Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Skrivena tajna Jamieja Olivera: Otkrio je jednostavan trik za najhrskavije božićne krumpire

Skrivena tajna Jamieja Olivera: Otkrio je jednostavan trik za najhrskavije božićne krumpire

Jamie Oliver ponovno je pokazao da je majstor u pretvaranju jednostavnih namirnica u blagdanske zvijezde. Njegovi božićni 'roasties' prema reakcijama obožavatelja - vrijedi svakog koraka...

Jamie Oliver i ove je godine izazvao pravu lavinu komentara nakon što je ponovno podijelio svoj recept za savršene božićne pečene krumpire. Iako se na prvi pogled čini da je riječ o klasičnom postupku, slavni chef tvrdi kako se čarolija krije u nekoliko detalja koje većina kućnih kuhara često preskoči ili pogrešno izvede. Najveće iznenađenje? Krumpiri se pred kraj pečenja lagano poprskaju octom.

POGLEDAJ VIDEO: Novootvoreni Jamie Oliver restoran u Tivtujamie

Pokretanje videa...

Novootvoreni Jamie Oliver restoran u Tivtu 00:55

Kako Oliver objašnjava, sve počinje od prave vrste krumpira. Preporučuje škrobne sorte, poput britanskog Maris Pipera, jer istodobno daju mekanu, zapjenjenu sredinu i čvrstu strukturu koja može izdržati intenzivno pečenje. Nakon guljenja, krumpiri se stavljaju u kipuću, slanu vodu i kuhaju točno četrnaest minuta. To vrijeme, kaže, nije proizvoljno - dovoljno je da se rubovi počnu raspadati, ali da sredina ostane čvrsta. Upravo taj balans omogućava da kasnije poprime prepoznatljivu hrskavu koricu.

Priča o kruhu, ljubavi i obitelji: Zalogaj koji hrani i tijelo i dušu
Priča o kruhu, ljubavi i obitelji: Zalogaj koji hrani i tijelo i dušu

Kad se krumpiri ocijede, dolazi trenutak koji mnogima djeluje pregrub, ali je zapravo ključan: dobro se protresu u cjedilu ili loncu. Taj postupak koji Oliver naziva "chuffing" stvara neravne, hrapave rubove koji će u pećnici postati zlato. Što je više neravnina, to se više masnoće prima na površinu, a svaka kap djeluje kao mali generator hrskavosti.

Sljedeći korak je pažljivo pečenje u vrlo vrućoj masti, bilo da je riječ o maslinovom ulju, gusjoj masti, svinjskoj masti ili kombinaciji, ovisno o osobnom ukusu. Ključno je da se masnoća zagrije prije nego što krumpiri uopće dotaknu lim - to ih odmah "zapečati" i sprječava da upiju previše ulja.

16 svjetskih jela koja morate probati barem jednom u životu
16 svjetskih jela koja morate probati barem jednom u životu

Ono što Oliver savjetuje usred pečenja također je neočekivano, ali vrlo učinkovito: svaki se krumpir lagano pritisne lopaticom kako bi se povećala površina izložena toplini. U konačnici, ta veća izložena površina znači deblji i neusporedivo hrskaviji omotač.

A steaming baked potato on a cutting board, butter seeping into the crispy skin, sour cream swirled on top, with herbs and spices for a flavorful side dish

I onda, pred sam kraj pečenja, kad su krumpiri već zlaćani i mirišljavi, Jamie ih poprskava octom. Samo malo, tek toliko da ga jedva osjetite. Ocat odmah ispari, ali pritom ostavi gotovo neprimjetnu svježinu i dodatno učvrsti vanjsku koricu. Mnogi bi to smatrali čudnim korakom, no spoj kiselina i škroba radi u korist hrskavosti. Usto, diskretna kiselost savršeno balansira bogatstvo masti u kojoj se krumpiri peku.

Rezultat je jelo koje se iznosi na stol uz zvukove oduševljenja - hrskavo poput čipsa izvana, a iznutra mekano, gotovo kremasto. To je vrsta pečenih krumpira zbog kojih se gosti vraćaju po "još samo jednu porciju", čak i kada su već odavno siti.

Ako se itko razumije u stol za blagdane, to je Saša Šekoranja: Pogledajte ovaj top dizajn!
Ako se itko razumije u stol za blagdane, to je Saša Šekoranja: Pogledajte ovaj top dizajn!


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
AKO PLANIRATE U KUPOVINU

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti