Obavijesti

Lifestyle

Komentari 90

Top 5 plodova koji će pomoći da smršavite - zdravo i lagano

Top 5 plodova koji će pomoći da smršavite - zdravo i lagano
1

Bademi i nesoljeni kikiriki najmanje su kalorični od svih orašastih plodova, a idealna dnevna mjera je vaša šaka. To će vam pomoći da utažite glad i da lakše mršavite

VIDEO

Orašasti plodovi, zbog svog udjela masnoća, izazivaju dulji osjećaj sitosti i na taj način mogu pomoći pri gubitku suvišnih kilograma.
- Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, kako bismo izdržali glad između glavnih obroka i spriječili prejedanje - preporučuje nutricionistica Nataša Šoštarić, dipl. ing. preh. tehn.

Također, poželjno bi bilo šaku orašastih plodova uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Ne samo da će pomoći pri lakšem gubitku kilograma i poslati vašemu mozgu signal da ste siti nego su i vrlo korisni za cjelokupno zdravlje i normalno funkcioniranje organizma. Uz to su i odličan izvor vlakana, koja pomažu pri regulaciji probave.

- Orašaste plodove svakako bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a idealna dnevna porcija bila bi jedna manja šaka, što je otprilike 30 grama orašastih plodova. U toj porciji miješanih orašastih plodova dobit ćemo od 15 do 20 posto od preporučenog dnevnog unosa vlakana, zatim vitamine poput vitamina E i B1, folne kiseline te minerale poput magnezija, fosfora i selena - pojašnjava nutricionistica Šoštarić.


Čak i manje promjene u vidu uzimanja šake orašastih plodova dva puta tjedno drastično će smanjiti rizik od jednog od najopasnijih i najagresivnijih karcinoma, karcinoma gušterače. Uz to, oni će zaštititi vaše srce i krvne žile te smanjiti kolesterol u krvi, a ako ste na dijeti, omogućit će vam unos potrebnih vitamina i minerala kako ne bi došlo do deficita.

- Orašasti plodovi odličan su biljni izvor nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja srca i blagotvorno djeluju na mozak. Osim toga vrlo su dobar izvor dijetalnih vlakana, koja reguliraju probavu i snižavaju kolesterol u krvi - napominje Šoštarić.

Preporuka je jesti orašaste plodove u kombinaciji s voćem jer su vitamini iz voća (A, D, E i K) topivi u mastima i bolje će se apsorbirati ako se voće konzumira s namirnicama poput orašastih plodova bogatih kvalitetnim masnoćama.

Shutterstock


A kako biste blagotvorno djelovali na cijeli organizam, jedite miješane orašaste plodove. Ipak treba biti na oprezu i ne pretjerivati s dnevnim unosom orašastih plodova jer su svi dosta kalorični i sadrže velik udio masnoće, pa biste mogli postići kontraefekt.

- Orašasti plodovi su dosta kalorični i porcija od 30 grama sadrži između 150 i 200 kalorija. Isto kao i s bilo kojom drugom namirnicom, nije poželjno pretjerivati s količinom koju ćemo pojesti. Veći učinak ćemo dobiti ako ne prekoračimo preporučenu porciju jer se u njoj nalazi dobar omjer poželjnih nutrijenata i energijske vrijednosti - upozorava Šoštarić.

Nisu svi za dijetu

Oraščići makadamije i pekan orasi sadrže najviše masnoća, pa su i najkaloričniji te se u dijeti preporučuje birati manje kalorične plodove ili navedene oraščiće jesti u manjoj količini. Na dijeti je najbolje jesti bademe.

shutterstock

Orašasti plodovi jačaju imunitet

Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv upala, karcinoma pluća i opadanja kognitivnih sposobnosti. Brazilski oraščić preporučuje se muškarcima jer sadrži selen, koji štiti od raka prostate.

Top 5 orašastih plodova po preporuci nutricionista

  • Orasi sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.
  • Bademi sadrže najmanje klorija i dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Povećavaju zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i rješavaju zatvor.
  • Brazilski oraščići odličan su izvor selena, važnog minerala koji djeluje prutuupalno i štiti srce od oksidativnih oštećenja. Štiti i od raka prostate, no treba paziti na količinu.
  • Kikiriki sadrži vitamine skupine B, koji sudjeluju u pravilnom otpuštanju energije u metabolizmu, a odličan je i za trudnice jer štiti nerođenu bebu od raznih oštećenja.
  • Lješnjaci su dobar izvor minerala poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'