Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Smanjite rizik od zaraze: Svoj mobitel i miš očistite pravilno

Smanjite rizik od zaraze: Svoj mobitel i miš očistite pravilno
1

Da biste se zaštitili od virusa i bakterija, povremeno treba očistiti i pametni telefon, te tipkovnicu i miša te ekran računala. Evo savjeta kako to učiniti efikasno, a da ih pritom ne oštetite

VIDEO

Održavanje higijene radi izbjegavanja zaraze, među ostalim i korona virusom koji sada zaokuplja pažnju, ne odnosi se samo na pranje ruku i dezinfekciju javnih površina koje dodirujemo. Ne biste vjerovali kako se zaraza lako širi preko tipkovnica računala, ili smartphone ekrana posebno ako ih koristi više osoba. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:52

Virusi se na staklenim i sličnim površinama mogu zadržati i do 96 sati, što ostavlja mogućnost da ostanu zaraženi i do 4 dana, pri čemu i nije važno strahujete li od korona virusa, ili neke još opasnije infekcije. Na zaslonu ili tipkovnici vašeg telefona mogu se zadržati neki od najopasnijih mikroorganizama, koji se hvataju za vaše prste i preko njih mogu prenijeti i dalje, tako da se rizik od zaraze ustostruči. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobra vijest je da za dezinfekciju telefona i druge elektroničke opreme ne trebaju skupe kemikalije, ili posebna sredstva, a ne morate to činiti baš svaki dan, no dobra je ideja učiniti to kad ste na putu, ili ako drugima posudite telefon. 

Ključno je da budete oprezni, odnosno nježni, jer je riječ o skupim uređajima koji su osjetljivi, pa ih ne biste smjeli oštetiti nekim abrazivnim otopinama i materijalima za čišćenje. Tako maramice za dezinfekciju koje koristimo u kućanstvu nisu preporučljive i mogu biti loš izbor, jer mogu izgristi premaz koji sprječava da se otisci prstiju 'lijepe' na ekran, prenosi portal Wired. 

Televizija bi uskoro mogla izgledati kao zaslon mobitela
Televizija bi uskoro mogla izgledati kao zaslon mobitela

Prije nego što započnete s čišćenjem, isključite uređaj, uklonite zaštitnu torbicu ako ju imate i sve dodatke (slušalice i slično). Uzmite krpicu od mikrovlakana, ili krpu za čišćenje objektiva fotoaparata. Započnite sa suhom krpicom, uz blagi pritisak, a ako postoji potreba za tim da skinete masnoću ili fleke, napravite smjesu od malo sapunice i tople vode. Vrlo lagano namočite krpicu, ocijedite ju dobro i pređite preko telefona, pa odmah posušite drugim krajem krpe. Izbjegavajte višak vlage, posebno na svim dijelovima gdje su spojevi.  

Ako na rubovima kućišta ima masnoće koju želite očistiti, jako pažljivo ih pročistite čačkalicom, ili štapićem za čišćenje ušiju. Ako je vaš telefon vodonepropusan - što treba provjeriti triput prije nego što ovo pokušate! - možete ga staviti nakratko u posudu s čistom vodom, pa osušiti na papirnatom ručniku, ili posušiti tapkanjem krpicom s mikrovlaknima. 

Još jedna opcija je sredstvo za zaštitu s ultraljubičastim svjetlom, iako nije sigurno da će ubiti baš sve bakterije u svakoj pukotini na vašem telefonu. No može biti dobar izbor u kombinaciji s drugim metodama. 

Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?
Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?

Kad je riječ o čišćenju ostalih uređaja, pravila su slična. Tipkovnica i miš su vjerojatno najprljaviji, ali i malo izdržljiviji od pametnog telefona, pa možete biti i malo 'hrabriji' i koristiti poseban sprej za njihovo čišćenje. Prvo ih istresite od nečistoće koja se zavukla među slova i prebrišite s maramicom za dezinfekciju. Tipkovnice i miševi obično nisu vodootporni, pa se klonite krpice namočene u vodu. 

Zadnjih godina pojavio se i zanimljiv gel za čišćenje tipkovnica, kojim se one lako očiste tako što se on samo 'valja' po tipkovnici i skuplja prljavštinu i mikrobe. No budite oprezni da zbog prejakog pritiska ne oštetite tipkovnicu. 

Razvoj mobitela: Od 'cigle' na uhu do mini računala s fotićem
Razvoj mobitela: Od 'cigle' na uhu do mini računala s fotićem

Ako čistite cijeli laptop, dobro će doći limenka pjene za čišćenje, krpa od mikrovlakana i vrlo malo vode, ako je potrebno. Prema Dellu, na ekranima koji su povezani s računalom može se koristiti mješavina alkohola i vode u omjeru pola-pola, ali opet tako da blago namočite krpicu i nježno pređete preko ekrana. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'