Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Odlični trikovi s posudicom za led: Praline, začini, vino, sushi

IGRAJTE SE KOCKICAMA Kokteli će biti još ukusniji ako u njih ubacite led s komadićima voća, a svježe sezonske začine zamrznite kako biste ih mogli koristiti i tijekom zime...

Posudice za led nisu rezervirane samo za vodu, u njima možete napraviti prava jela poput sushija, zamrznuti svježe začinsko bilje ili voće i cvijeće koje će biti prekrasan dodatak svakom ljetnom koktelu. 

Uživajte u ljetnim začinima tijekom hladnijeg doba godine uz ovaj jednostavan trik. Bosiljak, ružmarin ili kadulju stavite u posudu za led, ali ih prelijte maslinovim uljem pa zamrznite. Na ovaj način neće izgubiti zelenu boju, a i ulje će odmah biti spremno za kuhanje ili pečenje.

RECEPTI I TOP SAVJETI Sve tajne savršeno napravljene zimnice: Od povrća do pekmeza

Kockice iskoristite za zimska juha, variva ili gulaše, a nepci će vam biti zahvalni. Na isti način iskoristite ostatke umaka, juha, pesta ili vina, koje kasnije možete ubaciti u neka nova jela. A ubacite li komadiće zamrznutog voća ili cvijeća u koktel ili sok, dobit ćete osvježavajuću poslasticu koja će plijeniti poglede svojim izgledom. 

Iskoristite manje voće, najbolje bobičasto, koje možete ukomponirati sa začinima poput ružmarina i tako dobiti pravu igru boja u jednoj kockici leda. Kockice zaleđenog voćnog soka i začina odličan su dodatak i mineralnoj vodi. 

Kockice od povrća, npr. od kelja, dodajte frapeu, a želite li savršeno osvježavajuću ledenu kavu, dodajte mu ledene kockice koje ste napravili od ostataka kave. Zamrznuti možete i jogurt. Od banana narezanih na kolutiće i zamrznutih kockica jogurta napravite frape u kojemu će klinci uživati.

Veliki i mali oblizat će prste nakon čokoladnog trufflea iz posudice za led. U kalup prvo nanesite otopljenu čokoladu, posudu stavite u mirkovalnu pećnicu na 20-ak sekundi pa izvadite.

Čoko slastica iz hladnjaka

Prstima ili žlicom oblikujte prvi sloj. Kad je čokolada ohlađena, dodajte punjenje po želji - najbolje krem sir, a u sredinu dodajte omiljeno voće. Super izbor su svježe maline, ali teško je pogriješiti s jagodom ili manjim komadićima banane. 

Sve prelijte slojem čokolade i smjestite slasticu u zamrzivač na deset minuta. Ako ovaj desert želite pripremiti unaprijed, imajte na umu da u zamrzivaču može ostati najviše mjesec dana. Dobar tek! 

Recept za brzinski sushi iz posude za led

Na dno kalupa stavite tanko i sitno narezane komadiće avokada, lososa i (ili) krastavaca. Sastojke lagano pritisnite prstom. Dodajte skuhanu rižu i opet lagano pritisnite. Zamrznite.

Začine zaledite s maslinovim uljem

Ljekovito bilje pomiješajte s maslinovim uljem pa ga zaledite u posudicama za led. Za ljetne salate možete zamrznuti i ocat, sam ili obogaćen začinskim biljem.

Limunada obožava zamrznuto voće i bilje

Svježe narezano voće, poput lubenica ili dinja, možete zamrznuti i ubaciti u limunadu, čime ćete postići potpuno novu dimenziju ovog osvježavajućeg napitka.

Ostaci vina nisu za smeće nego za fine gulaše

Ako vam je ostalo malo (ili puno) vina, nemojte ga baciti. Zamrznite ga u posudi za pravljenje leda i koristite u pripremi ukusnih gulaša i variva. Isto vrijedi i za ostatke juha i umaka koji će postati izvrsna dopuna novim jelima. 

KREATIVNA PRENAMJENA Trikovi za odvajanje žumanjka, uklanjanje mucica, njegu bilja...

Led iz zamrzivača bit će brže gotov ovako...

Koliko god to zvučalo nevjerojatno, od tople vode će brže nastati led. Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom Mpemba efekt.

Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a da je to zaista tako zaključio je davne 1963. godine. Primijetio je kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnoga. Svoje otkriće je objavio javnosti šest godina kasnije.

VIDI OVO: Navike na WC-u otkrivaju vam kakva ste osoba.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message