Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Veliki test kompota: Dobri su za imunitet, ali pazite na šećer

Veliki test kompota: Dobri su za imunitet, ali pazite na šećer
1

SVJEŽE JE IPAK BOLJE Kuhanje, konzerviranje i pasteriziranje ipak umanjuju blagotvorno djelovanje voća na organizam. Pogledajte koliko se šećera nalazi u kompotima raznih proizvođača

VIDEO

Kompot se radi od većih komada voća i šećernog sirupa. Kuhanjem u puno vode dobiva se karakteristična sirupasta konzistencija. 

POGLEDAJTE VIDEO (Veliki test: Koliko su ukusna gotova jela):

Pokretanje videa...

01:14

Analizirali smo kompote od jagode, višnje, breskve i ananasa. To voće obiluje vitaminima i mineralima pa štiti imunitet. Ananas, primjerice, sadrži enzim bromelin koji se preporučuje kod otežane probave bjelančevina, a smatra se i kako pomaže kod tegoba sa sinusima. Voće obiluje i vlaknima koja dobro djeluju na probavni sustav. Konzervirano voće može biti dobar odabir. Jeftinije je, a puno dulje traje pa ga možemo jesti i izvan sezone te je relativno niskokalorična namirnica s oko 70 kalorija na 100 grama. 
Ipak, to je puno više nego što bi bilo u svježem ili zamrznutom voću, zbog šećera koji se dodaje tijekom proizvodnje. 

Cijene namirnica bujaju: 'Neki su ih dizali i za šesto posto!'
Cijene namirnica bujaju: 'Neki su ih dizali i za šesto posto!'

Sirovi ananas sadrži oko 10 grama šećera na 100 grama, a konzervirani oko 15 grama. Najviše ga imaju kompoti od višnje Door Podravka, 17 grama na 100 grama, a najmanje Mikado jagoda te kruška, po 11 grama na 100 grama. 

Dreamstime

Dnevna preporučena količina je oko 30 grama, što je između šest i sedam čajnih žličica. Zato bismo trebali birati kompote koji sadrže manje šećera. Podravka ima i light verziju kompota od marelice u kojoj je oko žličice (četiri grama) šećera manje na 100 grama. 
Kompoti vrlo vjerojatno sadrže i manje količine određenih vitamina nego što ih ima u svježem ili zamrznutom voću. Prvenstveno se to odnosi na vitamin C i vitamine B skupine, osjetljive na visoke temperature. 

Procesom konzerviranja i kuhanjem inaktivira se enzim bromelin iz ananasa pa se gube njegova blagotvorna svojstva. Osim limenki, kompoti se mogu čuvati u staklenkama koje su pasterizirane pri visokim temperaturama pa se također gube vitamini. 

Zbog mjera sigurnosti cijene avionskih karata rastu do 54%
Zbog mjera sigurnosti cijene avionskih karata rastu do 54%

Nekim kompotima dodani su bezopasni regulatori kiselosti. U analiziranim kompotima, to je bezopasna limunska kiselina koja ipak u većim količinama može naštetiti osobama koje imaju problema sa želucem. 

Nakon otvaranja trebali bismo ga držati u hladnjaku i potrošiti roku od tri dana.

Dole ananas, 340 g - 12,99 kuna

Kolutići ananasa su u soku od ananasa pa sadrži 12 grama šećera na 100 grama, manje nego oni koji su kuhani u vodi i šećernom sirupu. Dodan mu je i vitamin C koji je termolabilan pa se gubi tijekom konzerviranja. 

Mikado ananas, 340 g - 13,99 kuna

Kompotu od kolutića ananasa dodana je limunska kiselina kao regulator kiselosti. Piše da je manje sladak, a ima 14,8 grama šećera na 100 grama. Samo na ruskom je upozorenje da se otvoren može čuvati 24 sata. 

Kplus marelica, 460 g - 12,99 kuna

Marelica je 56,1 posto u ovom kompotu, a ostali sastojci su voda i šećer te limunska kiselina kao regulator kiselosti. Sadrži 15 grama šećera, 0,05 grama masti i 72 kilokalorije na 100 grama kompota.

Podravka marelica, 470 g - 18,99 kuna

Piše da je manje sladak i prema deklaraciji sadrži 11,6 grama šećera na 100 grama kompota i 0,1 gram masti, a ima 58 kilokalorija. Nakon otvaranja treba ga izvaditi iz konzerve pa u hladnjaku može biti do tri dana.

Cijene maslinova ulja uskoro bi mogle naglo odletjeti u nebesa
Cijene maslinova ulja uskoro bi mogle naglo odletjeti u nebesa

Mikado kruška, 460 g - 13,99 kuna

Kompotu od krušaka izrezanih na polovice dodana je limunska kiselina kao regulator kiselosti. Piše kako je manje sladak, ima 11 grama šećera na 100 grama, a tu su i 0,1 gram zasićenih masnih kiselina te 0,02 grama soli.

Doora višnja, 340 g - 12,99 kuna

Kompot je u staklenci i pasteriziran je. Nije mu dodan regulator kiselosti. Sadrži 17 grama šećera na 100 grama kompota ‘Kompot višnja bez koštica’, a na listi sastojaka je upozorenje da ipak može sadržavati koštice.

Podravka višnja, 340 g - 14,99 kuna

I ovaj kompot od višnje je u staklenci i pasteriziran je. Sadrži 17 grama šećera na 100 grama, kao i kompot od višanja Doora, iako na dijelu etikete koja je na slovenskom jeziku piše kako je riječ o manje slatkom kompotu.

Mikado jagoda, 320 g - 15,99 kuna

Uz jagode te vitamin C kao antioksidans, sadrži i kalcij laktat koji se dodaje kao učvršćivač, a smatra se bezopasnim. Piše  kako je manje sladak i ima 11 grama šećera na 100 grama, ali i 0,1 gram masti te 0,02 grama soli.

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Ivanom Đikićem:

Pokretanje videa...

01:19
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...