Obavijesti

Lifestyle

Komentari 79

Vidjeli kako se priprema kebab i zgrozili se: 'Više ga ne jedem!'

Vidjeli kako se priprema kebab i zgrozili se: 'Više ga ne jedem!'

Mnogi će u sitnim jutarnjim satima nakon izlaska rado pojesti kebab, no nakon što su u videu objavljenom na YouTubeu otkrili od čega se sastoji, pojedinci ga ne žele ga više ni kušati

VIDEO

YouTube kanal Together TV iz Food Unwrapped kanala Channel 4 koji otkriva misterije, tajne i mitove iza hrane iz cijelog svijeta, objavio je video o detaljima izrade mnogima omiljene turske delicije doner kebaba. Izrađuje se od mljevenog mesa složenog u obliku obrnutog stošca i pečenog na okomitom roštilju.

POGLEDAJTE VIDEO: Samo u Njemačkoj od prodaje kebaba zarađuju milijun eura na dan

Pokretanje videa...

Svjetski dan kebaba 01:15

Ljubitelji ove brze hrane vjerojatno su se ponekad pitali što se točno krije iza komada mesa na ražnju, a autori videa razotkrili su sve. Video počinje uvodom voditelja Jimmyja Dohertyja ispred zalogajnice s kebabom i pljeskavicama. Upravo je naručio kebab i drži ga u ruci.

Kebab

- Pogledajte sad ovaj doner kebab. Želim saznati koje je meso u njemu jer se to zapravo ne može reći na prvi pogled. To su samo strugotine - kaže Doherty.

Šesti slučaj u Austriji: Pronašli su konjsko meso i u kebabu
Šesti slučaj u Austriji: Pronašli su konjsko meso i u kebabu

Uzeo je zalogaj, no komentirao je kako je tekstura krušna pa je teško odrediti vrstu mesa.

Sljedeća scena prikazuje voditelja koji telefonom poziva neimenovanog vlasnika pečenjare kako bi ga izravno pitao od čega se sastoji kebab.

- Svaki put kad naručim doner kebab, bi li to bila janjetina, što mislite - pita voditelj.

- Ako kupujete od mene, onda da - odgovara vlasnik pečenjare.

- A ako ga kupim od drugih ljudi? - nastavlja voditelj.

- Ne znam - odgovara vlasnik pečenjare.

Voditelj odlučuje uzeti stvari u svoje ruke i otkriti što se nalazi u mesu te kreće u posjet tvornici Veli's Kebabs u Staffordshireu. Tvornica proizvodi nevjerojatnih 50 tona doner kebaba na tjedan te opskrbljuje prodavaonice kebaba diljem Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon što su ga uveli u prostoriju u kojoj se čuva meso u izvornom obliku, Doherty je pročitao natpis na kutiji.

- Već vidim da je ovo janjetina - janjeći obrubi - čita voditelj, dok radnik tvornice potvrđuje.

- Ovo je došlo iz jednog od velikih supermarketa. Oni obrezuju meso, čine ga estetski ugodnim za kupca, a komadi koji ostanu dolaze k nama. Ako je meso označeno kao doner, što svi povezuju s onim što je na ražnju, to bi trebala biti 100 posto janjetina. Postoje i tvrtke koje označavaju kebabe koji sadrže govedinu i piletinu, a bilo je i slučajeva da su sadržavali svinjetinu, što je za muslimansku zajednicu zabranjeno - objašnjava radnik.

Zatim je pokazao Dohertyju kako se zapravo pravi kebab. Janjetina se stavlja u industrijski stroj za mljevenje, a zatim se šalje u zasebnu bačvu gdje se dodaju ostali sastojci.

Grci na nogama: 'EU nam želi zabraniti tradicionalni gyros...'
Grci na nogama: 'EU nam želi zabraniti tradicionalni gyros...'


Teksturirani sojin protein koristi se kao sredstvo za povećanje volumena kako bi se smanjio trošak. Zatim se dodaju luk u prahu i sol. Bez soli, objašnjava radnica, kebab se ne može napraviti jer ona izvlači iz mesa bjelančevine topljive u soli i pomaže u emulgiranju. To znači da se kebab zahvaljujući tome može rezati na ravne trake bez ljuštenja sitnih komadića mesa.

Dok stroj završi miješanje mesa i dodataka, rezultira proizvodom koji se sastoji od 85 posto janjetine, pet posto sredstva za povećanje volumena, pet posto dvopeka i pet posto začina i soli. Meso se zatim oblikuje u velike debele diskove koji se slažu jedan na drugi na ražnju, a između svakog diska stavlja se janjeća koža. Ona pomaže u povezivanju cijelog kebaba.
Komentari gledatelja su različiti, pa je tako dio gledatelja izrazio gađenje, dok su drugi bili ravnodušni prema procesu proizvodnje navodeći da kebab ionako jedu kad su pijani.

EU parlament odbio zabraniti kebab, presudila su tri glasa
EU parlament odbio zabraniti kebab, presudila su tri glasa

- Osamdesetih godina prošlog stoljeća doner kebabi su imali potpuno drugačiji okus. Danas se proizvode što je moguće jeftinije i doista su odvratni - napisao je jedan od gledatelja na YouTubeu.

- Nisam to znao, ali nikad nisam jeo doner kebab - piše drugi.

Pojedinci su zaključili da iako ima upitnih elemenata u procesu proizvodnje, kebabi su i dalje izvrsnog okusa i ne misle ih prestati jesti.

DPA/PIXSELL

- Ako je okus dobar, onda nam je dobro - piše jedan.

- Kebab se doslovno sastoji od ostataka mesa, ali svejedno ima dobar okus - piše drugi.

Među komentatorima ima i onih koji su odbacili informacije objavljene u videu.

'Donio sam pravi turski kebab, baklavu i kofte u srce Zagreba'
'Donio sam pravi turski kebab, baklavu i kofte u srce Zagreba'

- Kad teturate kući u četiri u subotu ili nedjelju ujutro, boli vas briga što je u tome. Ako si još sposoban preispitivati što je u njemu, nisi dovoljno pijan da u tome uživaš - napisao je gledatelj.

- Kada kupujete doner kebab, uglavnom ste pijani, tako da vas nije briga što je u njemu. Problem koji imam je je li kebab halal. Dakle, to znači da ih muslimani konzumiraju. Muslimani ne smiju piti, što znači da ih jedu trijezni. Ne znam nikoga tko bi trijezan naručio kebab. To je hrana za pijane ljude. Možda samo idem na pogrešna mjesta - zaključio je gledatelj.

Pojeo je čak 124 kebaba u 31 dan: 'To me je psihički uništilo'
Pojeo je čak 124 kebaba u 31 dan: 'To me je psihički uništilo'

EVO LIJEKA ZA DOSADU! POGLEDAJTE MARATON 'TKO MI BOLJE KUHA?':

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja