Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Sve zdravstvene prednosti luka: Dobar je za zdravlje srca, upale

Sve zdravstvene prednosti luka: Dobar je za zdravlje srca, upale

Luk ima malo kalorija i bogat je kalijem i vitaminima B6 i C. Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

1. Luk pomaže poboljšati zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple.