Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Supernamirnica koju treba jesti što češće: Odlična je za zdravlje

Supernamirnica koju treba jesti što češće: Odlična je za zdravlje
1

Ako želite jesti zdravije, leća bi trebala biti jedna od češćih namirnica u vašim obrocima. Srećom leća nije namirnica čije je kuhanje komplicirano pa ju je lako uvrstiti u svakodnevni meni

VIDEO

Leća je prepuna vitamina, bjelančevina i vlakana, a hranjive prednosti leće (slične grahu) su brojne:

1. Bogata je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti mahunarki i leće je visoka razina vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem svoje prehrane.

- Leća je složeni ugljikohidrat koji sadrži puno vlakana, posebno onih topivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i tvore gelastu tvar koja se kreće kroz naš organizam i pomaže u uklanjanju nekih tvari povezanih s visokim kolesterolom - tvrdi Jennifer Hanway, nutricionistica i certificirana osobna trenerica. Zapravo, smeđa leća može osigurati dnevnu dozu vlakna (26 grama) u samo pola šalice.

Red lentils texture background. Close-up healthy organic lentil seed. Natural nutriotion diet

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Vlakna u leći također pomažu kod probave.

- Topljiva vlakna u leći mogu pomoći uravnotežiti razinu šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem probijanja inzulina - kaže Hanway. To je jedna od velikih prednosti leće za dijabetičare, jer pomaže u održavanju razine šećera u krvi.

4 položaja spavanja s obzirom na strane svijeta i što vam nose
4 položaja spavanja s obzirom na strane svijeta  i što vam nose

3. Dobar je izvor bjelančevina

Leća ima više od 20 grama proteina u pola šalice posluživanja, pa je to čini savršenim dodatkom vašoj bezmesnoj rutini, a pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

4. Ima obilje vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih prednosti leće je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz nju možete dobiti kalcij, kalij, cink i željezo, kao i obilje B vitamina.

Lentil spinach soup

Kako jesti više leće (i uživati ​​u njenim prednostima)?

1. Zamijenite škrob s lećom

- Zamijenite škrobne ugljikohidrate lećom, poput riže, tjestenine ili krumpira - savjetuje Hanway. Na taj način još uvijek dobivate složene ugljikohidrate, ali puno više vlakana i proteina. S druge strane, razmislite o tome kako najbolje iskoristiti leću i uživajte u mnogim zdravstvenim prednostima tjestenine od crvene leće ili drugih tjestenina na bazi leće.

Zagreb Burger Festival 2020.: Zelene oaze osigurat će distancu
Zagreb Burger Festival 2020.: Zelene oaze osigurat će distancu

2. Šarena leća

Svaka vrsta leće ima malo drugačiji profil proteina, vlakana i vitamina, pa da biste iskoristili sve prednosti konzumiranja leće, malo je pomiješajte. Na primjer, crna leća prepuna je snažnih antioksidanata.

- Crna leća puna je antocijana, antioksidansa koji se obično nalazi u ljubičastoj i plavoj hrani kao što su bobice i crveni kupus - kaže Hanway. Također, leće imaju i različitu teksturu - žuta i crvena leća će se vjerojatnije raspasti i izvrsne su za juhe, dok crna leća zadržava oblik i izvrsne je za hamburger.

Otkrijte značenje svog kućnog broja: Što vam dobro i loše nosi
Otkrijte značenje svog kućnog broja: Što vam dobro i loše nosi

3. Nemojte ih prekuhati

Hanway preporučuje da isključite štednjak nekoliko minuta ranije kada kuhate leću. Kuhajte je dvije ili tri minute manje nego što planirate, isključite toplinu, ostavite poklopac i pustite da se pomoću pare skuha do kraja, piše Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje