Lifestyle

Komentari 3

Strahujete od vage? Pospremite je, ona nije pouzdan pokazatelj

Strahujete od vage? Pospremite je, ona nije pouzdan pokazatelj

Mjerenje mišićne mase i procjena stanja tijela s obzirom na odjeću pouzdanije su metode provjere stanja težine nego otkrivanje brojke koja izaziva stres i prejedanje

Za velik broj ljudi čin vaganja je toliko grozan da bi nakon blagdanskog uživanja u jelu i piću radije bili viđeni u javnosti goli nego se suočili s time koliko točno teže, piše Huffington Post.

POGLEDAJTE VIDEO: Kakva transformacija

Kod vaganja postoji dva tipa ljudi, tvrdi ugledna američka nutricionistica Cynthia Sass. Za prvu skupinu vaganje je česta aktivnost koja im daje uvid u stvarno stanje stvari kao što to čini izvadak bankovnog računa, dok je drugima vaganje izuzetno stresno.

- Postoji više realnih razloga zbog kojih vaganje nije uvijek dobra ideja - ističe Sass.

Vaganje može potaknuti emocionalno prejedanje 

Za mnoge je suočavanje s kilažom za koju smatraju da je daleko od idealne traumatičan čin koji potiče osjećaj krivnje, gubitak samopouzdanja i motivacije za zdrave ciljeve te sumnju. To može rezultirati posezanjem u hladnjak i traženjem trenutnog rješenja zbog kojeg ćemo se osjećati bolje.

- Cilj je prestati povezivati konkretnu brojku s raspoloženjem, jer vaga nije definitivni dokaz da smo pretili ili neuspješni u cilju mršavljenja - ističe Sass.

Kilogrami ne otkrivaju cijelu priču

Ako se ispravno hranite, vježbate, unosite dovoljno voća i povrća te izbjegavate namirnice bogate šećerom i masnoćama, tada se ne trebate opterećivati vagom, smatra Sass.

- Vaga otkriva tek ukupnu težinu, a ne koliko je postotak mišića, masti, vode i neprobavljene hrane u tijelu - naglašava Sass.

Nije savršen indikator građe tijela

Pet različitih žena iste visine i težine mogu nositi odjeću različitih konfekcijskih brojeva, a dok će jedna izgledati savršeno fit, druga može djelovati "jače", kaže Sass.

Objašnjava kako na izgled tijela najviše utječe njegova građa, kao i ukupni postotak mišića.

Manje kilograma ne znači bolji izgled

Žene, ali i muškarci često griješe jer misle da će gubitkom kilograma izgledati zdravije i privlačnije, pa odlaze u krajnosti i gladuju. To ne samo da je kontraproduktivno, već nije niti istina.

- Nagli gubitak kilograma, osobito ako pritom ne vježbate izazvat će pucanje kože, nastanak strija i obješenu kožu. Ti efekti će se primijetiti i na licu, koje je sklonije nastanku bora i umornom izgledu, tvrdi Sass.

Postoje bolje metode mjerenja

Prezirete li vagu, u potpunosti je izbjegavajte. Odjeća je vrlo često pouzdaniji pokazatelj stvarnog stanja tijela nego vaga, a korisne metoda su i mjerenje opsega krojačkim metrom. Ako ste žena, vodite računa o pojačanom zadržavanju vode i napuhnutosti uoči mjesečnice prije nego što proglasite da ste se udebljali, naglašava Sass.

Najčitaniji članci