Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Super savjeti: Evo kako se sadi salata, mrkva, tikvica, korabica

Super savjeti: Evo kako se sadi salata, mrkva, tikvica, korabica
1

Salatu možete ugojiti iz sadnica, ali i sjemena. Za potrebe jedne obitelji ne treba odjednom sijati cijelu vrećicu sjemenki, nego ju koristimo u dva navrata

VIDEO

Sve raspoložive ogranske tvari poslagat ćemo nasjeckane po gredica. Brinut ćemo o voću i uređivati dvorite onoliko koliko to vremenski uvjeti dozvole. Potkraj mjeseca ćemo u tople gredice posijati salatu i luk za proljetnu upotrebu ili papriku za rano presađivanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

Siječanj je idealan za pravljenje plana sjetve i sadnje. Sve stavite na papir. Pročitajte bilješke iz prethodne godine trudeći se da u ovoj izbjegnete eventualne pogreške. Redovito pregledajte trap i uklanjajte sve trule plodove. Organski otpad iz kuhinje stavljanjte na kompost vodeći računa da je masa uvijek zatvorena debljim slojem zemlje. Redovito hranite i pojite ptice. 

Riskirala sve: Odrekla se velike plaće i odlučila saditi povrće
Riskirala sve: Odrekla se velike plaće i odlučila saditi povrće

Salata

Salatu možete ugojiti iz sadnica, ali i sjemena. Za potrebe jedne obitelji ne treba odjednom sijati cijelu vrećicu sjemenki, nego ju koristimo u dva navrata. Sijemo po pola vrećice, u razmaku od desetak dana. Tako ćemo produljiti berbu. Najpovoljniji uvjeti za formiranje glavica su sunčani dani, prohladne noći i dosta vlage u tlu. Visoke temperature i suho vrijeme dovode do tjeranja salate u cvijet. 

Mrkva

Pixsell

Za uzgoj mrkve treba se dobro pripremiti. U vrtovima koji se ne prekopavaju potrebno je svakako prozračiti tlo vilama i umjereno ga pognojiti. Mrkve ne vole previše gnojiva pa ih obično sijemo kao drugu kulturu, ili gnojidbu stajskim gnojem obavljamo u jesen. Mrkva se sije plitko u redove koji udaljene oko 35-40 cm. Za uzgoj mrkvi na balkonupotrebna vam je dublja žardinijera. Birajte kratke, okruglaste sorte jer one s dugim korijenjem neće imati dovoljno mjesta.

Tikvica

AFP/Pixsell

Posadite li ih na tlu bogatom humusom (ili pognojenom gnojem životinjskog porijekla), tikvice će rasti vrlo obilato tijekom cijelog ljeta i dijela jeseni. Tikvice se sade kada i rajčice, a sadnice vrlo lako možete i sami uzgojiti iz sjemena. Biljka zauzima dosta prostora tako da ju je dobro posaditi nešto dalje od ostalog povrća. Redovito berite mlade plodove i ne dopustite im da narastu toliko da da se u njima razvije sjeme.

Naručite proizvode naših ljudi: Dostavljaju povrće, meso, ribu
Naručite proizvode naših ljudi: Dostavljaju povrće, meso, ribu

Luk

Luk se sadi iz lučica koje se utiskuju u zemlju, šiljatim krajem prema gore. Važno ih je zaštititi od hladnoće i mokrog tla jer je luk vrlo osjetljiv na višak vlage. Želite li brati mladi luk, lučice možete saditi prilično gusto, gotovo jednu do druge, pa ih vaditi prema potrebi. A za uzgoj čitavih glavica koje dozrijevaju tijekom ljeta potrebno im je ostaviti nešto više prostora. Luk se na gredici odlično slaže s mrkvom i zelenom salatom. 

Grašak

Fotolia

Kao i većina povrća, grašak se ne smije sijati u hladna tla. Vanjska temperatura trebala bi biti minimalno 10 stupnjeva. Najranije vrste graška mogu dozrijeti nakon tri mjeseca. Grašak sijte, u redove. Prilikom sadnje graška, dubina tla treba biti otprilike 3 cm, a udaljenost među biljkama neka bude 5 cm. Ako mu postavite potpornje, urod će biti bogtatiji. Za to su prikladne razgranate grane ili štapovi između kojih je razapeta mreža. Grašku odgovara tlo bogato kalijem, tako da je prije sjetve dobro posuti zemlju s malo drvenog pepela. 

Više štete nego koristi: Ne igraj se s hranom i jedi povrće
Više štete nego koristi: Ne igraj se s hranom i jedi povrće

Rajčica

Tlo za rajčicu treba biti dobro pognojeno i bogato kalcijem kako ne bi došlo do vršne truleži plodova koja se javlja zbog manjka ovog minerala. Dobro razvijene sadnice rajčice (izbjegavajte kupnju sadnica golog korijena) posadite u vrt nakon što prođe opasnost od posljednjih mrazova (u kontinentalnim krajevima, to je krajem travnja). Sadnicu posadite uz potporanj (kolac) i tijekom rasta je nekoliko puta privežite. Uklanjajte zaperke koji nastaju u pazušcima listova kako bi biljka imala dovoljno zraka i kad naraste željenu veličinu uklonite vrh . Redovito prskajte protiv plamenjače.

Blitva

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Budući da s podnosi niske temperature, blitva je vrlo zahvalna za uzgoj u vrtu. Kvalitetno lišće dobit ćete izaberete li za njezin uzgoj dobro pognojeno i duboko obrađeno plodno vrtno tlo bogato humusom, a uspijevat će i na suncu i u polusjeni. Za ljetnu potrošnju sjeme blitve posijte u ožujku ili travnju. Kad berete blitvu, režite vanjske listove a one u sredini pustite da se polagano razvijaju.

Tri brzinska recepta s mesom i povrćem spremljenima u woku
Tri brzinska recepta s mesom i povrćem spremljenima u woku

Korabica

Thinkstock

Uzgoj korabice Uzgoj korabice je jednostavan pa je sijemo cijele godine. Za ranu potrošnju rano u proljeće uzgajamo presadnice ranih sorata u klijalištu, a na gredice ih presađujemo u ožujku i travnju, na razmak od 25 cm tako da mjesto razvitka “jabučice” ne bude tik iznad tla nego malo više. Ako ih direktno sijete u tlo, treba ih prorijediti. Sijte ih svaka 3-4 tjedna i redovito zalijevajte. 

Kelj

Kupusnjače zahtjevaju bogato i rastresito tlo, a način uzgoja ovisi o vrsti. Brokula je mnogo otpornija od cvjetače, a nakon kidanja glavice na biljci će se razviti nove - sitnije, ali jednako ukusne. Kako biste brali svježe povrće i tijekom kasne jeseni, posadite nešto kelja, lisnatog kelja (raštike) i kelja pupčara čije su sitne glavice ukusne i nakon mraza. Kupusnjače je dobro posaditi kraj rajčice. 

Pokretanje videa...

00:53
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa