Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
ZA SUPER TIJELO

Top vježbe za gubitak kalorija: Uz njih ćete najbrže smršavjeti

Za sat vremena preskakanja užeta potrošit ćete 1000 kalorija, ako trčite po stepenicama sagorjet ćete njih 900. Među aktivnostima koje troše najviše kalorija je i intenzivno plivanje, trčanje, bicikliranje...

Vježbanje nam donosi fizičko i psihičko zadovoljstvo. Ne znate što odabrati? Donosimo vježbe koje troše najviše kalorija i u konačnici daju rezultate. Sigurno ćete pronaći aktivnost za sebe.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto je sve trčanje dobro?

Pokretanje videa...

01:29

PRESKAKANJE UŽETA

Izvorsno je za cijelo tijelo i u sat vremena može se sagorjeti do 1000 kalorija. Čak i samo nekoliko minuta preskakanja užeta može potaknuti rad srca i pluća. Ovo je jedna od vježbi koja se može raditi bilo gdje. Najbolji način za uvođenje užeta u vježbu je napraviti režim vježbanja u intervalima. Na primjer, sto preskoka pa lagano hodanje u trajanju od 60 sekundi. Potom se interval ponavlja sve dok ne budete previše umorni da nastavite. 

TRČANJE PO STEPENICAMA

Penjanje i spuštanje po stepenicama jednostavna je aktivnost i odličan je aerobni trening. Ovisno o intenzitetu, brzini penjanja i spuštanja te visini stuba u jednom satu može se potrošiti i do 900 kalorija. Na ovaj način jačaju se mišići stražnjice te cijelu muskulaturu nogu, a radi i gornji dio tijela. Tko želi intenzivniji trening može skupljenim nogama skakati s jedne stube na drugu ili preskakati po dvije stepenice u nizu. To će povećati napor na mišiće, a time i otapanje kalorija.

INTENZIVNO PLIVANJE

Za plivače obično kažemo da su najbolje građeni sportaši, a njime se aktivira cijelo tijelo. Dok plivamo, svi mišići su u pogonu od ruku, ramena, leđa, grudnog koša, stražnjice i nogu. Plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje, a dobro je i za druge aspekte zdravlja. Plivate li intenzivno po satu možete potrošiti 800 kalorija. Želite li se dodatno opteretiti dok plivate, pokušajte sa posebnim rukavicama koje stvaraju dodatan otpor. Dodatni učinak imat će plivanje u bazenima u kojima je voda hladnija od prosjeka ili u moru, jezeru...

TRČANJE

Ovo je sport koji uglavnom zahtijeva samo dobru volju i dobre tenisice, a po satu možete sagorjeti 800 kalorija. Nije potrebno trčati punim intenzitetom i nametati si tempo koji nećete moći izdržati. I lagani tempo sagorijeva kalorije. Za sve koji na ovaj način žele izgubiti kilograme vrijedi pravilo: što laganije, to mršavije.

Ne treba trčati punim intenzitetom i iscrpljivati se, bolje je trčati redovito i umjereno. Lagani tempo velik je saveznik sagorijevanja kalorija, jer za duge i sporije ture organizam troši energiju iz masnih naslaga. Kombinirate li trčanje sa zdravom prehranom, vrlo brzo ćete primijetiti promjene u izgledu i raspoloženju. 

BICIKLIRANJE 

Ovo je idealna aktivnost za cijelo tijelo, postizanje željene tjelesne težine i održavanje kondicije koja također po satu troši 800 kalorija. Boravak na svježem zraku dodatan je plus za zdravlje. Bicikliranje djeluje na jačanje mišića, najviše na osnažuje mišiće donjeg dijela tijela, ali aktivni su i trbušni mišići te mišići donjeg dijela leđa. Redovitom vožnjom bicikla tijelo će biti u formi. Potrošnja kalorija ovisi o brzini kojom se okreću pedale te o terenu po kojem se vozi.

TENIS 

I ovaj sport odličan je izbor za sagorijevanje ozbiljnih kalorija. Po satu se može sagorjeti 700 kalorija. Odličan je za razvijanje koordinacije pokreta, jačanje refleksa, eksplozivnost, kondiciju. Ovim sportom ne bi se trebale baviti ljudi koji imaju problema s koljenima i zglobovima. Vrlo je važno istezanje i zagrijavanje mišića prije igre te odabir odgovarajuće obuće. 

Četkanje kože smanjuje celulit, učvršćuje kožu i jača cirkulaciju
Četkanje kože smanjuje celulit, učvršćuje kožu i jača cirkulaciju

KOŠARKA

Ovaj timski sport idealan je zbog brze kombinacije pokreta i skokova u sat vremena igre otapa se do 700 kalorija. Svi pokreti ozbiljno opterećuju vaše tijelo i prisiljavaju vas na korištenje energetskih sustava. Počnite s igranjem u trajanju od 15 minuta, polako gradite svoj put. Budite oprezni jer u sportu može doći do ozljeda.

Preparing For Roller Skating

ROLANJE

Ova aktivnost zdrava je ravnoteža kardio treninga i treninga snage, bez previše utjecaja na zglobove. Kao i kod klizanja, koristi se više mišića u isto vrijeme. U sat vremena rolanja i to umjerenim intenzitetom sagorjet ćete oko 600 kalorija.

PLANINARENJE

Osim što je idealna tjelovježba, ova aktivnost pomoći će vam da očistite um. Obično hodanje smatra se jednom od najkorisnijih laganih rekreativnih vježbi, a planinarenje kao zahtjevnija vrsta, povećava te koristi. 

Fotolia

Osim što na ovaj način možete eliminirati višak kilograma, poboljšati prokrvljenost i držanje, aktivirati sve mišićne skupine, planinarenje je izuzetno korisna za mentalno zdravlje, jer promatranje zelenila smiruje um, razvija se koncentracija, odmaraju se oči. U sat vremena planinarenja možete sagorjeti 500 kalorija. 

Ciljane vježbe za stražnjicu i noge pomažu da uklonite celulit
Ciljane vježbe za stražnjicu i noge pomažu da uklonite celulit

HODANJE

Sve što možete obavite pješice, a u sat vremena potrošit ćete 200 kalorija. Po satu nećete izgubiti toliko kalorija koliko nekim drugim, intenzivnijim sportovima, ali će se i to pozitivno odraziti na vaš organizam. Čak i relativno lagano hodanje pozitivno utječe na zdravlje. Ova aktivnost prikladno je za većinu ljudi, jer nije fizički zahtjevna, traži minimalno opreme, može se prakticirati u bilo koje vrijeme, a tempo i brzinu određujete sami. Prednost hodanja je i to što je najmanje zahtjevan oblik vježbanja, ali redovito prakticiranje pomaže u gubitku suvišnih masnoća, održava zdravu tjelesnu težinu. No pojačate li intenzitet i kalorije će se više trošiti. 

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'