
Sol je prirodni konzervans, stoga je možete koristiti za dulje očuvanje svježine namirnica. Nakon otvaranja boce ili tetrapaka mlijeka, dodajte prstohvat soli kako biste mu produljili rok trajanja
Lifestyle
Komentari 1Sol je prirodni konzervans, stoga je možete koristiti za dulje očuvanje svježine namirnica. Nakon otvaranja boce ili tetrapaka mlijeka, dodajte prstohvat soli kako biste mu produljili rok trajanja
Uz malo soli sir će dulje trajati - umotajte ga u krpu koju ste prije toga umočili u slanu vodu te ćete tako spriječiti nastajanje plijesni.
- Sol je jedini sastojak koji je uspio potpuno izmijeniti lice kuhinje - kaže glasoviti španjolski chef Ferran Adrià. Dakako da je u pravu jer odavno se zna kako zrnca soli ne služe samo za pojačavanje slanosti jela.
POGLEDAJTE VIDEO: Sve o kurkumi
Pokretanje videa...
Posoljeno voće u toplijim krajevima diljem svijeta sasvim je uobičajeno. Odaberite zrelu krušku, dinju ili lubenicu i bez straha joj dodajte malo soli koja će istaknuti sočnost. Pripremate li umak ili jelo s mesom, posolit ćete ga već na početku kuhanja kako biste dobili najbolje okuse. Međutim, gljive nikako ne biste trebali soliti prije ili tijekom pirjanja jer će postati suhe. I tanko narezani krumpiri neće biti ukusni ako ih solite prije ili tijekom prženja.
Zato, želite li pripremiti hrskavi čips, posolite ga na kraju i nećete pogriješiti. Poput limunova soka, i sol može spriječiti oksidaciju namirnica.
Sol je prirodni konzervans, stoga je možete iskoristiti za dulje očuvanje svježine namirnica. Nakon što ste otvorili bocu ili tetrapak sa svježim mlijekom, dodajte mu mali prstohvat soli kako biste mu produljili rok trajanja.
Prije nego što počnete pržiti meso ili krumpir, dodajte u tavu malo soli - tako ćete spriječiti prskanje masnoće po štednjaku.
Gorke krastavce ili tikvice posolite i ostavite deset minuta te obrišite papirom.
U plastične posude za hranu dodajte soli koja će izvući loše mirise.
Kuhate li jaja koja se teško gule, u vodu dodajte žličicu soli te ćete ih očistiti od ljuske u samo nekoliko poteza.
Bijeli krugovi na namještaju nastaju kad stavite piće ili jelo bez podloška. No, s mješavinom soli i vode ih možete vrlo lako ukloniti. Nakon toga možete nanijeti sredstvo za poliranje kako bi namještaju vratili sjaj.
Lisnato i korjenasto povrće koje se teže čisti poput poriluka ili kelja nakratko potopite u slanu vodu i isperite.
Želite li da povrće poput brokule tijekom kuhanja zadrži zelenu boju, dodajte sol u vodu u kojoj se kuha.
Ubodi pčela, komaraca i ostalih kukaca užasno svrbe. Kako biste ublažili nelagodu, namočite krpu u slanoj vodi i stavite na mjesto uboda. Svrbež će ubrzo nestati.
Namočite papirnati ručnik u slanoj vodi te ga omotajte oko sira. kako biste spriječili stvaranje plijesni. To je tehnika koju koriste proizvođači sireva diljem svijeta.
Kada perete nove ručnike ili odjeću, u prvih nekoliko pranja dodajte četvrtinu šalice soli kako tkanina ne bi puštala boju. Čak i nakon što prestanete dodavati sol - boja će ostati postojana.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+