Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Umjesto u trgovinu, po povrće na tržnicu - tako čuvate okoliš

Potražite hranu od lokalnih poljoprivrednika. Stvorite zdrave navike kupnje jer je hrana iz lokalnog uzgoja zdravija i pri njenom uzgoju nije potrošeno toliko energije koliko za hranu koja dolazi iz velikih industrija

Goran Jakuš/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
6 komentara

Globalno zatopljenje posljedica je klimatskih promjena na koje najviše utjecaja ima čovjek. Predviđa se da bi temperatura na Zemlji mogla narasti za pet-šest stupnjeva u idućih 60 godina, napominje Anna Lappe, autorica knjige “Diet for a Hot Planet”.

Poljoprivreda i uzgoj, odnosno industrija hrane općenito, najvažnija je ljudska aktivnosti.

- One također igraju veliku ulogu u zagađenju okoliša i pospješuju porast temperature na Zemlji koja topi ledenjake i narušava bioritam ekosustava - kaže autorica te napominje kako uzgoj stoke u prehrambenoj industriji u prosjeku ne ispušta mnogo manje plinova od automobila koji na kraju uzrokuju globalno zatopljenje.

Foto: Promo

- Osim zagrijavanje Zemlje, industrijski prehrambeni sustav brze, zamrznute i konzervirane hrane nudi nove, nezdravije navike hranjenja - naglašava autorica.

To sve loše utječe na pojedinca i na zajednicu te se bolje okrenuti alternativnim izvorima hrane koja se prije svega ne traži u velikim supermarketima.

- Potražite hranu od lokalnih poljoprivrednika. Stvorite zdrave navike kupnje jer je hrana iz lokalnog uzgoja zdravija i pri njenom uzgoju nije potrošeno toliko energije koliko za hranu koja dolazi iz velikih industrija - napominje autorica te dodaje da hrana iz supermarketa često dolazi upakirana u puno ambalaže i plastike koja zagađuje okoliš i loše utječe na ljudsko zdravlje.

'IDITE NA PREGLEDE' Melanom mu 'pojeo' vrat i leđa: 'Primijetio sam malu mrlju...'

- Povrće i voće ne kupujte u supermarketima, gdje je prilikom transporta potrošeno puno goriva i energije - kaže autorica te dodaje da je takvo voće i povrće često uzgojeno u neprirodnim uvjetima.

- Odite na tržnicu i potražite hranu uzgajanu na održiv i ekološki prihvatljiv način. Jesti ćete kvalitetnije i pridonijeti okolišu - savjetuje autorica.

Održiva poljoprivreda i uzgoj treba težiti odupiranju potrošnji energije, fosilnih goriva i kemikalija na bazi nafte koje koriste industrijske farme.

12 ZNAKOVA Ako partner radi ove stvari, to pokazuje da je on 'lud za vama'

- Ekološka poljoprivreda poznata je i kao organska proizvodnja koja se temelji na načelima o održanju zdravlja ljudi, kvalitetu zemljišta i ekosustava - kaže i dodaje da takva poljoprivreda proizvodi hranu bez uporabe mineralnih gnojiva i pesticida, a naglasak je na boljoj kvaliteti života ljudi, biljaka i životinja.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message