Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uočite relaps multiple skleroze na vrijeme i ublažite posljedice

Uočite relaps multiple skleroze na vrijeme i ublažite posljedice
1

Znakovi koji upućuju na relaps bolesti razlikuju se od čovjeka do čovjeka, no svaki pacijent ima nekoliko znakova koji se redovito ponavljaju i zna kada mora usporiti vlastiti tempo

VIDEO

Oko milijun Amerikanaca boluje od multiple skleroze (MS), a više od dvije trećine njih u životu se i više puta bori s fazama relapsa, odnosno napada i pogoršanja bolesti. Javljaju se kao reakcija na upalu u središnjem živčanom sustavu - u mozgu i kralježnici - te dovode do oštećenja živaca.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

05:23

Prema definiciji bolesti, relapsom se smatra pojava simptoma 30 dana nakon što je zabilježen zadnji relaps, pri čemu simptomi moraju trajati najmanje 24 sata. Ako traju manje od toga, napadi se smatraju pseudo relapsima. Uzrok tome može biti temperatura, infekcija u tijelu, te umor. Riječ je o fazama koje mogu djelovati kao pogoršanje, no nema oštećenja u središnjem živčanom sustavu. 

Multipla mi je ušla u život, a ja sam je primila kao prijateljicu
Multipla mi je ušla u život, a ja sam je primila kao prijateljicu

Pravi relapsi bolesti javljaju se obično u trajanju od nekoliko sati, pa do nekoliko tjedana. Kako ih nije uvijek moguće prepoznati 'na prvu', čekanje je jedini način da to procijenite. Međutim, ako uočite neki novi simptom koji ometa vašu sposobnost normalnog funkcioniranja, svakako se odmah javite liječniku, kaže  dr. Matthew McCoyd, neurolog iz Medicinskog centra Loyola u Chicagu. 

Dodaje kako se znakovi koji upućuju na relaps razlikuju od čovjeka do čovjeka, jer to ovisi o stupnju bolesti i njegovom ukupnom zdravstvenom stanju. Obično svaki pacijent ima nekoliko znakova koji se redovito ponavljaju i zna kada mora usporiti tempo.

Tako spisateljica Cathy Chester, koja živi u New Jerseyju sa suprugom i sinom, kaže da joj počnu trnuti stopala i prsti te počinje osjećati slabost. Tako zna da ju tijelo 'upozorava' da dolazi do relapsa, ili pseudorelapsa. 

Images

Ostali mogući znakovi recidiva bolesti su: povećani osjećaj umora, trnci i utrnulost nekog dijela tijela, poteškoće u razmišljanju, grčevi mišića, depresija, zamagljivanje pogleda ili dvostruka slika te bol u mišićima. Može se javiti podrhtavanje ruku i nogu, problemi s ravnotežom, vrtoglavica, promjene u funkcioniranju mjehura, odnosno bilo koja kombinacija simptoma. 

Velika borba: 'Multipla je samo podstanar, a ja sam joj gazda'
Velika borba: 'Multipla je samo podstanar, a ja sam joj gazda'

Cathy Chester posebno ističe kako je u početku imala velikih problema kad bi se simptomi pojavili, jer je to utjecalo na njenu psihu, no kako je naučila živjeti s multiplom sklerozom, danas ih puno lakše i mirnije prihvaća. 

Dobra vijest je da se kod ovakvih simptoma novijom generacijom lijekova u nekim slučajevima relaps bolesti može spriječiti, ili barem ublažiti. Tome pridonosi i pozitivan stav, kaže spisateljica, koja je izdvojila i nekoliko savjeta za oboljele: 

Pripremite plan za sprječavanje umora

Umor povezan s MS-om nije poput uobičajenog umora. Može biti toliko težak da onemogućava čovjeka u svakodnevnom funkcioniranju. No uz dobre navike vezane uz spavanje, konzumaciju kofeina i alkohola, te svakodnevno vježbanje, može se doći do rješenja, kaže dr. McCoyd. Postoje i lijekovi koji pomažu u borbi protiv umora MS-a.

female hands with pen writing on notebook

Pronađite rješenja za smušenost

Sporije razmišljanje, zbunjenost i poteškoće u koncentriranju česti su, a nedovoljno prepoznati simptomi MS. Tako Cathy Chester kaže kako zna imati problema s pronalaženjem prave riječi koju želi upotrijebiti, ili se ne može sjetiti stvari koje inače zna na pamet. Dvije strategije koje vam mogu pomoći da ostanete usredotočeni jesu: izbjegavanje više zadataka odjednom i zapisivanje stvari. 

Borba s multiplom sklerozom: Blair opet šokirala fotografijom
Borba s multiplom sklerozom: Blair opet šokirala fotografijom

Koristite lijekove, ali i alternativu protiv bolova

Grčevi u rukama i nogama mogu se javiti naglo i biti vrlo bolni. Ponekad treba uzeti lijek, no često pomažu duboko disanje i meditacija, kaže spisateljica. Također, na prijedlog neurologa počela je piti vodu s elektrolitima, i to joj pomaže, kaže. 

Ozbiljno shvatite depresiju

Depresija je česta pojava kod MS-a i često ostaje neprepoznata, upozorava dr. McCoyd. Za osobe s MS-om važno je da imaju podršku te da redovito vježbaju i koristite tehnike koje pomažu u smanjenju stresa, poput  joge ili meditacije. Ako je potrebno, zatražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. 

Dopustite si vrijeme za oporavak

Oporavak od relapsa obično traje nekoliko dana, uz visoke doze steroida koje možete primati u bolnici ili kod kuće. Oni smanjuju upalu i ubrzavaju oporavak. Ponekad neki simptomi mogu potrajati i dulje. Zato su važni i redoviti ciklusi rehabilitacije.  

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam