Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Što su psihološki utisci, kakvi su vaši i što nas mogu naučiti?

Što su psihološki utisci, kakvi su vaši i što nas mogu naučiti?
1

Otkako smo rođeni, imamo osjećaje i emocije, a kako starimo imamo sve više iskustava, i dobrih i loših. Neka od tih iskustava izazvala su snažne emocije koje su nam ostavile snažne 'utiske'

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Je li vam mozak zdrav? Otkrij uz pomoć ovog laganog testa

Utisak ili dojam je sustav vjerovanja ili duboko ugrađeno sjećanje koja je izmijenilo način na koji vidimo sebe, nekoga drugoga ili svijet. Kad vam se dogodi nešto što ostavlja dojam, vaš središnji živčani sustav stvara sliku o tome i čuva je. Budući da utisak tamo živi, ​on se može pretvoriti u apsolutnu istinu, neupitno vjerovanje, iracionalni strah ili, kada je utisak pozitivan, djelić mudrosti ili pozitivan koncept.

Kako utisci utječu na nas?

Utisak vas može natjerati da djelujete nelogično i da vjerujete u stvari koje nisu istinite. To je zato što se utisci ne temelje na vašoj trenutnoj stvarnosti, već potječu iz prošlog trenutka ili davne prošlosti. Možete nešto naučiti ih njih, ali oni vas isto tako mogu kočiti da rastete kao osoba i da se fokusirate na sadašnjost.

Koliko ste dobri? Položaj u kojemu spavate otkriva odnos
Koliko ste dobri? Položaj u kojemu spavate otkriva odnos

Zamislite da dvoje ljudi zajedno noću hoda ulicom. Oboje su u potpuno istom okruženju i oboje su pod istim rizikom od opasnosti. Ipak, jedno se od njih se osjeća sigurno jer je kao dijete dobilo puno pažnje i i preplavljeno je osjećajem sigurnosti. Druga se osoba ne osjeća sigurno, jer je kao dijete često bila izložena nesigurnim situacijama i nije se osjećala zaštićenom, pa mu je ostao utisak da je život opasan.

Možda su ove dvije osobe bile na sigurnom, možda su bile u opasnosti, ali niti jedno od njih ne doživljava isto sadašnji trenutak jer oboje djeluju pod utjecajem utisaka. Kad odgovorite na ono što se događa upravo sada, na osnovu onoga što se dogodilo ranije, nikada ne možete zaista biti u sadašnjem trenutku. Utisci mogu utjecati na to kako se sada suočavate s onim što vam se događa u životu, kako razmišljate o različitim stvarima i kako vidite sebe kad se pogledate u ogledalo.

'Utisci' iz djetinjstva

Utisci se najdublje formiraju u djetinjstvu, ali možete ih i nastaviti sakupljati kroz cijeli život. Sa svakim utiskom, vaš će se odgovor na vlastite osjećaje mijenjati, a interakcija s vašim osjećajima će se zakomplicirati i to je skroz ljudski i u redu. Svi smo oblikovani pričama iz naše prošlosti i etiketama koje smo stavili na sebe ili kojima su nas drugi označili. Utisci će uvijek biti s nama, no možemo umanjiti njihovu moć tako da ih postanemo svjesni.

Prisjetite se svojih najranijih sjećanja, kada ste imali svega nekoliko godina, sjećanja koja još uvijek imaju utjecaja na vas. Čega se možete sjetiti o stvarima koje su oblikovale vaša uvjerenja o životu i sebi? Možda vas je obitelj označila kao 'pametnu' ili 'introvertnu' osobu, možda ste se u školi osjećali poput 'usamljenog', 'popularnog' ili 'previše osjetljivog', a možda ste vi o sebi zapravo mislili da ste 'nespretni' ili 'buntovni'.

Svi ovi utisci mogu biti dobri, a mogu biti i loši za vas. Razmislite o tome i provjerite možete li sjetiti osjećaja kojeg ste imali kada ste dobili određeni utisak, ali učinite to kroz svoju 'odraslu' svijest i znanje koje sada posjedujete prema osjećaju koji ste tada imali.

Radite na svjesnosti

Ovo je početak svjesnosti koji vaše dojmove ili utiske iz prošlosti može donijeti na svjetlo dana gdje ih možete postati svjesni i osloboditi njihovu kontrolu nad vama. Prepoznavanje i ponovno osjećanje tih uspomena može pomoći usmjeriti vas prema 'etiketama' koje ste stavili na sebe i pričama u koje vjerujete o sebi ili drugima.

Neki od tih utisaka mogu se činiti trivijalnim, ali svi oni mogu utjecati na vašu percepciju života i način na koji stavljaju 'zid' između vas i sadašnjeg trenutka. Postanite svjesni svojih utisaka i pogledajte što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana dok se krenete prisjećati tih iskustava. Budite znatiželjni i zapisujte stvari koje se 'izrode' iz takvog promišljanja i analize.

Redovito je radila sklekove 30 dana i oduševila se rezultatom
Redovito je radila sklekove 30 dana i oduševila se rezultatom

Dok istražujete u što to zapravo vjerujete da je istina o vama, počet ćete prepoznavati odakle potiču ta uvjerenja, i moći ćete se jasnije usredotočiti na to jesu li ta uvjerenja zapravo istinita ili se samo tako čine. U mnogim slučajevima, ako ne i u većini, stari utisci, posebno oni negativni, nikada nisu bili istiniti ili više nisu istiniti, osim načina na koji ste ih vi učinili istinitima, a sve zbog vašeg vjerovanja u njih, piše Mind Body Green.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: INTERNET NAM JE SADA BLAGODAT, ALI KRATAK JE PUT DO OVISNOSTI

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Borisom Banovićem:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku