Lifestyle

Komentari 1

Top 10 razloga zašto je u kuhinji mudro imati drvene kuhače

Top 10 razloga zašto je u kuhinji mudro imati drvene kuhače

Ako volite prirodan i minimalistički izgled, u svojoj kuhinji vjerojatno već imate drveni pribor za kuhanje koji svakom domu pruža nostalgičan rustikalni izgled i podsjeća na kuhanje sa roditeljima

Držeći drveni pribor za kuhanje pojedinci će reći kako se osjećaju kao da u rukama drže dio neke umjetnine. No drvene kuhače i ostali pribor za kuhanje nisu samo dekoracija, nego pomažu i očuvanju zdravlja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti najsvježije namirnice

Dodatno, takav je pribor jeftin, a Healthguide donosi 10 razloga zašto je bolje kuhati sa drevnim kuhačama.

1. Čuvaju od bakterija

Drvo je porozno i zadržava vodu, pa ljudi stoga misle da se ondje razmnožavaju bakterije. No drvo ima jedinstvena antibakterijska svojstva. Naravno, to ne znači da uopće ne sadrži bakterije, nego da zahtijeva adekvatne metode čišćenja. Činjenica je ipak da se bakterije sporije razmnožavaju na drvenim površinama.

2. Ugodne za korištenje

Prirodna drška drvene kuhače nije skliska kao što to može biti slučaj kod plastičnog pribora. Zato je lakša za korištenje i ne zahtijeva prevelik stisak kako biste je i dalje čvrsto držali, pa je pogodnija za ljude koji pate zbog artritisa i sličnih bolesti.

3. Lako podnose kiselu hranu

Kisela hrana poput rajčica ili octa može oštetiti metalno posuđe i pribor jer metal reagira u dodiru sa kiselinom. Za razliku od toga, drvene kuhače uopće ne reagiraju. Kad metalni pribor dođe u dodir sa kiselom hranom može promijeniti njezin okus i stvoriti izvjesnu metalnu aromu. Ako ne želite da vam hrana ima okus kao aluminij ili željezo, kuhanje drvenim kuhačama je bolja opcija.

4. Podnose visoke temperature

Metal je odličan vodič topline što je sjajno za motore i elektroniku, ali ne i za hranu. Metalne kuhače mogu promijeniti temperaturu hrane koju njima miješate. Kako metalni pribor upija toplinu, može prouzročiti opekline ili će vam miješanje hrane biti neugodno zbog vrućine. Plastični pribor se pak topi na visokim temperaturama pa morate paziti da ga ne ostavite u loncu dok je na vatri.

5. Nježne su prema posuđu

Metalni pribor će oštetiti posuđe i tave, a to može uništiti neljepljivi premaz. Dodatno, metalni pribor taj premaz može sastrugati i pomiješati sa hranom, pa ćete ga tako konzumirati. Usto, metalni pribor može izgrepsti nehrđajuće posuđe koje će zato izgledati starije, a može prouzročiti i hrđanje. Drveni pribor je manje abrazivan i puno je nježniji prema loncima i tavama.

6. Dugotrajne su

Drvene kuhače izrađene su od jednog čvrstog komada drveta i traju puno duže od plastičnih ili metalnih kuhača koje se sastoje od više dijelova. Manja je vjerojatnost da će se slomiti ili raspasti, a ako se o njima dobro brinete, drvene kuhače mogu potrajati godinama.

7. Ne sadrže štetne kemikalije

Plastične žlice i metalni pribor nisu prirodni materijali i često sadrže kemikalije koje mogu prilikom pripreme namirnica čak ispuštati u hranu. Reagiraju na toplinu i ulaze u hranu koju jedete. Za razliku od plastike i metala, drvo je prirodni materijal koji ne sadrži nikakve kemikalije.

8. Odlične su za kiseljenje namirnica

Kad pripremate hranu za kiseljenje, treba vam nereaktivna, otporna na toplinu i antibakterijska kuhača, a drvene kuhače su sve to. Rajčice i krastavce je lako ukiseliti bez metalnog okusa ako vam u tome pomaže drvena kuhača, a ako ste je ispravno čistili, manje je vjerojatnost da će tijekom procesa kiseljenja namirnicu uništiti unosom bakterija.

9. Višenamjenske su

Postoji veliki izbor oblika drvenih kuhača jer su višenamjenske, pa tako njima možete miješati tekuće i krute sastojke, miješati hranu na pećnici ili miksati koktele. Pribor dolazi u raznim oblicima koji se prilagođavaju svakoj situaciji u kuhinji.

10. Dobre su za okoliš

Drveni pribor je bolji za okoliš nego plastične ili metalne kuhače koje zahtijevaju kemikalije tijekom proizvodnje. Drveni pribor je prirodno razgrađuje i ne šteti okolišu na način na koji to čini plastika.

Ako planirate kupiti drveni pribor, također imajte na umu da je ključna odgovarajuća njega. Takav pribor valja čistiti toplom vodom sa malo tekućeg deterdženta za suđe, a potom ga valja dobro osušiti na zraku.

Najčitaniji članci