Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

25 savjeta za proljetno čišćenje doma: Soda bikarbona i ocat uništit će kamenac i sve mrlje

25 savjeta za proljetno čišćenje doma: Soda bikarbona i ocat uništit će kamenac i sve mrlje

Čišćenjem doma s pripravcima koje smo izradili sami ili sredstvima koja su ekološki prihvatljiva manji je rizik od kožnih alergija i problema s dišnim putevima, a može biti i jeftinije

VIDEO

Ako se spremate za proljetno čišćenje, razmislite o korištenju ekoloških sredstava ili domaćih pripravaka. Sredstva koja kupujemo puna su kemikalija i na nekim površinama mogu napraviti štetu, a nerijetko su povezana i s kožnim alergijama i problemima sa dišnim organima. podsjećaju naše sugovornice, Marijana Šimunić Raič, iz zagrebačkog Servisa EkoDom, inače autorica priručnika sa savjetima za ekološko čišćenje doma te Kristina Krajnović, iz servisa za čišćenje Pink Diamnod na Krku.

POGLEDAJTE VIDEO: Valentina pomaže u organizaciji prostora u domu

Pokretanje videa...

Valentinini savjeti za uređenje VIDEO

- Nije problem čistiti sa sredstvima koja izradim sama ili s onima koje nabavljam kao ekološka, čak i tamo gdje su se nakupili kamenac ili masnoća. Postupak je tada samo malo duži i teži, kaže M. Šimunić Raič. U tom slučaju, naime, treba malo jače ribati, no i domaća sredstva mogu uspješno skinuti nakupine kamenca i prljavštine, kaže.

Young woman in protective gloves washing a wooden floor with a mop

Osobno nije pristalica parnih čistača, jer je navikla na to da sve može napraviti i bez njega.

- Ako se odlučite za kupnju, savjetujem skuplje verzije, jer one jeftinije često nisu dovoljno kvalitetne - kaže.  

I Kristina Krajnović kaže kako se prostor koji je redovno održava može čistiti domaćim pripravcima bez problema, dok za onaj u kojem se nakupilo kamenca, prljavštine i masnoće ipak preporučuje – stroj. 

- Imamo u ponudi čišćenje suhom parom, profesionalnim strojem koji ne vlaži površine, a sjajno otklanja kamenac ili masnoću. Odličan je i za to da osvježite tepihe ili tapecirani namještaj. Ukratko, povremeno nije naodmet angažirati servis koji vam profesionalno može očistiti prostor, nakon čega ga lakše možete održavati, pojašnjava. U tom slučaju kućni pripravi sredstava za čišćenje bit će sasvim dovoljni. 

Alkoholni ocat jedna je od 'zvijezda' za čišćenje gotovo svih površina u domu, kaže M. Šimunić Raič te dodaje kako nema kupovnog sredstva koje tako dobro otklanja kamenac. Velika je prednost to što uglavnom ne oštećuje površine, odnosno nije ga dobro koristiti jedino na starom drvetu i mramoru.

Užas u Kravarskom: Dijete je progutalo sredstvo za čišćenje u vrtiću i završilo u bolnici
Užas u Kravarskom: Dijete je progutalo sredstvo za čišćenje u vrtiću i završilo u bolnici

- Za većinu površina koristim univerzalno sredstvo: U bocu s prskalicom uspite dva prsta octa, malo ekološkog sredstva za suđe i dolijte vode. U to za sve, osim za prozore jer mogu ostati mrlje, dodajem i eterična ulja, 10-ak kapi po bočici. To mogu biti čajevac, eukaliptus globulus, geranij, klinčić, limunsku travu ili metvicu, Ipak, ako u kući koju ću čistiti ima male djece, koristim samo eterično ulje ravensare, koje je iznimno moćno, a sigurno za uporabu, kaže.

Donosimo savjete o tome kako pripremiti sredstva za čišćenje za pojedine površine u stanu.

Kuhinja

storyeditor/2024-02-15/kuhinja-2.jpg

Kuhinjski pult 

Kuhinjski pult i stol obično su otporni materijali, pa za njih često koristim ekološko sredstvo za odmašćivanje – kaže Marijana Šimunić Raič. Da biste se riješili masnoće s pulta, možete ga posuti s malo soli, pa istrljati spužvicom koju ste namočili u toplu vodu. Na kraju isperite pult čistom krpom namočenom u vodu.

Kuhinjski elementi

Želite li iznutra 'osvježiti' kuhinjske elemente, u bočicu s raspršivačem u koju ste stavili vruću vodu dodajte 10-ak kapi eteričnog ulja čajevca i 10 kapi eteričnog ulja limuna. Pošpricajte elemente iznutra, pa odmah prebrišite suhom krpom. Istom mješavinom možete prebrisati i vrata kuhinjskih elemenata, osim ako su od čistog drveta. U tom slučaju prebrišite ih suhom krpom na koju ste nakapali malo maslinovog ulja.

Pećnica

U 1,5 šalicu sode bikarbone dodajte ¼ šalice octa i 20 kapi eteričnog ulja limuna. Izvadite rešetke iz pećnice i oribajte ih tom mješavinom. Pastu nanesite na stranice pećnice i vrata krpom ili četkom, dobro izribajte i ostavite da odstoji preko noći, kako bi pasta upila masnoću. Uklonite krpom namočenom u vodu.

Štednjak

Površinu klasičnog štednjaka ili keramičke ploče operite pastom koju ste napravili od dvije žlice sode bikarbone i malo vode, toliko da dobijete pastu kojom možete istrljati masne mrlje i prljavštinu. Isperite krpom namočenom u toplu vodu i prebrišite suhom krpom. Ako imate štednjak s plamenicima koje treba očistiti, uzmite staru četkicu za zube, namočite ju u vodi i u sodu bikarbonu, pa njome istrljajte svaki plamenik. Uklonite pastu krpom namočenom u toplu vodu.

Mikrovalna pećnica

storyeditor/2024-02-02/dreamstime-m-65689745.jpg

Stavite u mikrovalnu pećnicu zdjelu s malo vode i nekoliko kriški limuna, pa zagrijte. Otvorite pećnicu i ostavite da se malo ohladi. Isperite krpom namočenom u vruću vodu. Kanta za smeće Napunite kantu za smeće s dvije do tri litre vruće vode, dodajte šalicu alkoholnog octa i 10 kapi eteričnog ulja limuna.

Protresite kantu da mješavina vode i octa zalije sve stranice. Ostavite da se malo ohladi, pa tom vodom izribajte kantu iznutra i izvana.

Ove stvari nikad nemojte čistiti sodom bikarbonom - mogli biste ih trajno oštetiti ili umrljati
Ove stvari nikad nemojte čistiti sodom bikarbonom - mogli biste ih trajno oštetiti ili umrljati

Hladnjak

Pomiješajte čašu bijelog (alkoholnog) octa i čašu vode te dodajte 15 kapi ulja čajevca. Natočite u bočicu s raspršivačem, pa poprskajte policu po policu, protrljajte vlažnom krpom i prebrišite suhom.

Da biste dezinficirali hladnjak i uklonili plijesan, zu bočici s raspršivačem pomiješajte 1 žličicu boraksa, pola žličice sode za pranje (natrijevog karbonata) i 2 žlice soka od limuna, pa dodajte 1 šalicu jako vruće vode. Dobro promućkajte. Pošpricajte površine koje želite dezinficirati i isperite ga spužvicom.

Pločice

Pripremite mješavinu vode i alkoholnog octa u omjeru pola:pola pa utočite u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte pločice i prebrišite ih spužvicom. Da biste oribali masnoću s pločica iznad štednjaka, spužvicu namočenu vodu namočite u sodu-bikarbonu i njome izribajte masne mrlje. Isperite krpom namočenom i toplu vodu.

Daske za rezanje

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-s-56982615.jpg

Drvene daske za rezanje izribajte pastom od sode bikarbone i malo vode, pa ostavite da odstoje 10- ak minuta i isperite pod vodom. Na plastične daske za rezanje pospite krupnom solju pa izribajte polovicom limuna. Mikrovalna pećnica Stavite u mikrovalnu pećnicu zdjelu s malo vode i nekoliko kriški limuna, pa zagrijte. Otvorite pećnicu ida se hladi. Isperite krpom namočenom u vruću vodu.

Kanta za smeće

Napunite kantu za smeće s dvije do tri litre vruće vode, dodajte šalicu alkoholnog octa i 10 kapi eteričnog ulja limuna. Protresite kantu da mješavina vode i octa zalije sve stranice. Ostavite da se malo ohladi, pa tom vodom izribajte kantu iznutra i izvana.

Dnevna soba

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-xs-116644598.jpg

Tapecirani namještaj

Čišćenje je najbolje prepustiti profesionalnim servisima, da ne bismo oštetili tkaninu. Za osvježavanje tapeciranog namještaja napravite osvježivač koji možete koristiti i za zrak: U staklenu bočicu sa špricalicom stavite malo alkohola, na to eterična ulja koja nemaju boju, da ne ofarbaju material (kao što ružmarin, lavanda, menta) i promućkajte. Na 200 ml vode dodajte ukupno 40-tak kapi ulja i dolijte destiliranu vodu, savjetuje Marijana Šimunić Raič. Pošpricajte na večer da se do ujutro osuši.

Tepih

Pomiješajte pola šalice boraxa, šalicu sode bikarbone i malo suhog ružmarina, ili eteričnog ulja lavande. Pospite po tepihu, ostavite 20-ak minuta, pa usisajte.

Kako puniti perilicu posuđa? Za najbolje rezultate, ove greške biste trebali obavezno izbjeći
Kako  puniti perilicu posuđa? Za najbolje rezultate, ove greške biste trebali obavezno izbjeći

Prozori

storyeditor/2024-02-15/untitled-design-2022-10-06t142338-207.jpg

Za pranje stakala: Pomiješajte ¼ šalice alkoholnog octa i 4 šalice vode i žlicu eteričnog ulja limuna. Prelijte u bočicu s prskalicom i protresite. Za drveni dio: Prebrišite okvire vodom kojoj ste dodali nekoliko kapi maslinovog ulja. PVC prozore operite vodom kojoj ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.

Spavaća soba

Madraci

Pripremite dvije vrećice soda bikarbone i 10 kapi eteričnog ulja lavande, mente ili citrusa. Sodu bikarbonu istresite u posudicu sa čepom, pa nakapajte ulje i dobro protresite. Uzmite sito za brašno i prosijte mješavinu tako da njome posipate čitavi madrac. Ostavite da odstoji nekoliko sati pa temeljito usišite usisavačem. 

Jastuci

Na isti način – sa sodom bikarbonom kojoj ste dodali eterično ulje – možete očistiti i jastuke. No, njih nakon svega svakako objesite na sat, dva na prozor, kako bi odstajali na suncu.

Ormari

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-m-144288192.jpg

Stari drveni namještaj 'ne voli' ocat. Za njih koristim obično eko sredstvo za suđe, razblaženo u vodi, naravno, kaže Marijana Šimunić Raič.

Unutrašnjost i stranice ormara možete prebrisati suhom krpom na koju ste nakapali malo maslinovog ulja. Parketi Pomiješajte 5 litara vruće vode kojoj ste dodali 2/4 šalice maslinovog ulja i 1 žlicu eteričnog ulja limuna. Namočite krpu u mješavinu, jako dobro ocijedite (ne smije se cijediti voda) i prebrišite parkete.

Osvježivač zraka

U staklenu bočicu sa špricalicom stavite malo alkohola i eterično ulje po želji: lavanda, menta ili ruža pa sve dobro promućkajte. Na 200 ml vode dodajte ukupno 40-tak kapi ulja. Dodajte destiliranu vodu i dobili ste osvježivač zraka. Pošpricajte po prostoru oko 20 minuta do pola sata prije odlaska na spavanje, kako vas snažniji miris ne bi ometao u snu.

Kupaonica

Školjka

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-xs-235906650.jpg

Ako sanitarije nisu od mramora (koji 'ne voli' ocat), koristim sredstvo na bazi alkoholnog octa i vode te nekog eteričnog ulja, koji odlično skidaju kamenac, kaže Marijana Šimunić Raič. Izlijte u školjku, posebno na mjesta gdje ima kamenca, ostavite 15-ak minuta, izribajte četkom i isperite.

Ogledalo

Prebrišite ga s krpom namočenom u alkoholni ocat pomiješan s vodom u omjeru pola-pola. Izglancajte ga suhom krpom s mikrovlaknima.

Kada

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-m-31838042.jpg

Da biste očistili kadu od plijesni, poprskajte čisti alkoholni ocat po kadi i ostavite da odstoji oko pola sata, pa isperite toplom vodom. Ako oko kade ima rubova od sapuna i prljave vode, pomiješajte sodu bikarbonu s malo biološkog sapuna za deterdžent. Stavite sredstvo na spužvicu pa njime izribajte kadu. Isperite vrućom vodom.

Naučite kako očistiti ormariće u kuhinji ovisno o tome od kojeg materijala su napravljeni
Naučite kako očistiti ormariće u kuhinji ovisno o tome od kojeg materijala su napravljeni

Tuš i pipe

Ako imate kapljice kamenca na glavi tuša ili pipama, pošpricajte ih s dosta alkoholnog octa i zamotajte s krpom i ostavite da odstoji sat ili dva. Po potrebi, možete ostaviti i preko noći. Ujutro isperite s vodom i izglancajte tuš i pipe sa suhom krpom.

Tuš kabina i wc daska

Za svakodnevno čišćenje tuš kabine u bočici s raspršivačem pomiješajte s vodom kojoj ste dodali alkoholni ocat i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili čajevca. Pošpricajte i prebrišite suhom krpom. Istom mješavinom dezinficirajte dasku na wc-školjki.

Osvježivač zraka za kupaonicu

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-m-115926860.jpg

Staklenku do polovice napunite sodom bikarbonom, pa nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili naranče, ili njihovu kombinaciju. Prekrijte gazom i pričvrstite, ili na limenom poklopcu staklenke napravite nekoliko rupica, pa poklopite.

Pločice

storyeditor/2024-02-15/dreamstime-l-241953023__1_.jpg

One na podu prebrišite krpom namočenom u vodu kojoj ste dodali malo domaćeg sapuna, a one oko kade ili umivaonika pošpricajte univerzalnim sredstvom na bazi alkohola i prebrišite suhom krpom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh