Lifestyle

Komentari 19

Ukusni rižoto nije 'mačji kašalj': Najčešće greške i kako ih izbjeći

Ukusni rižoto nije 'mačji kašalj': Najčešće greške i kako ih izbjeći

Iako naizgled vrlo jednostavno i ukusno jelo, rižoto može biti poprilično zahtijevan jer ovisno o vještinama koje ćete primijeniti tijekom njegovog pripremanja, uvelike ovisi njegov rezultat i okus

Kuhanje rižota prava je umjetnost, on uvijek treba biti kremast, dovoljno gust, savršene teksture, a pomalo i 'al dente'. Odličan je kao predjelo, a zasluženo mu pripada i mjesto glavnog jela. Donosimo vam nekoliko savjeta, ali i grešaka koje treba izbjeći, kako bi usavršili vještine pripremanja besprijekorno ukusnog rižota, baš po svačijoj mjeri. Uz nekoliko omiljenih sastojaka i savjeta pretvorit će se u pravi gastronomski užitak i gozbu. Uložite u vaš rižoto mrvu vremena, pažnje i truda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Izbor riže 

Ako želite da vaš rižoto bude uspješan, izaberite pravu vrstu riže. Dobar izbor su Arborio, Carnaroli ili Vialone Nano. Ove vrste sadrže veći postotak škroba koji se oslobađa prilikom kuhanja pa samim time jelo postaje kremastije. Vialone nano je sve popularnija sorta koja ima fino sitno zrno i odlično upija tekućinu, zbog čega je sve popularnija za pripremu rižota.

Preporučuje se koristiti većinom onu rižu za rižoto, primjerice Arborio, s visokim sadržajem škroba koji daje specifičnu baršunastu i kremastu konzistenciju. Ova se riža unatoč upijanju tekućine neće raskuhati, već će u unutrašnjosti ostati čvršća.

Ne ispirite

Čak i ako mislite da sve treba prati, rižu nemojte prethodno niti namakati niti ispirati kako ne bi izgubila vanjski škrob koji je presudan za konzistenciju rižota, a služi i tome da se tijekom kuhanja ne bi međusobno slijepila. Ona mora ostati bogata škrobom jer je to od presudne važnosti za ukusan obrok.

Temeljac

Dobar temeljac je ključan za ukusan rižoto jer time ćete smanjiti i naknadno dodavanje soli, ali i dodatno obogatiti vaš rižoto. Ovisno o tome koji obrok namjeravate pripremiti, koristite povrtni, mesni ili riblji temeljac. Povrtni temeljac možete odlično iskoristiti za svaki tip rižota.

Temeljac je potrebno zagrijati prije dodavanja u rižota. Uz temeljac, dobro je dodati i kvalitetno vino koje će mu podariti posebnu aromu i okuse, a najbolje je odabrati ono koje ćete piti uz taj rižoto. Riža ne smije obilovati tekućinom jer bi mogla izgubiti okus i postati gnjecava, stoga, temeljac ne ulijevajte odjednom, već postepeno i umjereno, tek toliko da zrna stalno budu jedva pokrivena.

Miješanje

Rižoto ne ostavljajte na vatri jer vrlo brzo može zagorjeti, ali ga nemojte neprestano ni miješati. Miješanje mora biti povremeno i odmjereno kako se zrna ne bi sljepila i rižoto pretvorila u gnjecavi 'puding'. 

Arome

Samo maleni otopljeni komadić maslaca mijenja aromu cijelog jela na bolje. Možete dodati i lovorov list, papar, peršin, naribani sir, kore od limuna ili naranče. Voda koja ključa suhim začinima pomaže da se otpuste njihova eterična ulja, dok se maslac, sir ili peršin preporučuju dodati pri samom kraju kuhanja. 

Fotolia

Sklanjanje s vatre

Riža se vrlo lako prekuha, stoga ako želite da bude 'al dente', odnosno izvana meka, a iznutra tvrda, imajte na umu da se uslijed prethodno postignute temperature nastavlja kuhati te je maknite s vatre par minuta prije završetka i pustite da se kuhanje samo dovrši.

Najčitaniji članci