Lifestyle

Komentari 4

Sve blagodati 'kobra' poze u jogi: Odlična za um i tijelo, jača imunitet, poboljšava držanje...

Sve blagodati 'kobra' poze u jogi: Odlična za um i tijelo, jača imunitet, poboljšava držanje...

Ova poza jača i povećava fleksibilnost kralježnice, te je dobra za otvaranje prsa i ramena. Također poboljšava držanje, odlično djeluje na gluteus, a može čak pomoći i kod išijasa

Zakloni trupa (backbends) nisu samo odlični za zdravu kralježnicu, već pomažu i pri otvaranju prsa i poboljšanju držanja. No, jedna vrsta zaklona trupa, koja je posebno prilagođena početnicima i jako je učinkovita, je poza kobre (ili bhujangasana na sanskrtu). U nastavku saznajte kako ju ispravno napraviti, što je pokazala instruktorica joge i zdravstvena trenerica Juanina Kocher.

POGLEDAJTE VIDEO: Prakticira golu jogu

Kako napraviti pozu kobre (bhujangasana)

Savjeti i izmjene

Pogledajte u videu kako pravilno izvoditi 'kobra' pozu:

Koje su prednosti?

Pošto je ovo lakša verzija zaklon trupa, odnosno kobra poze, ona je izvrsna za jačanje i povećanje fleksibilnosti kralježnice, kao i za otvaranje prsa i ramena. To je čini učinkovitom za poboljšanje držanja, a aspekt otvaranja prsa znači da je odlična i za srčanu čakru. Kobra također djeluje i na gluteus, a može čak pomoći i kod išijasa.

Također, ova poza može imati i još neke dodatne zdravstvene prednosti. U tradicionalnim joga tekstovima piše da poza kobre pomaže u uništavanju bolesti u tijelu, pa čak i da budi kundalini energiju (energija životne snage koja miruje i često je uspavana, smotana na dnu kralježnice).

Kiropraktičarka i instruktorica joge Emily Kiberd, primjećuje da, u skladu s ovim drevnim učenjima, mnogi ljudi vjeruju da je kobra dobra poza za imunološki sustav. Smatra se da stimulira timus, organ odgovoran za rast T-limfocita.

Vjerojatno ćete vježbanje na satovima joge završiti pozom kobre, osobito tijekom pozdrava Suncu - ali to možete učiniti i kad god osjetite potrebu da se protegnete i otvorite prsa (primjerice nakon što satima sjedite za računalom). Kad god se odlučite za to, očekujte povećanje energije i fleksibilniju kralježnicu, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci