Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vlastite mješavine začina uvijek su pri ruci i daju jelu ono 'nešto'

Vlastite mješavine začina uvijek su pri ruci i daju jelu ono 'nešto'

Žlicu mljevenog lišća peršina, papriku, blanširane kore rajčice ili kikiriki pomiješajte sa solju i spremite u dražesne staklenke, a onda kombinirajte gotove mješavine uz jela po vlastitom izboru

VIDEO

Pravi gastroznalci znaju da su začini ti što obično jelo čine posebnim, a ako se niste dosad okušali u izradi vlastitih mješavina - svako to isprobajte!

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

Ivan Pažanin: Tuna s tikvicama za dvoje: Romantika koja se ne odbija 02:02

Spremljene u dekorativne boce ili staklenke, aromatizirane soli odličan su poklon za gurmane, a osobito će efektno izgledati ako ih slojevito uspete u staklene posude sa začinima poput origana ili kurkume. Dobar omjer za pripremu je žlica sastojaka za aromatiziranje na četvrtinu šalice soli. Prema ukusu možete povećati količinu začina. Koristite li morsku sol, nakon aromatiziranja je možete usitniti u mužaru, a koristiti se može i cvijet soli. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Recepti za 11 domaćih likera iz 1964. godine: Od oraha, kave, čokolade, jaja, vina, naranče...
Recepti za 11 domaćih likera iz 1964. godine: Od oraha, kave, čokolade, jaja, vina, naranče...

Sol čuva druge začine

Sol je odličan konzervans, pa tako sačuvajte ružmarin - iglice pospite solju i prema potrebi rabite za jela od ribe, mesa i povrća cijele godine. Mljevena crvena paprika pomiješana sa solju zarumenit će rižu ili omlet, a sol s limunom osvježavajući je gost na mediteranskom jelovniku. Sušeno usitnjeno povrće neka posluži kao inspiracija za domaći povrtni začin koji se dodaje juhama, umacima i marinadama.    

Jestivo cvijeće, listići čaja, gljive ili dehidrirano voće također su sastojci koji se mogu naći na popisu za domaće začinske mješavine. Svi sastojci bi trebali biti suhi kako se sol ne bi pretvorila u grudice. Potrebno ih je dobro usitniti i, ako je potrebno, dodatno posušiti na propuhu ili kuhinjskim ručnicima. 

Možete ih staviti i u pećnicu na 50-70°C ili mikrovalnu. Limun, naranču ili limetu prvo naribajte ili ogulite na tanke trake prije sušenja, a koristiti možete i egzotični kumkvat. Popularna je i sol s peršinom. Lišće usitnite pa osušite. 

Dodajte u sol i sve sjedinite u multipraktiku. Koristite za aromatiziranje juhe, pečenja ili marinada, posebno za ribu u kombinaciji s maslinovim uljem, limunovim sokom i sitno sjeckanim češnjakom. 

I s pola litre crnog vina možete napraviti aromatiziranu sol uz žličicu limunove korice i listića majčine dušice. Kuhajte vino dok se ne reducira na količinu od tri žlice. Dodajte sol, koricu i majčinu dušicu. Smjesu stavite na pladanj i osušite u pećnici. 

Miris limuna

Limune zarežite na četvrtine, ali nemojte ih odrezati do kraja. Obilno zasolite unutrašnjost te stavite u steriliziranu staklenku s ostalim začinima poput lovorova lista, papra ili klinčića. Usoljeni limun odličan je dodatak mesnim pečenjima ili ribi.  

Lijeni čokoladni kolač: Okus mu je savršen, a ne mora se peći!
Lijeni čokoladni kolač: Okus mu je savršen, a ne mora se peći!

Sol i češnjak 

Kod kuće pripremite i sol aromatiziranu češnjakom kakva se može kupiti u dućanima. Ova je mnogo zdravija i intenzivnijeg okusa, a sve što treba je ispasirati češnjak, sol i peršin u multipraktiku pa sve staviti u pećnicu na 180°C oko sat vremena. 

Za deserte 

hot chocolate

Isprobajte i kombinaciju vanilije i soli. Upotrijebite krupnu morsku sol ili, ako možete nabaviti, cvijet soli. U teglicu stavite sol i mahunu ili dvije vanilije i ostavite da odstoji neko vrijeme. Koristite za topljenu čokoladu, karamel ili voće.

Uz pohano 

Povrće u tempuri poslužite uz različite vrste aromatizirane soli. Krupnu sol začinite paprom, fino naribanom limunovom koricom ili dimljenom paprikom. Upotrijebite i dobro mljeveni sezam, svježu čili papričicu ili onu u prahu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi