Lifestyle

Komentari 3

Vodič za meso: U gulaš stavite lopaticu, a ako volite 'na naglo' pripremite mekani teleći file

Vodič za meso: U gulaš stavite lopaticu, a ako volite 'na naglo' pripremite mekani teleći file

Svinjski biftek ili lungić je najcjenjeniji komad svinjskog mesa zato što je najmanji i najskuplji. Koristi se za steak, medaljone, a zbog mekoće pogodan je za pečenje, roštilj i prženje

Svinjetina

Pri kupnji svinjetine treba obratiti pažnju na boju mesa. Ona bi trebala biti svijetloružičaste ili crvenkaste nijanse, dok bi slanina trebala biti čvrsta i bijela. Osim toga, odabir mesa ovisi o tome što pripremate pa su tako dijelovi glave, nogu i repa najbolji za hladetinu, krvavice i variva, a rebra se odlično slažu s varivima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kaže da je fit jer jede sirovo meso

Vrat

Svinjski vrat ili greben pogodan je za pečenje i pirjanje, a najbolji je onaj s kostima jer ima bolji i intenzivniji okus. Vratni kotleti i odresci najbolji su izbor za roštilj, a osim toga vrat se može osušiti i kuhan kombinirati s keljom, složencima i kiselim zeljem. 

Lopatica

Lopaticu je za razliku od vrata bolje pripremati bez kostiju jer ima deblja vlakna i više tetiva pa kuhanje traje dulje. Najukusnija je ako se pirja ili priprema kao gulaš.

Prsa

Dreamstime

Prsa se mogu sušiti i koristiti kao dodatak varivima, a urežete li džep možete ga nadjenuti povrćem ili mljevenim mesom te peći u pećnici. 

Potrbušina i slanina

Trbuh, potrbušina i sirova rebra odlična su za roštilj ili složenac, a dimljena su najbolja u varivima. Sušena potrbušina je dobar dodatak juhama, složencima i povrću, a nadijevate li njome meso nije ga potrebno dodatno soliti. 

Leđna slanina prodaje se svježa ili dimljena. Svježa je idealna za nadijevanje ili omatanje povrća i mesa, a dimljena za gulaše i variva. 

Koljenica

Koljenice se najčešće prodaju usoljene, a najčešće se kuhaju ili peku na roštilju.

But

But je prvorazredno i nemasno meso, a dijeli se na srednji dio buta, donji dio, svinjsku ružu i slaninu uz šunku. Srednji dio je pogodan za odreske i pečenje, donji za pečenke, a svinjska ruža se suši, priprema kao pečenka i koristi za fondue. Od slanine uz šunku rade se ukusne šunke u ovitku. But se može koristiti i za gulaše. 

Lungić

Svinjski biftek ili lungić je najcjenjeniji komad svinjskog mesa zato što je najmanji i najskuplji. Koristi se za steak, medaljone, a zbog mekoće pogodan je za pečenje, roštilj i prženje. 

Govedina

Prsa, slabine, vrat i noge treba kuhati dulje nego ostale dijelove zato što su mišići najrazvijeniji, dok su leđa, bedra i file pogodniji za pečenje, prženje i grilanje. 

Prsa i rebra

Goveđa prsa podijeljena su na tri dijela, središnji, stražnji i vršni dio. Središnji dio najbolji je za pripremu juha, stražnji se može pirjati, a vršni se koristi za gulaš, pečenje i kuhanje. 

Lopatica

Lopatica je manje masna od buta, ali je zbog vezivnog tkiva žilavija pa ju je potrebno dulje pripremati. Srednji dio lopatice je najbolji izbor za juhe, kuhanje i pirjanje, donji se peče i koristi u mljevenom mesu, dok je prednji dio odličan dodatak gulašima. Osim toga, može se pirjati i peći. 

Kosti koljenice s koštanom srži koriste se za juhu, a kuhanjem daju jelu intenzivan okus. 

Hrbat, vrat i file

Hrbat je najbolji dio mesa za kuhanje, a vrat je puno žilaviji pa ga treba kuhati nešto dulje. I vrat i hrbat mogu se peći i pirjati. Pržolica i file su najmekaniji i najbolji dijelovi govedine idealni za prženje, a mogu se peći u komadu ili kao odresci. 

But

But je pogodan za pečenje, prženje, savitke i gulaše ako se nareže na sitne komadiće. Također, može se pripremiti sa začinskim biljem i ispeći u pećnici. Srednji dio buta može se pirjati i peći, donji dio koristi se za gulaše i savitke, a ruža za kuhanje i pirjanje. 

Teletina

Teletina se dijeli na svijetlu, ružičastu i crvenu koja je s kulinarskog stajališta ujedno i najbolja. Životinje s crvenim mesom jedu hranu bogatu željezom. 

But

But je uz slabinski kare i file najbolji dio teleta. Takvo je meso najpogodnije za pečenje i pirjanje. Donji dio se koristi za mljeveno meso i pirjanje, a srednji za pečenje i savitke. Ruža se može peći u komadu, a za prženje je treba narezati na komade. Orah je pravi izbor za pečenke i odreske, dok koljenica s kostima pogodna je za pečenje. 

Plećka, leđa i prsa

Teleći vrat koristi se za gulaše, ragu i pečenje. Prsa su najbolja za kuhanje i pečenje, a pripremaju se s kostima zato što daju bolji okus. Kare se može peći u komadu ili narezan baš kao i slabine, dok je potrbušina dobra za kuhanje, ragu ili mljeveno meso. Teleći file ima blagi okus i jako je mekani pa ga je najbolje pržiti na naglo. 

Janjetina

Janjeći kotleti i vrat mogu se peći, pržiti i grilati, greben se koristi za složence, a može se i pirjati. File je najukusniji dio, a može se peći u komadu i narezan na odreske. Vrat je pogodan za pirjanje i pečenje, prsa se mogu nadijevati, vrat je idealan za roštilj, a koljenice treba dugo peći u pećnici ili pržiti dugo na slaboj vatri. 

Piletina i puretina

24sata

Pileća krila mogu se marinirati i peći na roštilju ili pržiti u tavi baš kao i batak, dok je pileća prsa najbolje pržiti na naglo ili nadjenuti i peći u pećnici. Batak se peče, a dobar je izbor za roštilj. Isto vrijedi i za puretinu.