Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Što je zapravo ljubav? Deset je osjećaja koja nam ona stvara...

Što je zapravo ljubav? Deset je osjećaja koja nam ona stvara...

Bilo da se radi o prvoj ljubavnoj vezi ili samo prvoj nakon duljeg vremena samoće, posve je normalno zapitati se 'je li ovo ljubav' kad otpočnemo romansu, a odgovor na to kristalizira se kroz vrijeme i osjećaje

VIDEO

Iako je moguće, pa čak i nevjerojatno lako, iskusiti "ljubav na prvi pogled", prava ljubav izgleda i osjeća se malo drugačije od toplih osjećaja koje obično povezujemo sa zaljubljivanjem. Evo o čemu se zapravo radi.

Pogledate video o ljubavi za cijeli život:

Pokretanje videa...

U braku su 70 godina,  a zbog korone su bili razdvojeni dva mjeseca: Na ponovnom susretu su zaplakali 01:16

Što je prava ljubav?

Važno je pojasniti da svi doživljavaju i izražavaju ljubav na svoj jedinstveni način. Međutim, imajući to na umu, klinički psiholog Bobbi Wegner, kaže: 'Ono što mi znamo je da postoji razlika između požude, privlačnosti i vezanosti, koji se kombiniraju s onim što ja definiram kao ljubav'. 

Faza vezanosti ključna je za dugoročnu ljubav, dodaje Wegner. Privrženost znači osjećati duboko povezanost s nekim više od fizičke požude i privlačnosti. Terapeutkinja za brak i obitelj Linda Carroll objašnjava ideju svesrdne ljubavi kao posljednju od pet faza veze. Par mora proći duboku međuljudsku povezanost, ali i sumnje, razočaranje i, na kraju, odluku o tome hoće li to izdržati, a sve prije nego što dožive istinsku, svesrdnu ljubav.

Ljubav za cijeli život: Ovi parovi su dokaz da tako nešto postoji
Ljubav za cijeli život: Ovi parovi su dokaz da tako nešto postoji

Kakav je osjećaj ljubav:

1. Više od požude

Važno je prepoznati razliku između požude i ljubavi. Iako je požuda jedna etapa na putu prema ljubavi, trebat će vam više od fizičke privlačnosti da biste trajali. Požuda je snažna seksualna privlačnost koja odnos pokušava zadržati na idealnoj razini dok ljubav uključuje i 'teške' razgovore te istraživanje bolnih emocija.

2. Nema opterećivanja rizikom

Ako ništa drugo, rizik je ono što nove ljubavi čini uzbudljivima. Ljubav nas čini otvorenijima spram druge osobe, ponajprije kako bi nas ona stvarno vidjela i razumjela kakvi smo. Ljubav je ogroman rizik, jer unatoč mogućnosti slomljenog srca, u odnos ulazimo s osmijehom.

3. Osjećamo se smireno i zadovoljno kraj partnera

Konačno, kako faza medenog mjeseca prolazi i vi i vaš partner stvarno osjećate da se poznajete te ste jedno uz drugo mirni i zadovoljni. Djelomično je to posljedica hormona koji se oslobađaju tijekom faze vezivanja koji olakšavaju vezanje, oksitocina i vazopresina.

4. Osjećaj 'to je to'

Ljubav nema uvijek "dobre razloge", odakle dolazi ideja o bezuvjetnoj ljubavi. Kao što psihijatrica Ellen Vora opisuje za mbg, gotovo se osjećamo kao da 'postoji božanska sila koja nam govori da smo na pravom putu. Nije uvijek uvijek lako ili čak nužno i pozitivno, ali se uvijek osjećamo kao da smo tamo gdje trebamo biti.'

5. Osjećaj potpunosti

Ne treba nam drugi da nas nadopunjuje, već se ljubav događa između dvoje čitavih ljudi, zbog čega Carroll to naziva 'ljubavlju cijelog srca ili istinskom ljubavlju'. To naprosto znači da se osjećate odlično kao tim.

6. Uzimate dobro s lošim

Prije nego postanu sposobni voljeti cijeli srcem, partneri moraju proći kroz svojevrsno teže razdoblje (kraj faze medenog mjeseca kada se počnu pojavljivati ​​pogreške) i na kraju, donijeti odluku hoće li ostati zajedno.

Šest razgovora o seksu koje bi svi trebali voditi za bolju vezu
Šest razgovora o seksu koje bi svi trebali voditi za bolju vezu

7. Aktivno biranje

Nakon prihvaćanja partnerovih mana i nedostataka, aktivno odlučujemo da je ljubav prema njima važnija. Dugoročna ljubav je izbor, naglašavaju psihijatri.

8. Vjerovanje da će trajati

Unatoč riziku i bilo kojim drugim poteškoćama, duboko ste svjesni da ovu osobu želite u svom životu i vjerujte da će dugo potrajati. A izgradnja ovog povjerenja nije lak podvig, već proces koji zahtijeva vrijeme.

9. Savladali ste prepreke i izazove

Carroll objašnjava da razvijanje prave ljubavi treba proći kroz teška vremena i saznanje o stvarima u kojima niste kompatibilni. No što više svoju vezu ispitujete, postajete jači kao par. Za ulaganje u daljnju budućnost vam ne manjka truda.

10. Mogli biste živjeti i bez njih, ali to ne želite

Vraćajući se ideji da budete cjeloviti pojedinac sa i bez partnera, postoji dio vas koji zna da biste bili u redu bez vaše velike ljubavi. Ali, znate da to nije ono što želite jer jednostavno, iskreno volite imati ovu osobu u svom životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom