Zadovoljstvo koje dobivamo iz hrane glavni je razlog zbog kojeg u vrijeme krize jedemo više, a dok smo sretni i zadovoljni unesemo i do 25 posto manje kalorija
U krizi jedemo skoro 40% više zbog instinkta preživljavanja
Tijekom financijske krize i depresije povezane s njom mnogi utjehu traže u omiljenoj hrani, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Miami. Oni su otkrili da ljudi pod stresom unose i do 40 posto više kalorija nego inače, a to čine jer hranu povezuju s ugodom, piše Daily Mail.
- Ne težimo za određenim okusima, nego što većoj količini hrane, što objašnjava paradoks da se ljudi u vrijeme neimaštine debljaju - rekao je voditelj studije, Juliano Laran.
Objašnjava kako ljudi teže za masnom, nezdravom i kaloričnom hranom zbog osnovnog instinkta preživljavanja, jer smatraju da im je egzistencija ugrožena. Tada se okreću zadovoljenju osnovnih potreba, kao što je hrana.
Znanstvenici su otkrili da ljudi u zadovoljnom i sretnom stanju pojedu i 25 posto manje kalorija nego što je prosjek, što govori u prilog tome da nam tjelesne potrebe postaju manje važne čim su ispunjene one duhovne.
- Ovo otkriće može mati važan utjecaj na stvaranje zdravih navika prehrane i poticanja samokontrole emocionalnog prejedanja - ističe Laran.