Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Što uzrokuje natečenost očiju? Trikovi kako smanjiti vrećice ispod očiju bez odlaska pod nož

Što uzrokuje natečenost očiju? Trikovi kako smanjiti vrećice ispod očiju bez odlaska pod nož

Obično hladnoća smanji natečenost na nekoliko sati, jer kada je koža hladna, tada je i zategnutija. Možete koristiti hladni oblog ili hladne kriške krastavca koje držite na očima pet do 15 minuta

VIDEO

Jedna od češćih promjena na koži koju možete primijetiti kako starite je fenomen poznat kao natečene oči. Postoji nekoliko načina na koje se natečene oči mogu manifestirati. Iznad kapka može nastati natečenost uzrokovana viškom kože i masnoćom. Zbog toga se mogu pojaviti velike vrećice ispod očiju koje se protežu sve do obraza. Najčešće su kod pušača i drugih osoba s oštećenom kožom.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajna mladolikog izgleda je led?

Pokretanje videa...

37-godišnja britanka tvrdi: Tajna mog mladolikog izgleda je trljanje leda po licu VIDEO

- Najčešća vrsta natečenog oka je oticanje točno ispod donjih trepavica koje ne nestaje - kaže Brian Brazzo, okuloplastični kirurg iz New Yorka. Natečene oči ne predstavljaju nikakav zdravstveni rizik, ali mogu biti smetnja i obično su estetski vrlo nepoželjne, kaže dr. Brazzo. Ako imate natečene oči i želite smanjiti natečenost, pročitajte savjete dr. Brazza.

Što uzrokuje natečene oči?

Geni

Prema dr. Brazzu, većina ljudi s natečenim očima ima genetske predispozicije za njih, tako da ne možete puno učiniti (ili ne učiniti) da ih spriječite.

- Jednostavno rečeno, uzrokuje ih masnoća i postaju sve gore kako starimo. Naime, kako godine prolaze, ti masni jastučići postaju veći i tonu malo niže dok koža gubi elastičnost, pa tako postaju vidljiviji - objašnjava Brazzo.

Popularni trikovi kako šminkom sakriti sve nesavršenosti na licu
Popularni trikovi kako šminkom sakriti sve nesavršenosti na licu

Nedostatak sna

Iako je nedostatak sna problem iz mnogo razloga, ono može negativno utjecati i na kožu te uzrokovati natečenost očiju.

- Ako već imate neku natečenost, gotovo sigurno ćete ujutro imati i natečene oči ako prethodnu noć niste dovoljno spavali- kaže dr. Brazzo.

Ispijanje alkohola

Pretjerivanje s koktelima također može pogoršati natečenost, jer alkohol dehidrira kožu i doprinosi upali.

Tired man sitting over the laptop

Alergije

Ako ste alergičar, alergijske reakcije mogu pogoršati natečene oči jer postoji kronična oteklina u području nosa koja ne nestaje, a moguće je da će se to manifestirati i na području oko očiju. Čak i ako nemate alergije, vaša okolina može doprinijeti natečenim očima. Na to utječu suha, hladnija razdoblja godine.

Ako ste za nešto posebno: 3D nokti sa sitnim aplikacijama
Ako ste za nešto posebno: 3D nokti sa sitnim aplikacijama

Pušenje

Pušenje itekako utječe na natečenost očiju budući da pušači gube kolagen u koži brže od nepušača.

Postoje li načini za rješavanje natečenih očiju?

Kako liječiti natečene oči pomalo ovisi o tome što ih je uzrokovalo. Ako ne spavate dovoljno ili pijete alkohol, najbolje rješenje je - spavati više i piti manje. Također možete pokušati smanjiti količinu soli u vašoj prehrani i pobrinuti se da unosite dovoljno kalija, jer se natečene oči mogu pogoršati kada ti minerali nisu u ravnoteži.

Nanošenje hladnih obloga će također pomoći, kaže dr. Brazzo.

- Obično hladnoća smanji natečenost na nekoliko sati - kada je koža hladna, zategnutija je, a to zadržava natečenost - objašnjava. Možete koristiti hladni oblog ili hladne kriške krastavca, koji možete držati na očima pet do 15 minuta.

Lokalnom primjenom nema mnogo toga što pouzdano djeluje, kaže dr. Brazzo, pogotovo kod trajno natečenih očiju. Njih će popraviti jedino operacija, ali to je u konačnici osobni izbor.

Psihoterapija pomaže nositi se s promjenama koje život donosi
Psihoterapija pomaže nositi se s promjenama koje život donosi

- Ako imate vrećice ispod očiju i ne volite ih, gotovo uvijek je najučinkovitije liječenje operacija. Koža nakon nje opet postaje ravna i vrećice se gotovo nikad ne vraća - kaže dr. Brazzo. Zahvat se zove blefaroplastika donjeg kapka, a radi se o ambulantnom zahvatu gdje kirurg uklanja masnoću donjeg kapka u malim komadima. Iako je operacija velika obveza, učinkovita je i zacjeljivanje traje minimalno - naglašava dr. Brazzo i dodaje da se nakon zahvata možete odvesti kući i vjerojatno ćete imati tjedan ili dva modrice.

Natečene oči su neizbježan dio starenja kod nekih ljudi, ali ako njegujete kožu i sebe - to možete svesti na minimum, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku