Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Svako jelo pretvara se u užitak uz prstohvat začinskog bilja

Svako jelo pretvara se u užitak uz prstohvat začinskog bilja
4

Peršin možete primiješati svakom slanom jelu, bez bosiljka ne možemo zamisliti salate i preljeve za tjesteninu, a kopar osvaja u jelima s krastavcima i tikvicama

VIDEO

Vrtove i tržnice po našim gradovima zazelenjelo je prvo mlado povrće, ali je najmirisniji adut proljeća i ljeta - začinsko bilje. Brzo raste i nevjerojatno mijenja okus i najobičnijih namirnica, poput krumpira koji od uobičajenog svakodnevnog jela pretvara u pravi gastroužitak samo ako ga kuhanog uvaljajte u, recimo, nasjeckani kopar ili peršin, te poprskajte maslinovim uljem ili maslacem. 

Tradicionalno se u našim kontinentalnim krajevima najviše siju i koriste peršin, celer te kopar, a u primorskima bosiljak, ružmarin, žalfija, origano... Te su podjele posve omekšale otkako smo povezaniji različitim medijima počeli uživati u svemu što nam se sviđa, pa se tako i na kontinentu koristiti sve više donedavno tipično primorskih začina. Nekad se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ali i u slavonskoj ravnici, peršin, glavno začinsko bilje ovih krajeva, stavljalo u gotovo svako slano, ali i u neka jela koja naginju slatkom, na primjer, u buhtle sa sirom i u kolač s peršinom. 

U krajevima uz obalu kuhalo se mirisnije, uz korištenje više začinskih biljaka, često i više odjednom. S oduševljenjem talijanskom i francuskom kuhinjom neki su začini ili kombinacije začina, postali omiljeni i u nas. Tako smo prigrlili pesto genovese kao da je naš vlastiti specijalitet bez kojeg je sve teže uživati u dobrim špagetima. Omiljenosti tog umaka pridonosi dostupnost namirnica od kojih se priprema, jednostavnost pripreme, ali i divna zelena boja koju tom jelu daju grančice svježeg bosiljka. 

Bez svježeg nam je bosiljka i ljetna salata od rajčica osjetno siromašnija, a i pizza je mnogo ukusnija ako po netom pečenoj i prije posluživanja natrgamo tih mirisnih svježih listića. Bez kopra je mnogima teško zamisliti jela od krastavaca, tikvica i buča, a kako do nas dolaze i navike skandinavskih kuhara, tako i nama sve više prija poširani losos u mirisnom umaku od kopra. Taj se umak priprema jednako kao bešamel kojem primiješate vezicu svježe nasjeckana kopra, a možete ga poslužiti i uz pečeno ili kuhano omiljeno povrće, ali i uz laganija mesa poput piletine i različitih riba. Mladi pak ružmarin oplemenit će i običan pečeni krumpir, ako mu primiješate vezicu natrganih listića, a jednako će prijati kao posteljica pečenom odresku.

Pesto genovese

Sastojci: 3 režnja češnjaka, 100 g pinjola, 150 g svježeg bosiljka, 200 ml maslinova ulja, sol, bijeli papar, 50 g parmezana

Priprema: 

1. Očistite češnjak i narežite ga na kockice srednje veličine. Pinjole lagano popržite na tavici bez ulja, dok ne poprime zlatno-smeđu boju te ih ostavite sa strane da se ohlade. Operite svježi bosiljak i grubo ga nasjeckajte.  

2. Štapnim mikserom usitnite nasjeckani češnjak, popržene i ohlađene pinjole te bosiljak. Dodajte  dio maslinova ulja i nastavite miksati. Polako dodajte malo-pomalo ulja dok sve ne potrošite, a smjesa postane kremasta. Ali nemojte previše usitniti, neka se pod zubom osjete sitni komadići. Sada dodajte sitno naribani parmezan i, prema želji, dosolite i popaprite. 

3. Još jednom dobro promiješajte sve sastojke i izlijte umak na vruće špagete te ih promiješajte. Višak pesta možete spremiti u staklenku i potrošiti unutar tri dana.

Punjene srdele s ružmarinom 

Sastojci: 1 kg srdela, 1 kg špinata, 3 režnja češnjaka, 2 žlice pinjola ili badema, nekoliko grančica ružmarina, 5 žlica maslinova ulja, peršinovo lišće, 1/2 limuna, sol, papar

Priprema: 

1. Svježe srdele očistite i razrežite po duljini. Raširite ih poput odreska i izvadite im kost. Posolite ih i popaprite svježe mljevenim paprom te stavite u cjedilo. Mladi špinat operite i pirjajte na maslinovu ulju neprestano miješajući dok posve ne povene. Kad se špinat ohladi nasjeckajte ga i pomiješajte također s nasjeckanim peršinom, češnjakom i nekoliko iglica ružmarina. 

2. Primiješajte pinjole koje ste prethodno popržili na laganoj vatri dok nisu počele poprimati zlaćanu boju. Posolite i popaprite povrće prema ukusu te nanesite nadjev na osušene srdele. Svijte ih i pričvrstite grančicom ružmarina te pokapajte uljem. 

2. Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 210 Celzijevih stupnjeva ili na vrućem roštilju. Kad su pečene, nakapajte ih limunovim sokom i poslužite vruće.

Juha od krastavaca  s koprom

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 450 ml vruće vode, 2 žlice nasjeckana kopra, 1 žličica svježe metvice, 150-200 g krumpira, 2 češnja češnjaka, 400 g svježih krastavaca, 80 g luka, 250 ml kiselog vrhnja, 100 g dimljenog lososa 

Priprema: 

1. Krastavce operite i ogulite. Ako su mladi možete im zadržati i koru. Prerežite ih na četvrtine, izrežite dio sa sjemenkama te ih narežite na kockice. Na zagrijano ulje stavite nasjeckani luk i češnjak, a kad postanu staklasti, dodajte kockice  krumpira.

 2. Kratko pirjajte povrće, a potom ga podlijte vodom ili povrtnim temeljcem. Dodajte nasjeckanu mentu i kuhajte petnaestak minuta. U lonac dodajte i krastavce, te kuhajte još desetak minuta te maknite s vatre.

3. Malo ohlađenu juhu ulijte u blender i usitnite. Dobivenu juhu stavite u odgovarajuću zdjelu, umiješajte nasjeckani kopar i kiselo vrhnje. Promiješajte i stavite hladiti u hladnjak oko sat vremena. Prije serviranja dodajte kockice lososa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje