Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Velika količina ibuprofena može smanjiti plodnost u muškaraca

Dugotrajno uzimanje ibuprofena, pogotovo ako se često koristi protiv bolova, može utjecati na smanjeni broj spermija, pojavu erektilne disfunkcije i smanjene plodnosti

Foto: Dreamstime
6 komentara

Maksimalna dopuštena doza Ibuprofena za odrasle, 1200 mg dnevno, može rezultirati neplodnošću kod muškaraca, pokazalo je novo dansko-francusko istraživanje.

Nakon dva tjedna redovitog uzimanja ibuprofena, otkrili su da je pao broj hormona koji proizvode testosteron, što je uzrokovalo stanje koje se zove muški hipogonadizam. On je povezan je sa smanjenom plodnošću, erektilnom disfunkcijom i depresijom, a često se javlja kod starijih muškaraca.

Dreamstime OKO NAS Evo zbog čega muška sperma postaje loša - krivac je posvuda

- Naši podaci pokazuju da ibuprofen mijenja endokrini sustav selektivnom represijom endokrinih stanica u testisima. To rezultira povećanjem hormona hipofize, a to pak muškim hipogonadizmom, stanjem koje prati sniženo stvaranje spermija i povezano je s različitim reproduktivnim i fizičkim poremećajima - napisali su autori istraživanja, objavljenog na stranicama Američke nacionalne akademije znanosti.

U istraživanju je sudjelovao 31 muškarac iz Danske i Francuske između 18 i 35 godina. Dio muškaraca je dnevno dobivao dvije tablete od 600 mg ibuprofena, a dio je dobivao placebo.

STALNO PADA U zadnjih 40 godina muškarci su izgubili čak 60 % spermija

- Ovo je orijentacijsko istraživanje koje elegantno kombinira klinička i bazična istraživanja, kako na tkivu tako i na staničnoj razini, kako bi pokazala da ibuprofen, uobičajeni lijek protiv bolova, može nepovratno zaustaviti proizvodnju testosterona u stanicama testisa - izjavio je doktor Richard Quinton za Fox News. 

- Svi muškarci koji rutinski uzimaju ibuprofen za bol trebali bi stati i razmisliti o svojem izboru - upozorio je dr. Quinton.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message