Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

U tri koraka do pite iz snova: Slatka ili pak slana izbor je vaš

U tri koraka do pite iz snova: Slatka ili pak slana izbor je vaš
4

Gurmani se još nisu dogovorili je li bolja slatka pita od jabuka ili aromatična pita s piletinom i slaninom. Pita je savršena kao desert, ali i odlična izbor za glavno jelo

VIDEO

Preklopljenu zovu pita, otvorenu tart ili quiche, no obožavaju je na svim stranama svijeta. A bila slana ili slatka, pita se tradicionalno radi od prhkog tijesta. Za domaće prhko tijesto potrebno je: 500 g glatkog brašna, 250 g maslaca, 125 g šećera, 2 žumanjka, prašak za pecivo, 2 žlice kiselog vrhnja i nekoliko žlica vode. Prosijte brašno, dodajte mu maslac narezan na manje dijelove i miješajte dok ne dobijete smjesu poput krušnih mrvica. 

Dodajte šećer, prašak za pecivo, žumanjke i kiselo vrhnje te zamijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i pustite da stoji u hladnjaku oko pola sata. Za mekše tijesto dodajte žličicu limunova soka - to neće utjecati na okus, a poboljšat će mu kvalitetu.

Kako bi tijesto ostalo savršeno i tijekom pečenja, pecite ga u keramičkoj posudi ili limenom kalupu. Izbjegavajte sjajni metal, kao i aluminijske posude jer korica neće dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Drugi problem s kojim se možete susresti pri pečenju su pretamni rubovi. Za ujednačenu boju nakon prvih 15 minuta pečenja prekrijte rubove folijom i vratite u pećnicu. No ako vam se žuri, pitu možete napraviti i od lisnatog tijesta.

Pita od piletine sa slaninom

Sastojci: žlica maslinova ulja, 800 g pilećih prsa narezanih na kockice, 2 režnja slanine narezane na kockice, češanj češnjaka, 2 žlice brašna, 1/4 šalice bijelog vina, 1/2 šalice pilećeg temeljca, vrhnje za kuhanje, kadulja, šalica smrznutoga graška, 2 lista lisnatog tijesta, žlica mlijeka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i nauljite posudu za pečenje. Na ulju u tavi propirjajte piletinu, izvadite pa propirjajte slaninu. Nakon tri minute dodajte češnjak i još kratko pirjajte. Piletinu dodajte slanini, uspite brašno i pirjajte još minutu. Ulijte vino, pirjajte dok se ne zgusne pa dodajte temeljac, vrhnje i kadulju. Pirjajte desetak minuta, dok piletina sve ne upije. Ohladite desetak minuta. Dodajte grašak i pomiješajte. Stavite smjesu u posudu za pečenje. Razdijelite lisnato tijesto na pola i prekrijte smjesu te premažite mlijekom. Pecite 25 -30 min ili dok ne postane zlatno-smeđe.

Pita od jabuka sa šlagom

Sastojci: 2 šalice brašna, 125 g maslaca, 1/3 šalice šećera, jaje, šlag; nadjev od jabuke: 1,25 kg jabuka granny smith (oguljenih i narezanih na tanke ploške) 1/4 šalice šećera, 1/4 žličice cimeta, 2 žlice soka od limuna

Priprema: Pomiješajte brašno, maslac i šećer te miksajte dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodajte žumanjak i 1/4 šalice hladne vode pa miješajte dok ne dobijete tijesto. Mijesite i spremite u hladnjak pola sata. Napravite nadjev od jabuka - u tavu stavite jabuke i dodajte 1/3 šalice hladne vode. Zakuhajte pa pustite da krčka sedam minuta. Ocijedite i vratite jabuke u tavu, dodajte šećer, cimet i limunov sok te ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180°C i zauljite posudu za pečenje, 2/3 količine tijesta razvaljajte u oblik kruga, nadjenite i premažite rub bjelanjkom. Prekrijte ostatkom tijesta i zalijepite rubove. Razrežite na dva mjesta na vrhu, premažite ostatkom bjelanjka i pecite od 40 do 45 minuta. Poslužite sa šlagom.  

Pastirska pita

Sastojci: 500 g mljevene janjetine, ulje, 2 mrkve, glavica luka, češanj češnjaka, 30 g brašna, 300 ml goveđeg temeljca, žlica koncentrata rajčice, 750 g krumpira, sol, papar

Priprema: Zagrijte tavu i ubacite meso te pirjajte dok ne posmeđi. U drugoj tavi zagrijte ulje, pirjajte luk pa dodajte mrkvu narezanu na kockice i protisnuti češnjak. Pomiješajte meso i povrće te dodajte brašno pa pirjajte još minutu, dvije. Ulijte temeljac i koncentrat rajčice te posolite i popaprite. Pustite da zakuha pa pirjajte oko pola sata na laganoj vatri. Skuhajte krumpir i napravite pire. Stavite meso na dno vatrostalne posude. Preko mesa posložite pire-krumpir. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Pita s bananama i čokoladom

Sastojci: šalica mlijeka u prahu, 2/3 šalice šećera, 1/3 šalice kipuće vode, 3 žlice maslaca; 250 g brašna, 110 g maslaca, 110 g šećera, žumanjak, sok od pola limuna, 3 manje banane, 300 ml vrhnja, ribana čokolada

Priprema: Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer, kipuću vodu i maslac da dobijete slatko mlijeko. Pomiješajte brašno, šećer i maslac u mikseru dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodajte žumanjak i dvije žlice hladne vode da dobijete glatku smjesu. Zamijesite i držite u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 190°C. Razvaljajte tijesto i podijelite ga na osam krugova. Ohladite 15 minuta, stavite na papir za pečenje te pecite 15-ak minuta. Ohladite. Prelijte malo slatkog mlijeka, narežite banane na tanke kriške i prelijte ih limunovim sokom. Nadjenite pitu bananama, dodajte tučeno vrhnje i pospite ribanom čokoladom.

Jednostavna pita sa šećerom

Sastojci: list prhkog tijesta, 200 g smeđeg šećera, 40 g brašna, 500 ml vrhnja, žlica javorova sirupa, 60 g maslaca

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za pite prekrijte tijestom i odrežite višak. Pustite da odstoji u hladnjaku 15 minuta. Pomiješajte šećer i brašno te time prekrijte tijesto. Pomiješajte vrhnje i javorov sirup pa prelijte preko šećera. Maslac natrgajte na listiće i pospite ih po piti. Pecite 45 minuta i ohladite sat vremena. Prije posluživanja narežite na kriške.

Pita s govedinom i povrćem

Sastojci: žlica umaka worcestershirea, 2 žlice umaka od rajčice, 2/3 šalice goveđeg temeljca, žlica maslinova ulja, glavica luka, 500 g mljevene govedine, mrkva, tikvica, 1/2 šalice smrznutoga graška, 2 žlice brašna, 2 lista prhkog tijesta, jaje

Priprema: Pomiješajte worcestershire, umak od rajčica i temeljac. U tavi zagrijte ulje i popirjajte luk. Dodajte govedinu pa pirjajte dok ne posmeđi. Povrće ogulite, narežite na kockice i dodajte mesu. Dodajte grašak. Pomiješajte pa uspite brašno te pirjajte još minutu. Polako dolijevajte temeljac s umacima te zakuhajte. Ohladite. Zagrijte pećnicu na 210°C i nauljite posudu za pečenje. Prekrijte dno i strane posude listom tijesta te ga nadjenite. Rubove premažite jajetom i prekrijte drugim listom tijesta. Zalijepite rubove i premažite ostatkom jajeta. Napravite dva mala reza na vrhu. Pecite od 40 do 45 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala