Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Skoko, Palfi i Priska Thuring su nam otkrili svoje grill recepte

Skoko, Palfi i Priska Thuring su nam otkrili svoje grill recepte
1

Proljeće je idealno doba za roštiljanje u dvorištu svog doma, zato donosimo recepte za najbolje marinade, najsočnije odreske, pljeskavice i ćevapčiće, mirisnu ribu ali i priloge

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: BAŠ JE VISOK: SLATKI KRUH SA ŠEĆERNOM KAPOM ZOVE SE KULIĆ

Za najbolji roštilj marinirajte meso i poslužite bogate priloge 

Najbolja kombinacija uvijek su roštilj i salata. Malo tko će odoljeti kombinaciji finog mesa s roštilja i osvježavajuće salate. Uz svinjsko meso poslužite šarenu salatu od svježih krastavaca, cherry rajčica, potočarke, rikule, matovilca, radiča, mladoga kupusa, kiselog vrhnja, svježeg ili sušenoga kopra, mladog luka, rotkvica i parmezana. Ribu s roštilja poslužite uz salatu od paprika preprženih na ulju s ljutim papričicama, rajčicama, češnjakom i solju.

Odlična je i topla salata od povrća s roštilja. Stavite povrće kao što su luk, brokule, karfiol, gljive i mrkve na štapić za ražnjiće. Pecite na roštilju te povremeno prelijte mješavinom vode i sezamova ulja. Fin dodatak mesu s roštilja su i ražnjići od povrća, tek lagano preprženi na rešetkama. Upotrijebite tikvice, gljive, luk... Odličan je i prženi kruh, koji ostavite na roštilju nakon pečenja nekoliko sekundi da se zapeče i dodajte mu grill luk koji nauljite i popržite. Napravite umak: ugrijte ulje u tavi i prepržite čili papričicu. Pomiješajte s kupovnim pestom i vinskim octom, ubacite prepržene kockice kruha, luk i rajčicu izrezanu na kockice te začinite.

Meat barbecue

Kako bi meso, riba i povrće roštilja bili što ukusniji, najvažnija je dobra priprema. Od kupnje kvalitetnog mesa, ribe i povrća do pripreme marinade. Hladne namirnice treba na vrijeme izvaditi iz hladnjaka. Oboružajte se i alatom za premazivanje jer će ulje zatvoriti meso, zbog čega će iznutra ostati sočno. Pečete li meso kupite najkvalitetnije komade. Svinjetina mora biti ružičasta, junetina prošarana, a riba tvrda i elastična.

Neki to vole ljuto

U blenderu izmiksajte 1/2 žličice šećera, žlicu ulja, 2 ljutike, komad svježeg đumbira veličine oraha, češanj češnjaka, malo limunske trave te zelene čili papričice. Ova je marinada izvrsna s purećim i svinjskim mesom.

Sjajan par

Riba se najbolje slaže s umacima od peršina, maslinovim ulje i češnjakom. Nasjeckajte češnjak pa dodajte ulje i limunov sok. Možete dodati i malo naribane limunove kore, sol, papar i peršin pa kratko zagrijte.

Osvježenje uz meso

Osvježavajući umak od jogurta sjajno će se slagati s pikantnim ćevapima, pljeskavicama i masnijim mesom. Sir, jogurt i vrhnje pomiješajte sa solju i paprom, dodajte prženi sezam te nasjeckani umak.

Zašto se vrećice pod očima i podočnjaci zapravo stvaraju?
Zašto se vrećice pod očima i podočnjaci zapravo stvaraju?

Slatka rebarca

Svinjska rebra bit će još ukusnija ako ih prethodno marinirate u mješavini od 2 sjeckana češnja češnjaka, žlice slatke ili ljute dimljene paprike, 2 žlice smeđeg šećera, 1/4 šalice meda ili javorova sirupa, žlice octa, žlice maslinova ulja i 2 žlice umaka za roštilj. Rebarca ostavite u marinadi preko noći.

Kremasto za povrće

Povrće pripremljeno na grillu poslužite uz umak od majoneze ili vrhnja. Nasjeckajte luk pa pomiješajte s majonezom, vrhnjem, paprikom i začinima. Umak treba stajati sat vremena. Prema želji, umiješajte i sirni namaz.

TAJNE ROŠTILJ MAJSTORA

David Skoko: Najslasnija riba

Vatra je presudna za sjajan grill, kaže chef David Skoko koji najčešće priprema ribu. Za gradele su, kaže, najbolje veće ribe koje imaju više masnoće, poput tune, zubaca, brancina, orade... Ribu treba dobro očistiti i posušiti pa se neće lijepiti. Deset minuta prije pečenja Skoko ju posoli, naulji sjemenovim i maslinovim uljem jer samo maslinovo ulje na visokoj temperaturi postane gorko, a gotovu ribu začini blažim uljem. Od mesa obožava peći velike komade. Kaže da je kombinacija sojina umaka, čilija i meda odlična za ‘American Grill’, a voli i suhe marinade na bazi kajenskog papra.

Priska Thuring: Krumpir s grilla

Chefica Priska Thuring, koja je odrasla u Kanadi, kaže da se u Manitobi više kuha nego peče, ali se na roštilj, uglavnom preklopni, stavlja cijeli obrok, kruh, krumpir, kukuruz, često na aluminijskoj foliji. Otkrila je jedan specijalitet središnje Kanade, odnosno Manitobe gdje je odrasla. Sirovi krumpir umota se u alu foliju, stavi na grill i, kad je gotov, prereže se odozgora, polije s puno kiselog vrhnja i komadićima pržene slanine. Nažalost, ljudi često kupuju gotov špek iz vrećice, ali nije ga teško prepržiti, kaže Priska.

Marko Palfi: Marinade za meso

Ako se meso predugo peče na preniskoj temperaturi sokovi izlaze van i ostaje suho, upozorava chef Marko Palfi. Najbolja marinada za piletinu je na bazi soja sosa, ulja, češnjaka, limuna i đumbira, za svinjetinu senf, češnjak, limeta, čili, timijan, a za govedinu samo ružmarin, češnjak i maslinovo ulje. Bitno je nabaviti dobro meso i začiniti ga umjereno kako začini ne bi prekrili okus samog mesa, upozorava chef. Sve marinade moraju biti na bazi ulja, primjerice maslinova i suncokretova, jer je masnoća vodič topline i poboljšava karamelizaciju. 

Glazirana rebarca

Sastojci: 2 MESNATA KOMADA SVINJSKIH REBARA, 3 ŽLICE CRVENOGA VINSKOG OCTA, 2 ŽLIČICE ULJA, 3 DUGE USKE TRAKE NARANČINE KORE, 150 ML NARANČINA SOKA, ŽLICA PIREA OD RAJČICE, 2 ŽLICE SMEĐEG ŠEĆERA, 2 ŽLICE UMAKA WORCESTER, ŽLICA SENFA, ŽLICA KAJENSKE PAPRIKE

Fotolia

Priprema: S rebara odstranite masnoću. U posudi izmiješajte ocat, ulje, narančinu koru i sok, šećer, pire od rajčica, umak, senf i kajensku papriku. Stavite rebra u marinadu i okrenite nekoliko puta da se potpuno prekriju. Poklopite i držite najmanje tri sata u hladnjaku. Ocijedite rebra, stavite na zagrijani roštilj, nekoliko puta okrenite pa premažite marinadom.

Teletina u umaku

Sastojci: 4 TELEĆA ODRESKA, STRUČAK PERŠINA, 1/2 ŽLICE MLJEVENE CRVENE PAPRIKE, 2 LOVOROVA LISTA, 6 ČEŠNJEVA ČEŠNJAKA, DL VINSKOG OCTA, 1 I 1/2 ŽLIČICE ORIGANA, DL MASLINOVA ULJA, SOL, 1/2 ŽLIČICE PAPRA

Priprema: Za umak pomiješajte peršin, papriku, lovor, vinski ocat, češnjak, origano, ulje, papar i sol te sve miksajte dok se sastojci ne sjedine. Pripremljeni umak u zatvorenoj posudi u hladnjaku možete čuvati do šest mjeseci. Pecite odrezak na roštilju na jakoj vatri dok ne dostigne željeni stupanj pečenosti. Zatim ga posolite i ostavite da odstoji desetak minuta. Svaki odrezak prelijte žličicom, dvije umaka te poslužite.

Odresci sa šalšom

Sastojci: KRASTAVAC, RAJČICA, LJUBIČASTI LUK, 1/2 PAPRIKE, 4 NEMASNA GOVEĐA ODRESKA (SVAKI PO 150 G), 2 ŽLICE MLJEVENE ČILI PAPRIČICE, 1/2 ŽLIČICE SUŠENE MAJČINE DUŠICE, 1/4 ŽLIČICE KAJENSKE PAPRIKE, ULJE

Priprema: Pomiješajte narezani krastavac, luk, papriku nasjeckanu na kockice i rajčicu. Posebno pomiješajte ulje, čili, majčinu dušicu i kajensku papriku. Polovicu dodajte povrću, a ostalo sačuvajte. Pirjajte povrće na laganoj vatri. Odreske s obiju strana premažite preostalom marinadom. Pecite na izravnoj vatri, okrenite te pecite od četiri do šest minuta često premazujući. Poslužite sa šalšom.

Marinirani odresci

Sastojci: 4 GOVEĐA ODRESKA, SOL, PAPAR; MARINADA: 100 ML MASLINOVA ULJA, 100 ML CRNOG VINA, 3 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, LIMUNOVA KORA, GRANČICA RUŽMARINA; PRILOG: CHERRY RAJČICE, PAPRIKA, RIKULA

Fotolia

Priprema: Odreske posolite i popaprite. Pripremite marinadu. Pomiješajte maslinovo ulje, crno vino, zgnječeni češnjak, limunovu koru i ružmarin. Prelijte meso marinadom, a dio ostavite sa strane. Neka se meso marinira nekoliko sati. Stavite meso na roštilj te, kad sok počne izlaziti na površinu i postane proziran, okrenite meso pa pecite do kraja premazujući ga cijelo vrijeme ostatkom marinade. Poslužite odreske uz salatu od pečenih paprika, cherry rajčica i rikule prelivenih s malo maslinova ulja i limunova soka.

Odresci u pivu

Sastojci:
700 GRAMA SVINJSKOG ODRESKA OD BUTA, BOCA TAMNOG PIVA, PO 2 ŽLIČICE ORIGANA, KUMINA, MLJEVENE LJUTE PAPRIKE, 1/3 ŠALICE WORCESTERSHIREA, MALO SOLI, 3 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, ŠALICA 

Priprema: U manjoj posudi izmiješajte origano, kumin, mljevenu ljutu papriku i sol. Tom mješavinom natrljajte meso s obiju strana. Dodajte zgnječeni češnjak, zalijte pivom i Worcestershireom. Ostavite da odstoji barem četiri sata. Za umak dobro izmiješajte nasjeckane rajčice, limunov sok, nasjeckani feferon i mladi luk. Začinite solju i paprom prema ukusu. Na roštilju na srednje jakoj vatri ispecite odreske s obiju strana. Kad je meso pečeno, ostavite ga sa strane da malo odstoji. Poslužite uz umak.

Slatko-ljuti ražnjići

Sastojci: 600 GRAMA SVINJETINE, 2 TIKVICE, 2 LUKA, 12 SUŠENIH MARELICA; MARINADA: 4 ŽLICE MARMELADE OD NARANČE, 30 ML SOKA OD NARANČE, 2 ŽLICE ZRNATOG SENFA, 1/2 ŽLIČICE NARIBANOG ĐUMBIRA, 1/2 ŽLIČICE SUŠENE MAJČINE DUŠICE

Priprema:

U loncu ugrijte marmeladu pa umiješajte ostale sastojke za marinadu i ostavite da se ohladi. Narežite meso na kockice pa ga stavite u posudu s marinadom i ostavite da odstoji 30 minuta. Zagrijte roštilj. Narežite tikvice na debele ploške, a luk na četvrtine. Na štapić poredajte meso, marelice, tikvice i luk pa pecite 1215 minuta te nekoliko puta premažite marinadom.

Sočni janjeći odresci

Sastojci: 500 GRAMA JANJEĆIH ODREZAKA, ŽLIČICA PAPRA, 3 ŽLIČICE LIMUNOVE KORICE, 1/3 ŠALICE LIMUNOVA SOKA, 1/3 ŠALICE LISTIĆA ORIGANA, KRASTAVAC, ZELENA PAPRIKA, LUK, 400 GRAMA CHERRY-RAJČICA, 1/2 ŠALICE CRNIH MASLINA, 2 ŽLIČICE MASLINOVA ULJA, ULJE ZA PRŽENJE

Priprema: Pomiješajte papar, limunovu koricu, četvrtinu šalice limunova soka i četvrtinu šalice origana pa time prelijte meso. Ostavite da odstoji desetak minuta. U međuvremenu pomiješajte narezan krastavac, papriku, luk, rajčice i masline. Prelijte maslinovim uljem i ostatkom limunova soka. Promiješajte i ostavite sa strane. Namastite roštilj pa pržite meso nekoliko minuta sa svake strane. Pospite ostatkom origana te poslužite sa salatom.

Burgeri s vrhnjem

Sastojci: 200 GRAMA MLJEVENE JUNETINE, 200 GRAMA MLJEVENE SVINJETINE, MALA HAMBI PECIVA, MAJONEZA, VRHNJE, KISELI KRASTAVCI, ZELENA SALATA, SOL, PAPAR, KURKUMA

Priprema: Mljeveno meso začinite solju, paprom i kurkumom te oblikujte u loptice. Lagano ih pritisnite i oblikujte pljeskavice pa ispecite na roštilju. Pomiješajte majonezu, vrhnje i sitno narezane kisele krastavce. Namažite na peciva, dodajte salatu, meso i poklopite.

Janjeći ćevapi

Sastojci: 500 GRAMA MLJEVENE JANJETINE, 170 ML MINERALNE VODE, ŽLICA SITNO SJECKANOG PERŠINA, SOL, PAPAR; RAJČICE, GLAVICA SALATE PUTERICE, MASLINOVO ULJE, LIMUNOV SOK, SOL, PAPAR

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za ćevape. Izmiješajte rukama dok se smjesa ne sjedini pa oblikujte ćevape. Pecite ih na dobro ugrijanom roštilju dok ne dobiju boju sa svih strana. Poslužite sa salatom i rajčicama prelivenim limunovim sokom i maslinovim uljem te začinite solju i paprom. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: BAŠ JE VISOK: SLATKI KRUH SA ŠEĆERNOM KAPOM ZOVE SE KULIĆ

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Pokretanje videa...

00:34
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku