Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ukusne steakove dobit ćete tek kada oni 'odstoje' šest tjedana

Ukusne steakove dobit ćete tek kada oni 'odstoje' šest tjedana
1

Ovi odresci pripremljeni su u kontroliranim uvjetima prema složenoj metodi suhog dozrijevanja koje traje najmanje šest tjedana. Chef Marin Medak savjetuje kako i mi možemo pripremiti savršene odreske

VIDEO

U restoranu RougeMarin, održana je prva u nizu PIK Vrbovec 'Steak me out' večeri, gdje je chef Marin Medak za brojne goste pripremao odreske od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi - Rib eye, T-bone i Tomahawk, koje je pripremao prema metodi suhog zrenja. Marin je pred gostima pripremao i tatarski biftek, a održan je i edukativni dio ove večeri na temu mesnih rasjeka i pozicija mesa.

Chef Marin Medak je detaljnije objasnio karakteristike ovih odrezaka.

- Dry age steakovi dobiveni su od najkvalitetnijeg junećeg mesa s hrvatskih farmi. Ovi odresci pripremljeni su u kontroliranim uvjetima prema složenoj metodi suhog dozrijevanja koje traje najmanje šest tjedana. Zahvaljujući tom procesu, postiže se specifična crvena boja te iznimna sočnost, karakteristična aroma i mekoća mesa - rekao je Medak.

Zdravi kolač koji se ne peče: Od zobi, kikirikija, čokolade, meda
Zdravi kolač koji se ne peče: Od zobi, kikirikija, čokolade, meda

Ovi vrhunski komadi junetine dolaze s domaćih farmi s kojima PIK surađuje već dugi niz godina, a njihova je kvaliteta prepoznata i u svijetu. 

Proces uzgoja, prerade, obrade i posluživanja odležanog mesa od izuzetne je važnosti. Dry age steakovi prolaze proces dozrijevanja od 21 do 60 dana. U tom procesu 30% mesa kalira zbog gubitka vode.

Dozrijevanje se odvija u kontroliranim uvjetima (bez mogućnosti razvoja bakterija), na temperaturi do +4⁰C, prirodnim putem bez posebnih dodataka, u vlastitim enzimima mesa. Poseban proces meso čini izrazito mekanim uz punoću okusa, a prepoznat ćete ga po specifičnoj crvenoj boji.

Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih
Manje soli može smanjiti rizik od bolesti srca i kod zdravih

Temperatura pečenja varira od 49 stupnjeva (rare / 6 min) do 70 stupnjeva (well done / 12 minuta). Medium (8 minuta) je najčešći način pečenja, a ako se ohrabrite rare će vam omogućiti puni okus domaćeg, visokokvalitetnog mesa. Naravno, steakove nikad ne solite prije pečenja.

Savjeti chefa Medaka za pripremu odreska:

  • Odreske možete narezati s ili bez kosti, ako ih režete s kosti, odrezak bi trebao biti iste debljine kao i kost
  • Ako uklanjate kosti, odreske narežite na debljinu od 2 do 2,5 centimetra
  • Nemojte uklanjati masnoću s odreska jer mu ona daje sočnost
  • Odreske premažite maslinovim uljem pa ih pecite na toploj (ne vrućoj) tavi oko pet minuta sa svake strane
  • Tijekom pečenja, meso okrećite hvataljkom, a ne vilicom
  • Pred kraj pečenja, meso zalijte maslinovim uljem i na njega stavite začinski maslac i prekrijte ga aluminijskom folijom.
  • Umjesto prekrivanja folijom, odrezak možete do kraja ispeći u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva na 5 minuta, zajedno s tavom (pazite da tava nema dijelove koji mogu izgorjeti u pećnici)
  • Kako bi sačuvali sokove u mesu, ispečeni odrezak režite ukoso

Najavljena su još dva datuma 'Steak me out' večeri u RougeMarinu -19.03. i 23.04., kako bi svi ljubitelji imali priliku kušati ovu premium poslasticu koja se nalazi na rijetkim jelovnicima hrvatskih restorana.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom