Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Učinite svoje omiljene obroke zdravijima uz zgodne trikove

Učinite svoje omiljene obroke zdravijima uz zgodne trikove
7

Kako bi dobili zdraviji obrok potrebno je primijeniti nekoliko pametnih trikova. Promjenom nekih uobičajenih navika i tehnika u kuhinji u trenu možete izbjeći višak kalorija i povećati unos hranjivih tvari

VIDEO

Priprema zdravih i hranjivih obroka važnija je nego ikad, ali ponekad se to može činiti prilično zeznutim i dugotrajnim zadatkom. Međutim, ne mora biti. Neki jednostavni trikovi za pripremu i kuhanje hrane, prema nutricionistici Angeli Dowden, učinit će pripremu zdrave prehrane manje napornom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zrinka Janković VIDEO

Krumpir neka bude u velikim komadima

Što su komadi krumpira manji, to se više tvari iz njega topi u vodi - poput vitamina C i riboflavina - kada se krumpir kuha. Pečeni krumpir također neka bude veći, jer manji komadi također upijaju više masnoće tijekom pečenja.

Marinirajte meso prije roštiljanja

Korištenje marinade na mesu za roštilj pomaže u njegovom omekšavanju i okusu. No, to je također dobar način i za smanjenje stvaranja štetnih tvari koja nastaju tijekom procesa pečenja, a koje mogu uzrokovati razne bolesti i stanja. Bilo koja kombinacija ulja, kiseline poput limunovog soka ili balzamičnog octa i bilja, odnosno začina poslužit će.

Obrišite masnoću papirnatim ručnikom

Upotrijebite listove papirnatog ručnika da upijete višak masnoće s vrha pizze koju ste kupili negdje vani, a također ih iskoristite i za domaću prženu hranu poput piletine i pomfrita. Svaka žličica ulja ima oko 38 kalorija.

Sve tehnike pripreme hrane: Kako što zdravije pripremati namirnice i što je bolje izbjeći
Sve tehnike pripreme hrane: Kako što zdravije pripremati namirnice i što je bolje izbjeći

Nabavite keramički nož

Ne samo da je sjajan za sjeckanje povrća, keramički nož može imati i nutritivnu prednost - za razliku od nehrđajućeg čelika, keramika ne sadrži željezo i tragove bakra koji mogu ubrzati tamnjenje kada režete proizvode kao što su avokado i zelena salata. Ova reakcija oksidacije pokazuje da se vrijedni mikronutrijenti - koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva - uništavaju. Stoga prijeđite na keramički nož kako biste usporili promjenu boje.

Brokulu pripremite na pari ili u mikrovalnoj pećnici 

Poznato je da kuhanje na pari zadržava hranjive tvari u hrani i posebno je dobar način za kuhati brokulu, koja može izgubiti vrijedne glukozinolate - vrijedne spojeve - kuhanjem ili prženjem. Mikrovalna pećnica s malom količinom vode u biti kuha hranu iznutra prema van, što je čini izvrsnom metodom kuhanja za ovo povrće.

Shutterstock

Dodajte bijeli grah u smoothie

Grah blažeg okusa savršen je za smoothie jer dodaje proteine ​​i čini ga zasitnijim. Pokušajte ubaciti malu šaku graha zajedno s bananom i bobičastim voćem kako biste napravili energizirajući napitak za doručak.

Zamijenite mast pasiranom bananom u muffinima

Kako biste smanjili zasićene masnoće u vašem omiljenom receptu za muffine, American Heart Association predlaže korištenje tri zrele, vrlo dobro zgnječene banane, umjesto pola šalice maslaca.

Sendvič namažite avokadom

Maslac na sendviču lako može osigurati četvrtinu vaše dnevne preporučene doze zasićenih masti. Umjesto toga, zamijenite ga tankim namazom od avokada i velik dio te zasićene masti bit će zamijenjen zdravijom nezasićenom vrstom koja je dobra za srce. Namaz od avokada posebno se dobro slaže s nadjevom za salatu od tunjevine ili piletine.

Gusto vrhnje zamijenite humusom u umaku za tjesteninu od rajčice

Možda zvuči malo čudno, ali isprobajte ovu zamjenu i bit ćete ugodno iznenađeni. Humus umjesto vrhnja u umaku za tjesteninu od rajčice djeluje sjajno. Osim što je ukusan, također značajno smanjuje razinu zasićenih masti i kalorija.

Začinsko bilje

Da biste dobili više dobrobiti od začinskog bilja, iskoristite ih gdje god možete, na primjer u salati od mozzarelle i pršuta. Gram po gram, metvica ima 3,5 puta više željeza od govedine; i bosiljak i vlasac imaju više folata od brokule. Ali da bi izvukli najbolje ih njih, potrebno ih je jesti u većim količinama nego što je to obično slučaj.

Začinite prehrambenim kvascem

Slani, pomalo sirasti okus ovog kvasca u prahu pun je vitamina i može zamijeniti sol u raznim jelima, uključujući tjesteninu, povrće i salate. Probajte ga posuti u kokice, dodati u kajganu ili u nadjev.

Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije
Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije

U pire dodajte karfiol

Zamijenite polovicu krumpira za cvjetaču sljedeći put kada budete pravili pire - ne samo da ćete smanjiti ugljikohidrate i kalorije, već ćete i povećati razinu vitamina C i folata.

Zamijenite malo mljevenog mesa za leću

Ako vaš recept zahtijeva oko 500 g mljevene govedine, pokušajte umjesto toga upotrijebiti 3/4 i zamijenite ga s nešto više od 1/4 šalice kuhane leće. Zamijenit ćete životinjske proteine ​​za zdravije biljne proteine, imati ćete više vlakana i također ćete smanjiti kalorije.

Opskrbite se smrznutim povrćem

Smrznuto povrće često ima isto toliko ili čak više hranjivih tvari od svježih proizvoda u trgovini, pa ga je sasvim u redu koristiti za brze i zdrave svakodnevne obroke. Povrće u zamrzivaču se blanšira i brzo zamrzava u roku od nekoliko sati nakon berbe, dok se svježi proizvodi često dulje motaju, ostavljajući više vremena da se vitamini iscrpe.

Napravite 'pohanu' piletinu u pećnici

Hrskavu pohanu piletinu, koja je jednako dobra kao i pržena, možete napraviti tako da komade piletine premažete razmućenim jajetom, a zatim začinjenim krušnim mrvicama. Poprskajte uljem uljane repice i pecite na plehu na 220°C dok ne postane hrskava. Na ovaj način smanjujete kalorije za više od trećine.

Krumpir držite podalje od hladnjaka

Ne čuvajte sirovi krumpir u hladnjaku ako ga namjeravate spremati na visokim temperaturama, poput pečenja ili prženja. To je zato što proces uzrokuje prirodni porast razine šećera što zauzvrat povećava razinu akrilamida kada krumpir postane smeđ i hrskav. Akrilamid se smatra kancerogenim.

Smanjite postavku tostera

Ovo je još jedan način da osigurate da vam unos akrilamida ne izmakne kontroli. Što je tost tamniji, to sadrži više akrilamida – isti je slučaj i s krumpirićima i svim paniranim ili pohanim jelima. Pripremajte ih do blijedo zlatne boje, ne tamnije.

Ekspres lonac

Ekspres lonci donijet će vam puno hrane na stol za manje od 30 minuta, uključujući i kuhanje smrznutog mesa, što inače nije slučaj. Budući da se sve kuha u kratkom roku, maksimalno ćete i zadržati vitamine u jelu.

Ostavite češnjak da odstoji prije kuhanja

Kako biste povećali njegove zdravstvene prednosti, trebali biste pustiti češnjak da odstoji 10 do 15 minuta nakon pripreme. Sjeckanjem se oslobađa enzim koji stvara nekoliko spojeva sumpora koji bi mogli imati povoljan učinak na zdravlje srca i imunološki sustav. Prerano kuhanje deaktivira enzim prije nego što je uspio proraditi.

Birajte 'zelenije' listove

Kad je riječ o listovima salate, pravilo je što je zelenije to bolje – kelj, špinat i rikula imaju tako više vitamina A, vitamina C i folata što su zeleniji.

Zdravije pečenje

Umjesto dodavanja dodatnog ulja pa time i kalorija kada vam se povrće miješajući počne lijepiti ili gorjeti, dodajte malo temeljca sa soli ili vode, kako bi povrće bilo vlažno i zdravo.

Jedan trik će vam uobičajenu šetnju učiniti 10 puta zdravijom
Jedan trik će vam uobičajenu šetnju učiniti 10 puta zdravijom

POGLEDAJTE I KAKO IZGLEDA DOM IZ BAJKE NETFLIXOVE OBITELJI KRETZ: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa