
Jela od graha se tradicionalno jedu za Praznik rada. Ako vam je dosadio klasični grah, provjerite ovih 10 recepata, od kojih je 5 s grahom iz konzerve. Neki jednostavniji, neki teži, ali svi jako ukusni
Lifestyle
Komentari 45Jela od graha se tradicionalno jedu za Praznik rada. Ako vam je dosadio klasični grah, provjerite ovih 10 recepata, od kojih je 5 s grahom iz konzerve. Neki jednostavniji, neki teži, ali svi jako ukusni
Sastojci:
Priprema;
Večer prije grah operite i namočite u većoj količini vode. Ujutro ga u punom loncu posoljene vode prokuhajte.
Zapalite laganu vatru, namjestite tronožac i kotlić te u njega stavite malo ulja i nasjeckanu slaninu. Promiješajte i ostavite nekih desetak minuta. Potom dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, posolite i ostavite da se kratko prodinsta.
Zatim dodajte ranije prokuhani grah i vodu. Odmah stavite više vode kako bi se grah lagano krčkao, a zbog isparavanja da vam ne bi ispao presuh. Ostavite da se krčka do 30 minuta.
Potom dodajte kobasice i pred sam kraj dodatno začinite crvenom paprikom, ljutim papričicama, peršinom i ostalim začinima po želji. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i poslužite.
Sastojci:
Priprema:
Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i paprike i dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva.
Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena.
Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate.
Sastojci:
Priprema:
Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah.
Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo.
Sastojci:
Priprema:
U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta.
Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje.
Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a može i bez mesa
Sastojci:
Priprema:
Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.
U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne.
Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.
1. Quesadillas od graha i batata
Sastojci:
*šalica 2,4 dl
Priprema:
Batate nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u mikrovalnu pećnicu na jaču temperaturu i pecite dok ne postanu mekani (ili ih skuhajte na pari). Potom ih ohladite, prerežete na pola, izvadite pulpu i stavite na polovicu tortilje - po pola batata na svaku. Na to dodajte grah i sir pa preklopite.
Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili rešetku na srednje jakoj temperaturi i pecite tortilje dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a sir se ne otopi (po 2 do 3 minute sa svake strane). Poslužite uz salsu.
2. Hummus od graha
Ovaj namaz se po originalnom receptu priprema od slanutka, ali može se napraviti i sa grahom iz konzerve.
Sastojci:
Priprema:
U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće, sirovo ili kuhano na pari.
3. Varivo od graha i šunke
Sastojci:
Priprema:
Sve sastojke stavite na laganu vatru i kuhajte dok krumpir ne bude mekan. Po želji dodajte drugih začina, poput čilija, crvene paprike...
4. Hrskavi curry grah
Sastojci:
Priprema:
Isperite i ocijedite grah pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte grah, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 230 stupnjeva dok ne postane hrskavo.
5. Bijeli grah sa špinatom
Sastojci:
Priprema:
U veliku tavu stavite vodu, češnjak i špinat. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne omekša (2 do 3 minute), povremeno miješajući. Potom umiješajte sve ostale sastojke i servirajte. Možete to poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohanu ribu.
POGLEDAJTE VIDEO: LUKSUZ U ŠESTINAMA OD 1.950.000€
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+