Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ugljikohidrate treba pažljivo birati, a ne izbaciti iz prehrane

Ugljikohidrate treba pažljivo birati, a ne izbaciti iz prehrane
1

Dobar raspored: Unos ugljikohidrata ne bi smio prelaziti 200 grama na dan, a kako biste znali što jedete, na deklaraciji čitajte koliko ih ima na 100 grama proizvoda

VIDEO

Ne postoji univerzalna dijeta koja bi svim ljudima jamčila jednak gubitak kilograma i osjećaj zadovoljstva. Ipak, ono što određuje hoćemo li uspješno mršavjeti ili se debljati je unos ugljikohidrata.

Točnije, ono na što bi trebalo pripaziti je glikemijski indeks namirnica bogatih ugljikohidratima. On određuje koliko brzo šećeri iz hrane odlaze u krv te sprečava nagli osjećaj gladi zbog iznenadnog pada šećera. Potrebno je birati hranu niskoga glikemijskog indeksa. To su cjelovite žitarice, mahunarke, povrće, voće i mliječni proizvodi. Iako je riječ o kvalitetnim namirnicama, pazite na njihov unos. Ako promatrate prehrambenu piramidu prema kojoj bi unos namirnica iz ove skupine trebao biti između 45 i 65 posto ukupnog unosa i ako to primijenite na unos od 2000 kalorija, to bi značilo da je potrebno unijeti između 225 i 325 grama ugljikohidrata na dan. Želite li mršavjeti, to morate smanjiti, a bit će potrebno neko vrijeme da vidite kako vaš organizam reagira. Tako bi, ovisno o osobi, trebalo unositi između 50 i 200 grama ugljikohidrata na dan. Krenite s maksimalnim unosom te pratite rezultate pa, prema potrebi, smanjite unos. No važno je napomenuti da 100 g ugljikohidrata ne znači i 100 g namirnice iz skupine ugljikohidrata, na primjer, nekog povrća. 

Kako biste to izračunali, morat ćete čitati deklaracije na kojima je navedeno koliko ugljikohidrata koji proizvod sadrži na 100 g - to je brojka koja vam treba.

Potpuno izbacivanje ugljikohidrata se ne preporučuje jer su oni glavni izvor energije, a mudrim odabirom održava se poželjna tjelesna težina. Dijete koje se temelje na niskom ili nikakvom unosu ugljikohidrata daju brze, ali kratkotrajne rezultate te se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju. Osim toga, stručnjaci upozoravaju kako nisu ni zdrave za organizam. 

Protiv osjećaja težine alkalnim namirnicama 

Tijelo pod stresom reagira nakupljanjem vode, što ostavlja osjećaj težine. Tu mogu pomoći namirnice koje alkaliziraju organizam poput sirovog povrća, badema, voća, posebice limuna koji se preporučuje uzeti natašte ujutro u čaši mlake vode. 

Zasladi kavu cimetom i smanji masno tkivo

Izvrstan saveznik mršavljenju je i cimet. Možete ga dodati u jela kao začin, možete njime zasladiti kavu ili čaj, a čaj od cimeta djeluje na povećanje osjetljivosti na inzulin što smanjuje količinu potkožnog viška, kaže profesor kineziologije Klarić.

Uz dvodnevni ciklus lakše se usvajaju nove navike

Kao početak mršavljenja može se krenuti s dvodnevnim dijetnim ciklusom u kojem se jedan dan pazi što se jede, a drugi dan se jede kao i inače, savjetuje profesor kineziologije i osobni trener Zdenko Klarić.

Ciklus se ponavlja i tako usvajamo zdravije prehrambene navike. Tako, ako u danu u kojem pazite imate želju za slatkim, znate da trebate izdržati samo do sutra, kad ćete slatko smjeti pojesti, što i psihološki olakšava dijetu. Prvog dana ciklusa, kad se pazi na prehranu, jedu se prije svega namirnice bogate bjelančevinama. 

- To su samo meso, riba, jaja, svježi sir, proteinski prah te povrće poput blitve, salate, kupusa, kelja, tikvica, rajčice i paprika. Grahorice poput graha, leće, boba, graška tog dana treba izbjegavati jer imaju više ugljikohidrata. Piju se kava, čaj i voda, bez šećera ili sa zaslađivačem poput stevije. Ne smiju se izbaciti masnoće, ali one neka budu iz izvora poput oraha, badema i lješnjaka. Pripazite da ne budu prženi ili bilo kako termički obrađeni. Mogu se jesti i masline, avokado, razne sjemenke (ne pržene ili kuhane), maslinovo ulje, laneno, ulje i druga nerafinirana hladno prešana biljna ulja. U jelovnik možete uvrstiti i slaninu i maslo - sa slaninom se ne smije pretjerivati, ali smije se pojesti - savjetuje Klarić. Drugog se dana jede kao što ste naviknuli.

Tog dana nije smisao prenatrpati se te je potrebno pripaziti na unos namirnica poput voća, slatkiša, sokova, mueslijea, kruha i tjestenine. 

- Za oba dana vrijedi jesti što više puta na dan i unositi što više bjelančevina; 1,8-2 grama po kilogramu tjelesne težine, a izvori neka budu meso, riba, jaja, svježi sir i proteinski prah - kaže Klarić.

Mršavimo zajedno klub - destinacija za zdravo mršavljenje

Kako biste zdravo mršavjeli, ne morate obilaziti klinike, savjete i pomoć nutricionista, profesionalnih trenera i psihologa možete pronaći na jednome mjestu - Mršavimo zajedno klubu. Postanete li član ovog web servisa, uz pomoć stručnjaka možete kreirati personalizirani plan mršavljenja koji uključuje jelovnike, treninge za oblikovanje tijela te u svakom trenutku dobiti savjete psihologa i trenera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'