Lifestyle

Komentari 9

Video: Robot pas iz Boston Dynamicsa čuva stado ovaca

Video: Robot pas iz Boston Dynamicsa čuva stado ovaca

Kad se usavrši daljinsko upravljanje, poljoprivrednici bi mogli stalno nadzirati rad robota i provjeravati rast svojih usjeva ili zrenje plodova, a da ni nisu na farmi

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: 13 osobina toksičnih ljudi: Oko njih su uvijek drama, laži i bijes

Tvrtka Boston Dynamics objavila je super promotivni video sa psom robotom - pastirom koji ovce tjera u stado na jednom pašnjaka na novozelandskoj planini. U Boston Dynamicsu nastao je pas pastir Spot, a video prikazuju njegove mogućnosti u poljoprivredi; kako Spot provjera usjeve i uspinje se po neravnom terenu. 

POGLEDAJTE VIDEO sa robotom Spotom:

 

Video je snimila softverska tvrtka za robotizaciju Rocos u suradnji s Boston Dynamicsom kako bi istražili kako napreduje daljinsko kontroliranje droida. Inače, cilj im je usavršiti daljinsko upravljanje tako da bi roboti poput Spota sami mogli obavljati sav posao, dok čovjek s bilo kojeg mjesta upravlja na daljinu.  

Za poljoprivrednike bi, kažu iz Boston Dynamicsa, to moglo značiti stalni i svakodnevni nadzor nad robotima i provjeravanje rasta usjeva ili zrenje plodova na daljinu, a roboti poput Spota mogu i hodati, kotrljati se, čak i letjeti, a mogu biti opremljeni i raznim senzorima za procjenu okoliša.

- Kad se spoje na 'cloud' (oblak) roboti kombiniraju podatke sa softvera sa ugrađenom robotikom i tako postižu idealne fizičke performanse -  rekao je izvršni direktor Rocosa David Inggs. "Naši kupci angažiraju radnu snagu za fizičke procese koji su često dosadni, prljavi i/ili opasni, a ideja je da takve poslove u potpunosti preuzmu roboti poput Spota."

Ovaj tip robota psa postoji već nekoliko godina, a stalno mu se poboljšavaju sposobnosti i 'inteligencija' - tako je npr. otvaranje vrata  jedan od najnovijih trikova koje je Spot nedavno usvojio.

Metalne 'zvijeri' mogu raditi i u grupi, a Boston Dynamics je već demonstrirao kako izgleda kad tim od njih deset vuče kamion. Roboti za sve poslove koriste ugrađene kamere i senzore da bi znali gdje su i gdje idu, a jedna od najvećih sposobnosti modela kakav je Spot njihova je okretnost: četiri noge koje savija omogućuju mu lako kretanje po svim vrstama terena, a ako se i spotakne te padne, Spot se vješto sam uspravi. 

Ovakvi se roboti, kažu iz Boston Dynamicsa, potencijalno mogu koristiti i u područjima koja nisu sigurna za ljude npr. nakon neke katastrofe, a već se upotrebljavaju za nadgledanje infrastrukture energetske industrije. Nedavno je baš takav robot po Singapuru hodao među ljudima i upozoravao ih na obvezu držanja socijalne distance zbog pandemije korona virusa.

U narednim bi se godinama takve robote moglo i zaposliti u svim granama poljoprivrede, ali i u drugim industrijama, kažu iz Boston Dynamicsa.. 

- Automatizacija poljoprivrede mijenja način rada poljoprivrednika, povećavajući učinkovitost proizvodnje hrane za populaciju koja je u stalnom porastu - zaključili su iz tvrtke.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Najradije biste sjeli i plakali? Tu je pet sjajnih razloga za to

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci