smrtnost od raka prostate nam je među najvećima u Europi, preventivni pregledi su važni | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Smrtnost od raka prostate nam je među najvećima u Europi, preventivni pregledi su važni!

Smrtnost od raka prostate nam je među najvećima u Europi, preventivni pregledi su važni!

Hrvatska udruga oboljelih od raka prostate upozorava da godišnje od te bolesti oboli 2800 muškaraca, a još gotovo 600 njhih ostane neotkriveno, što značajno povećava smrtnost

VIDEO

Nakon dvije godine pauze, Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, u subotu je na glavnom zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića organiziralo novo izdanje akcije  'Svi za njega'. Radi se javnozdravstvenoj inicijativi kojom udruga želi upozoriti na nužnost preventivnih pregleda i što ranije dijagnostike raka prostate,  kako bismo smanjili smrtnost oboljelih od ovog sijela raka po kojoj smo trenutno među najgorima u Europi.

POGLEDAJ VIDEO: Liječnica o važnosti ranih pregleda radi otkrivanja raka prostate 

Pokretanje videa...

Rak testisa 02:49

Kao izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, akciji je prisusutvovala Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a članovi udruge i uzvanici građanima su dijelili informativne letke, što je bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i razgovor s liječnicima.

Zagreb: Akcija Svi za njega

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj i od njega godišnje oboli oko 2800 osoba. Prema podacima iz 2021. od tog je karcinoma umrlo 805 ljudi. Prema usporednim podacima o incidenciji raka prostate u EU populaciji, u Hrvatskoj se dijagnosticira 20-tak posto manje raka prostate (stopa incidencije u Hrvatskoj je 122,1 oboljeli na 100.000 stanovnika, a EU prosjek je 153,9 oboljelih na 100.000 stanovnika), što sugerira da realno u populaciji godišnje imamo gotovo 600 neotkrivenih bolesnika kojima je zbog izostanka dijagnoze značajno smanjen životni vijek.

Svaki osmi muškarac dobit će ovaj rak: Evo što morate znati!
Svaki osmi muškarac dobit će ovaj rak: Evo što morate znati!

- Rak prostate najčešće napada muškarce u dobi iznad 50 godina, to su muškarci koji su na vrhuncu svojih karijera, ekonomski nositelji svojih obitelji i zajednica. U početnoj fazi nema simptoma, zbog čega se otežano otkriva, a simptomi se nažalost javljaju tek nakon što se rak proširi. Zato je glavni cilj akcije 'Svi za njega' osvještavanje važnosti prevencije i ranog otkrivanja. Preventivni pregledi su izuzetno važni, cijelo društvo tu treba napraviti hrabriji iskorak jer na taj način doslovno spašavamo živote - naglasio je predsjednik društva Velimir Korak te pozvao sve oboljele i njihove bližnje da im se jave i uključe u rad udruge.

Zagreb: Akcija Svi za njega

- Kad ljudi dođu k nama u udrugu preplašeni su i ne znaju što ih čeka. Mi smo tu da zajedno s njima prolazimo kroz sve njihove strahove, razmjenjujemo iskustva, razgovaramo o liječenju, potencijalnim nuspojavama bolesti i terapija i zato smo članovima osigurali i psihološku pomoć“, ističe Korak.

Dok je u Hrvatskoj rak prostate drugi uzrok smrti od raka kod muškaraca, u svijetu je on tek na petom mjestu po smrtnosti. Na temelju podataka SEER programa u razdoblju od 2008. do 2014., petogodišnja stopa smrtnosti kod bolesnika s metastatskim rakom prostate pri postavljanju dijagnoze je bila 70 posto, u usporedbi s gotovo 0 posto kod bolesnika s dijagnosticiranim lokaliziranim ili regionalnim rakom prostate (NCI, 2019c). Stručnjaci tvrde kako se kombinacijom ranog otkrivanja bolesti i široke dostupnosti suvremenih terapija dokazano može produljiti život pacijenata i pozitivno utjecati na nepovoljne brojke smrtnosti. 

Kako prepoznati simptome raka testisa: Pripazite na čvorove, osjećaj težine ili bol u leđima
Kako prepoznati simptome raka testisa: Pripazite na čvorove, osjećaj težine ili bol u leđima

- Muškarci koji u obitelji nemaju nikoga tko je obolio od raka prostate prvi pregled bi trebali obaviti oko svoje pedesete godine, dok bi muškarci iz one skupine koja je imala rak u obitelji, prvi pregled urologa trebali obaviti i nekoliko godina ranije. Iako su najrizičnija skupina muškarci u dobi iznad 65 godina, naša ciljna skupina u podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja su i svi ovi mlađi od 65 godina. Naime, ako se rak otkrije u ranoj fazi, on je u više od 90 posto slučajeva izlječiv. objasnila je docentica Marija Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. 

Kako su naglasili u udruzi, Hrvatska treba još mnogo poraditi na prevenciji i ranom otkrivanju te bolesti, no u isto vrijeme su pacijenti zadovoljni dostupnosti i izborom terapija. Iz udruge upozoravaju da se u najavljenoj reformi zdravstvenog sustava nikako ne bi smjelo štediti na dostupnosti i izboru terapija jer bi na taj način jednim potezom napravili tri koraka unazad u borbi Hrvatske s ovom bolešću. 

Zagreb: Akcija Svi za njega

- Rak prostate je jedna dinamična bolest i dinamično polje u medicini. Svake godine se razvija nova terapija i mi kao struka se trudimo konstantno uvoditi nove tehnike liječenja te u tome imamo podršku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Mi danas u Hrvatskoj možemo ponuditi pacijentima sve metode koje su trenutno dostupne i u inozemstvu. Čim kliničke studije pokažu učinkovitost metode, ona se implementira i za potrebe naših pacijenata, istaknuo je urolog prim.dr.sc. Tomislav Kuliš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio
ODLIČAN TRIK!

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio

Britanski komičar Tom Allen podijelio je s pratiteljima na svom Instagram profilo učinkovit savjet za to kako suzbiti navalu puževa na biljke koje ste posadili u vrtu - stoji koliko i glavica češnjaka

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se
PREFINI CHEESECAKE

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se

Originalnoj verziji recepta čiji se sastojci smiksaju rekordnom brzinom, možete dodati džem od šumskog voća koji će mu dati malo kiselosti i finu voćnu notu
Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!
NISU OD POVJERENJA...

Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!

Jeste li ikada podijelili tajnu s nekim i ubrzo saznali da to više nije tajna? Moguće je da je to do zvijezda jer neki horoskopski znakovi vole dijeliti sve informacije s drugima bez obzira na posljedice