Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Školjke - gozba počinje uz mirisnu aromu mora i začine...

Osim na buzaru, dagnje pripremite kao glavno jelo ili predjelo, slasne brbavice možete zapeći ili marinirati, a ukusno jelo od Jakobovih kapica gotovo je za tren

Fotolia
Foto: Fotolia
1 komentara

Školjke se mogu pripremati na više načina: svježe, odnosno sirove, s limunovim sokom, poširane, mogu se puniti i kuhati, od njih se prave juhe i salate, a meso izvađeno iz školjki najčešće se pirja. Budući da slana voda za kuhanje morskih plodova mora po količini vode odgovarati morskoj vodi, za, npr., četiri l vode uzmite 150 g soli. Iako ima bezbroj vrsta školjki, najčešće se jedu dagnje, brbavice, kamenice i Jakobove kapice. Uživate li u sirovim školjkama, potreban je izniman oprez da se ne biste otrovali.

Zato je važno paziti na njihovo podrijetlo i da uvijek budu svježe. Najčešće se sirove s limunovim sokom jedu kamenice. Školjke kupujte u ribarnicama, a nakon kupnje odmah ih potopite u vodu i tako čuvajte sve do pripreme. Kupujete li, primjerice, dagnje, pazite da budu čvrsto zatvorene.

Ako se na lagani pritisak ne zatvaraju, nemojte ih kupovati. Dagnje se kuhaju dok se ne otvore, a posuda mora biti što šira kako ne bi bile stisnute.

Zatvorene dagnje obvezno bacite. Mogu se poslužiti kao glavno jelo, ali i topla i hladna predjela. Jedno od najukusnijih jela bez mnogo pripreme je buzara od dagnji, no od njih se prave i juhe, peku se, nadijevaju, kuhaju na pari, pripremaju s umacima, tjesteninom ili rižom. U Hrvatskoj su popularne i brbavice zbog ukusnog mesa, a još se zovu i rovanice, ladinke ili prljavice.

Iako su odlične zapečene, slasne su i na buzaru, a možete ih i marinirati. Operite ih i maknite poklopac. Meso zarežite i prelijte limunovim sokom te ostavite da odstoji 20 minuta. Začinite solju, aromatičnim biljem i paprom te polijte maslinovim uljem. 

Špageti sa školjkama na talijanski način

Sastojci: 400 g špagetata, 750 g vongola (ili brbabavica), 4 žlice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, čili, žlica kapara, 4 rajčice, 3 žlice češnjaka, 150 ml bijelog vina

Priprema: Skuhajte špagete i ocijedite. U tavi na zagrijanom ulju propržite češnjak, čili, kapare, rajčice te pola narezanog peršina. Ulijte vino i zakuhajte dvije minute. Dodajte školjke, poklopite pa kuhajte četiri-pet min dok se školjke ne otvore. Ubacite školjke i umak u špagete, popaprite, pospite preostalim peršinom te poslužite. 

Rezanci s dagnjama u bijelom vinu

Sastojci: 50 g rezanaca, 12 svježih dagnji, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, luk, 2 rajčice, pola šašalice bijelog vina, sol, papar

Priprema: Skuhajte rezance, no sačuvajte malo vode u kojoj su se kuhali. U tavi zagrijte ulje te propržite nasjeckane luk i češnjak. Ulijte vino i kuhajte dok većina tekućine ne ispari. Dodajte rajčice, vodu od rezanaca, kratko kuhajte te posolite i popaprite. U tavu dodajte dagnje te kuhajte dok se ne otvore. Ubacite rezance i sve dobro izmiješajte. Poslužite toplo.

Salata od dagnji, krumpira i potočarke

Sastojci: 1,3 kg dagnji, 900 g mladih krumpira, 500 g potočačarke, šašalica bijelog vina ili vode, peršin, luk, pola šašalice maslinova ulja, babalzamični ocatat, sol, papar

Priprema: U široki lonac stavite dagnje, kocke krumpira, vodu ili vino. Poklopite i kuhajte dok se školjke ne otvore. Izvadite ih. Ohlađeno meso dagnji izvadite iz školjki i stavite u zdjelu. Dodajte krumpire, potočarku, luk, ulje, ocat, sol i papar. Prije posluživanja umiješajte peršin. 

Juha od dagnji s bosiljkom i čilijem

Sastojci: 900 g dagnji, luk, 8 češnjeva češnjaka, 1/4 šašalice bijelog vina, 4 rajčice, nasjeckani peršin, 6 listova bosiljka, mljevena čili papričica, ekstra djevičačansko maslinovo ulje, sol, papar, pečene kriške kruha

Priprema: Dobro očistite dagnje. Narežite luk i nasjeckajte rajčice. Stavite veliki lonac na srednju vatru, dodajte četvrtinu šalice maslinova ulja, luk i barem četiri češnja češnjaka te kuhajte nekoliko minuta. Dodajte vino, rajčice, papar, čili papričicu i dagnje. Pokrijte lonac pa kuhajte na pari barem 15 minuta miješajući povremeno da se i školjke na dnu lonca ravnomjerno skuhaju. Kad su dagnje gotove, umiješajte nasjeckani peršin. Poslužite juhu u zdjelama, a uz svaku zdjelu stavite dvije pečene kriške kruha. 

Slasne Jakobove kapice s gljivama

Sastojci: pola šalice maslaca, 2 šalice tanko narezanih gljiva, narezan luk, 4 nasjeckana češnja češnjaka, 800 g jakobovih kapica, šalica krušnih mrvica, šalica narezanog peršina

Priprema: U velikoj tavi otopite četvrtinu šalice maslaca. Pirjajte gljive na maslacu dok ne postanu mekane. Dodajte nasjeckane luk i češnjak pa kratko propirjajte. Maknite tavu s vatre. U velikoj zdjeli izmiješajte meso Jakobovih kapica, krušne mrvice, peršin i gljive. Rastopite preostali maslac te njime pospite smjesu. Stavite je u posudu za pečenje pa pecite na 230°C deset minuta. Žlicom stavite po malo pečene smjese i gljiva u oklope školjki te poslužite. 

Talijanski paprikaš s morskim plodovima

Sastojci: po pola kg sipe, hobotnice i ribe, dagnji, jakobovih kapica i račića, 3 češnja češnjaka, kadulja, umak od rajčice, čili, 2 dl bijelog vina, 12 kriški kruha, sol, papar, ulje

Priprema: Na maslinovu ulju propržite češnjak, kadulju i čili. Dodajte sipu, hobotnicu, vino i umak od rajčice te kuhajte 20 minuta. Dodajte kuhanu ribu i prokuhajte. Dodajte školjke. Kad se otvore, poslužite s kruhom. 

Školjke na venecijanski način

Sastojci: 12 školjki, 2 žlice vode, po 2 žlice maslaca i vode, 2 mlada luka, 2 češnja češnjaka, 2 šalice krušnih mrvica, celer, peršin, bosiljak, origano, parmezan, bijelo vino, 8 kriški slanine

Priprema: Skuhajte školjke i izvadite im meso. Na maslacu propirjajte luk i češnjak. Dodajte sve sastojke osim slanine te umiješajte vodu od školjki. Vratite školjke u oklope, napunite ih smjesom i ukrasite slaninom. Pecite deset minuta na 175°C.

Špageti s vongolama Jamieja Olivera

Sastojci: kg vongola, peršin, 4 češnja češnjaka, 10 račica, 250 ml bijelog vina, 400 g špageta, maslinovo ulje, sol, papar, čili 

Priprema: Skuhajte špagete. U tavu s uljem dodajte češnjak, peršin, sol i papar. Ubacite rajčice i čili. Dodajte školjke te vino. Tresite tavu dok se školjke ne otvore. Pomiješajte sa špagetima pa odmah poslužite.

Paella s morskim plodovima na španjolski način

Sastojci: 200 g bijele ribe, 12 škampa, 400 g školjki, 400 g dagnji, 2 paprike, luk, 2 češnja češnjaka, 230 g riže, 250 ml bijelog vina, voda, peršin, maslinovo ulje, limun, sol, papar

Priprema: U ulju dvije minute pirjajte luk, češnjak, papriku i rižu. Dodajte vino i vodu te pirjate šest-osam minuta. Dodajte školjke pa kuhajte dvije minute.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message