Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Uz vrijeme za sebe i dobar san Božić prestaje biti noćna mora

Uz vrijeme za sebe i dobar san Božić prestaje biti noćna mora
1

U to vrijeme godišta: Ljudi u tjednu prije Božića izgube 21 sat sna, a žene se bude u znoju jer ih u snu progoni purica i napada bor. Prestanite brinuti i naučite uživati!

VIDEO

Blagdani bi trebali biti prilika za odmor i opuštanje u krugu obitelji, no u praksi je, nažalost, najčešće drukčije. Vrlo često blagdani se pretvaraju u stresne dane, a vrijeme koje prethodi tihoj noći u noćnu moru, pokazalo je britansko istraživanje.

Tjedan uoči Božića okrunjen je neslavnom titulom najstresnijeg i najnapornijeg tjedna u godini u kojem u prosjeku gubimo 21 sat sna. Zbog hrpe obveza ostajemo budni do dugo u noć te se budimo najmanje sat ranije nego obično. Svaka druga osoba uoči blagdana spava samo pet sati. A taj stres izaziva blagdanske noćne more zbog kojih se žene bude u znoju. Snovi su, dakako, odraz blagdanskih tema i problema, pa žene najčešće sanjaju da ih proganja divovska purica ili da se strastveno ljube s Djedom Božićnjakom.

- Osim što su neugodne, noćne more izazivaju neispavanost, što pogubno djeluje na koncentraciju baš kao što alkohol djeluje na vozača - upozorava Chris Idzikowski, stručnjak za kvalitetu sna i voditelj istraživanja.

Opuštanje uz alkohol može 
biti krivac za neispavanost

Na iscrpljen organizam alkohol djeluje mnogo snažnije. Muči li vas nesanica, iako su blagdani, umjesto čaše vina prije spavanja popijte šalicu mlijeka ili kamilice. Prozračite i zamračite spavaću sobu te prije odlaska u krevet prošećite na svježem zraku ili si pripremite kupku.

Iz muške perspektive

Oko 85 posto žena tvrdi da muškarci ne shvaćaju koliko je truda potrebno za organiziranje savršenog Božića, a 41 posto se boji da će ih obitelj i prijatelji kritizirati. 

Oko 46 posto muškaraca misli da žene rade preveliku paniku oko Božića, a 36 posto njih misli da bi se bolje snašli u ulozi domaćina i da pritom ne bi gubili živce.

10 najčešćih noćnih mora

  • Napad divovske blagdanske purice
  • Ups, gola za božićnim stolom
  • Poljubac s Djedom Mrazom
  • Zbog prejedanja se pretvaram u puding
  • Žestok obračun sa svekrvom
  • Napada me božićno drvce
  • Izgorio mi je ručak
  • Vidim patuljke i vilenjake
  • Pokloni su se zagubili u pošti
  • Štednjak se pokvario na božićno jutro

Želite li uživati u blagdanima, jednostavno smanjite očekivanja

Stres ćete smanjiti snizite li kriterije i očekivanja. Kako biste stvorili savršenu božićnu bajku, ne postavljajte si nemoguće ciljeve, savjetuje psihologinja Corinne Sweet. Imajte na umu da ništa u životu nije potpuno savršeno i psihički se pripremite na to da neće baš sve ići prema planu.

Antistres terapija

Blagdanski zemljotres mnogo jače pogađa žene nego muškarce, pokazalo je britansko istraživanje.

Zbog obveza oko priprema objeda, kupnje darova, dekoriranja doma i brige oko gostiju gotovo 60 posto žena je u tjednu prije Božića pod iznimno jakim stresom. Gotovo polovina žena smatra da je biti domaćica za blagdane najstresniji mogući posao. S druge strane, 40 posto muškaraca smatra da žene bezrazložno dižu preveliku prašinu oko blagdana te time umjesto svečane, stvaraju stresnu atmosferu. I dok gotovo 9 od 10 žena misli da njihov partner uopće ne razumije koliko je truda i napora potrebno uložiti da se stvori savršen božićni ugođaj, svaki treći pripadnik jačeg spola uvjeren je da bi on, uz ležerniji pristup, mnogo bolje organizirao blagdane od svoje partnerice. 

Zbog razmimoilaženja u pristupu blagdanskim obvezama te zbog neispavanosti, nervoze i stresa, čak ni skladni parovi u predblagdanskoj sezoni nisu imuni na svađe, osobito u društvu dragih gostiju koji za trećinu žena predstavljaju veći stres od pripreme svečanog objeda.

Za bolji san: Opustite se u toploj kupki, a pod jastuk stavite malo lavande

Stoga je važno odvojiti malo vremena za opuštanje, osobito prije spavanja - pripremite si aromaterapijsku kupku ili prošećite na svježem zraku. Prije spavanja izbjegavajte i božićne kolače - večernji obrok trebao bi biti lagan da biste lakše zaspali, a nakon njega popijte čaj od kamilice. Pod jastuk možete staviti i vrećicu lavande za slatke snove.

Svatko ipak treba vrijeme samo za sebe

Blagdani su vrijeme kad se obitelj okuplja, što je razlog za veselje, no čak i obitelji koje su jako bliske mogu pretjerati u zajedništvu. Potrebno je pronaći mjeru između zajedništva, ali i potrebe da svaki čovjek može neko vrijeme provesti sam. Zapamtite i da blagdani nisu vrijeme za rješavanje starih sukoba - pokušajte malo popustiti da bi svima bilo ugodnije i izbjegavajte teške teme.

Četiri pravila da blagdani ne budu stresni

  • Planirajte unaprijed kako ćete riješiti moguće probleme
  • Dajte gostima izbor - ne tjerajte ih da rade ono što ne žele
  • Podijelite obveze kako bi svi bili uključeni - osobito djeca
  • Najvažnije je opustiti se, zabavljati i uživati u druženju

Sedam najvećih krivaca za božićnu neispavanost

  • Briga o tome kako zabaviti goste tijekom blagdana (32%)
  • Razgovor s ljudima s kojima nemate zajedničkih tema (28%)
  • Zabrinutost da će gosti pomisliti kako je kuća prljava (30%)
  • Strah da će vas osramotiti partner ili djeca (25%)
  • Planiranje svečanih obroka za goste (29%)
  • Briga da će vam gosti kopati po kupaonici (17%)
  • Partnerovo hrkanje (5%)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala