Obavijesti

Lifestyle

Komentari 126

Sutra ćete spavati sat kraće: Evo zašto i dalje pomičemo kazaljke

Sutra ćete spavati sat kraće: Evo zašto i dalje pomičemo kazaljke

Unatoč najavama kako će zemlje Europske unije 2021. godine ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, to se još nije ostvarilo. U noći na nedjelju tako opet trebate pomaknuti kazaljke

U nedjelju započinje ljetno računanje vremena u kojem se kazaljke sata pomiču za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutro. 

POGLEDAJTE VIDEO (Savjeti za bolji san):

Pokretanje videa ...

Iako se mnogo govorilo o tome kako će ove nedjelje zemlje Europske unije posljednji put pomicati sat, na kraju je priča pala u vodu.

Dani postaju dulji i ljepši, iz njih izvucite što više možete za sebe
Dani postaju dulji i ljepši, iz njih izvucite što više možete za sebe

- Ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Europske unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen. Također, nije izgledno da će biti donesen u doglednom razdoblju - objasnili su nam u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nastavljaju kako je Komisija u rujnu 2018. godine predstavila prijedlog nove Direktive u kojem predviđa trajno ukidanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja istovremeno u svim državama članicama tako da članice odluče hoće li trajno zadržati zimsko ili ljetno računanje vremena.

Pojavilo se i pitanje usklađenosti tih odluka kako bi se zaštitilo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU.

Ako ne želite biti budni po noći, ovih 6 vrsta namirnica je bolje izbjegavati prije spavanja
Ako ne želite biti budni po noći, ovih 6 vrsta namirnica je bolje izbjegavati prije spavanja

- U Vijeću je postalo jasno da će biti teško postići dogovor oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama , a situaciju je otežala činjenica da EK nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka. Nakon što je Pravna služba Vijeća analizirala prijedlog i utvrdila da se bez izrađene procjene učinka ne može reći da je Komisija dokazala da je pri izradi prijedloga poštovala jedno od glavnih načela za donošenje europskih propisa, načelo proporcionalnosti, blokirajući broj država članica odbija raditi na prijedlogu dok Komisija ne izradi istu - nastavljaju iz Ministarstva.

Kažu kako su tada zamrznuli rad na Direktivi i nikad ga nisu nastavili te zaključuju da ova institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta.