Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

U borbi s nesanicom pomažu banane, ananas i toplo mlijeko

U borbi s nesanicom pomažu banane, ananas i toplo mlijeko
1

Ima rješenja za nesanicu: Lijekovi neka vam budu krajnji izbor, poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom. Masne sireve i začinjenu hranu treba izbjegavati

VIDEO

Suprotno uvriježenom mišljenju, poremećaji sna u starijoj dobi nisu uobičajena posljedica starenja. Količina i potreba za snom mijenja se kroz različita životna razdoblja, no starijima jednako tako može biti potrebno i više od osam sati sna, ističu stručnjaci.

Istraživanja američke Zaklade za spavanje pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, no pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.

Osobe starije od 60 godina osjetljivije su i na podražaje poput buke, prevelike topline ili hladnoće. Ako patite od artritisa, problema s bubrezima ili depresije, također ćete vjerojatno imati problema sa snom.

Nesanicu karakteriziraju problemi s uspavljivanjem, često buđenje tijekom noći, prerano buđenje te osjećaj umora i razdražljivosti odmah nakon spavanja. 

Također treba razlikovati povremenu nesanicu, koja traje nekoliko dana i javlja se periodično, dok je za kroničnu nesanicu potrebno potražiti liječničku pomoć.

Alkohol vas neće uspavati, ali vježbanje i zagrljaji će pomoći

Tjelovježba 

Za dobar san potrebno je vježbati barem 20 minuta četiri puta na tjedan. Posebno se preporučuje brzo hodanje ili trčanje, ples, plivanje. Vježbanje vas rješava stresa i učvršćuje tijelo, što su važni preduvjeti za dobar san jer vam se produbljuje disanje i ojačava kardiovaskularni sustav.

Opuštanje 

Umjesto televizije, prije spavanja radije poslušajte glazbu, meditirajte ili čitajte literaturu koja vas usrećuje i smiruje.

Kava i alkohol 

Napitke s kofeinom ograničite i pijte u prijepodnevnim satima. Alkohol vam neće pomoći u uspavljivanju.

Pazite na vrijeme 

Pokušajte lijegati i buditi se uvijek u isto vrijeme jer tijelu odgovara ujednačen ritam. Vodite dnevnik spavanja, uvedite rituale poput kupanja prije sna, idite u krevet ranije, čak i vikendom.

Lijekovi 

Ako patite od kronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lijekove vam može propisati isključivo vaš liječnik. Prije nego što posegnete za sredstvima za smirenje, isprobajte prirodne načine za bolji san i ništa ne uzimajte na svoju ruku.

Intima 

Boljem snu pridonijet će i seksualni odnosi, odnosno intiman odnos s partnerom. Bit će dovoljno i malo maženja, nježnih riječi te zagrljaja.

Prehrana 

Zadnji dnevni obrok neka vam bude barem pola sata prije odlaska na spavanje. Ananas i banane, toplo mlijeko i keksi pomoći će boljem snu, a izbjegavajte masne sireve, začinjenu hranu koja vam može izazvati probavne probleme ili povećati razinu šećera u krvi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje