Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Strast za tehnologijom bila je jača od ljubavi prema glazbi

Strast za tehnologijom bila je jača od ljubavi prema glazbi
1

Lora i suprug napustili su siguran, ali dosadan posao da bi se posvetili svom elektro pop bendu. Zaključili se da će od glazbe teško živjeti i tako je nastala njihova informatička tvrtka...

VIDEO

Oduvijek sam jako voljela učiti jezike, no nažalost, nisam imala nikoga da me uputi da postoje i programski jezici, pa sam završila bohemistiku i romanistiku na Filozofskom fakultetu. 

No još u srednjoj školi s prijateljem pokušala sam izraditi glazbeno-kulturni portal, a na fakultetu, nakon što sam osnovala svoj bend, okušala sam se čak i u izradi web stranica za druge bendove, počinje svoju priču Zagrepčanka Lora Pleško (36), koja danas sa suprugom Zoranom i kolegicom Ivanom Rast vodi IT tvrtku Mašinerija. 
Mladenačku ljubav prema glazbi dijelio je i suprug kojeg je i upoznala u glazbenim krugovima. Radila je tad raznorazne poslove, a počinjala bi uvijek na najnižoj stepenici i uspinjala se zbog svoje sklonosti izricanju mišljenja, te potrebi da popravi što treba, čak i kad to znači previše posla i beskraj dodatnog stresa. 

- Kako to ima i svojih granica, u jednom trenutku smo i suprug i ja, kako smo radili u istoj IT tvrtki malo ‘pregorjeli’ i odlučili svoju energiju uložiti u muziku i svoj bend Kimiko i napustiti sigurna radna mjesta. Odluka nije bila preteška. No, nakon uloženih godinu dana truda, shvatili smo da iako je sve to jako zabavno, ne plaća nam račune, pa smo se ipak vratili nešto unosnijem IT-u - prisjeća se Lora koja još i dan danas zasvira (zapjeva) za svoj gušt. 

Sreća je, nastavlja, bila u “tajmingu” jer je baš u tom trenutku počeo rasti svijet mobilnih aplikacija. To je bilo nešto novo i uzbudljivo - za supruga Zorana to je bio cijeli niz novih tehnologija koje je morao savladati, a Lora kaže kako je ona otkrila “user experience” dizajn za web i mobilne aplikacije. Za jedan od prvih poslova angažirala ih je prijateljica, a dalje je sve krenulo samo od sebe... 

- U svijetu tehnologije potrebno je stalno učenje, a tako nekako nastala je i ideja za samo jednu od mnogobrojnih aplikacija koje radimo, aplikaciju Simple Cycle, koja prati menstrualne cikluse na mobitelu, a na koju sam ponosna i koju i sama redovito koristim - kaže Lora. Da joj je netko prije petnaestak godina rekao da će postati “business woman”, kaže kako bi “umrla od smijeha”. 

Poslovni uspjeh: ‘Sigurnost djece na igralištu moj je posao’
Poslovni uspjeh: ‘Sigurnost djece na igralištu moj je posao’

- Uvijek su me zanimali kreativni poslovi bez jasnog ‘od 9 do 17’ radnog vremena. Sada kada imam svoju tvrtku, mogu reći da to i jesam postigla - posao je definitivno kreativan, a radno vrijeme mi je više ograničeno trajanjem samog dana, nego radnim vremenom - kaže Lora. Prilikom otvaranja biznisa birokracija im je priuštila neke loše uspomene.

- No unatoč tomu, počeli smo s poticajima za samozapošljavanje, koji su nam pomogli u samom početku. Koristili smo i neke poticaje za zapošljavanje od HZZ-a. Svi su uvijek bili korektni prema nama, i tu nije bilo problema. Izračunali smo da smo te poticaje sad već višestruko vratili u državnu blagajnu pa bih to okarakterizirala kao ‘win-win’ situaciju - kaže Lora. Smatra da je PR na društvenim mrežama bitan jer se moraju reklamirati i kao tvrtka koja je poželjno radno mjesto. U početku su klijente nalazili nabasavši na  njih, danas se to temelji na “word of mouth”, dok klasične reklame više nemaju smisla. Mladima poručuje da uzmu više kapitala nego im treba, a ako krenu u poslovnu avanturu neka budu entuzijastični i hrabri. 

- Ako ideja valja, hrabrost bi trebala pomoći da ideja uspije, ako ne valja, hrabrost bi trebala pomoći da ideja brzo propadne. Ako budete preoprezni, ideja će umirati sporo, a to ne koristi nikome. Neuspjeh je samo još jedna stepenica do uspjeha, a ne sramota - zaključuje Lora.

'Nema preskakanja koraka'

Moja privatna misija je educirati djecu, već u osnovnoj školi, o procesima izrade softwarea, jer tu ima puno više od samog programiranja koji je tek jedna stanica u isporučivanju kvalitetnog proizvoda. Ove godine sam i napravila takvu radionicu s djecom iz OŠ Jure Kaštelan za “Girls in ICT day”. Kaže se da je danas poznavati kako funkcionira kod, jednako kao znati pisati, ali neće svi koji znaju pisati postati pisci. No dobro je da razumiju o čemu se radi, jer tehnoloških proizvoda će samo biti sve više, pa će i sve više ljudi biti uključeno u interakciju, kaže Lora. Poduzetništvo zahtijeva puno truda i angažmana, a posebice je važno imati visoku razinu osobne odgovornosti, kaže Lora.

Mašinerija razbija stereotipe

Lora je uspješna mlada žena koja dokazuje da dinamičan svijet tehnologije nije rezerviran samo za muškarce. Od troje osnivača, dvije su žene, a trenutno imaju i više ženskih zaposlenica, što dokazuje kako ženska snaga u ovome području raste. No osim što su kao ekipa uspješni na poslovnom planu, jak je njihov volonterski angažman. Organiziraju besplatne radionice programiranja iOS-a za one koji su se žele okušati u razvoju mobilnih aplikacija, a posebice su usmjereni na djecu. Također, održali su niz besplatnih radionica za djecu tražitelja azila, kao i za djevojčice od petog do osmog razreda.

Igračke za pse: Ideju za ‘Togi for doggie’ dali su mi moji psi
Igračke za pse: Ideju za ‘Togi for doggie’ dali su mi moji psi
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima