planirajte seks 

Uspješni parovi često planiraju seks, odnosno dogovaraju se o danima kad će se osloboditi drugih obaveza da bi bili intimni. S obzirom na to da u nekim životnim fazama sve drugo ima prioritet, taj pristup uopće ne mora biti loš, jer ćete tako barem osigurati da ljubav vodite redovito.

Za muškarce i žene: Seks može biti još bolji nego sad - evo kako
Za muškarce i žene: Seks može biti još bolji nego sad - evo kako

24. Kvaliteta ispred kvantitete 

Postoje situacije u životu u kojima nam je seks važan samo zbog seksa, najčešće u ranoj mladosti, ili nekim životnim fazama kad smo manje koncentrirani na vezu. No, samo veliki broj odnosa nikad vam neće pružiti toliko zadovoljstva kao njihova kvaliteta. Zato se isplati potruditi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru