Lifestyle

Komentari 1

Vrhunski kuhar otkrio kako voće i povrće mogu imati bolji okus

Vrhunski kuhar otkrio kako voće i povrće mogu imati bolji okus

Usporedite sočnu hrskavu mrkvu i onu koja izgleda jednako privlačno, no čini se da jedete bezukusnu spužvu? Ta razlika proizlazi iz tla iz kojeg naša hrana dolazi, a evo kako osigurati da jedete ili uzgajate najbolje

Povrće i voće je jedan od najvažnijih sastojaka naše prehrane - no ono nije sve isto, jednako zdravo, ali ni jednako ukusno, kaže Dan Barber, nagrađivani kuhar i suvlasnik farme Blue Hill.

- Sve je u tlu. Ne možete dobiti zaista ukusan, pravi okus, osim ako ono nije iz dobrog, biološki aktivnog tla - ističe Dan.

U nastavku otkriva vezu između prehrane i okusa te nudi svoje profesionalne savjete za uživanje u najukusnijem povrću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Okus počinje od sjemena

Posadite sjeme u bioraznoliko, bogato tlo i ono će izrasti u hranjivije povrće - za razliku od sjemena posađenog u preobraženom tlu kojem je oduzet mikrobni život.

- Što je tlo više bioraznoliko i što je povrće gušće hranjivim tvarima, to će biti boljeg okusa. Flavonoidi su okusi - smatra Barber.

Ukusnu mrkvu definira sjeme puno hranjivih sastojaka i flavonoida, objašnjava on. Te se hranjive tvari, dodaje, također razvijaju kao odgovor na okolno okruženje.

- Izaberite mrkvu koja je u posljednja četiri ili pet dana preživjela temperature blizu smrzavanja, ta je temperatura pretvorila škrob u mrkvi u šećere. A kad povećavate šećere, dobivate vrste nutrijenata kojih prije nije bilo, a dobivate i slatkoću - kaže Barber za mbg. 

U osnovi, usjevi uzgajani u pravom tlu i u pravim uvjetima stvaraju povrće s odličnim okusom.

Kako odabrati ukusnije povrće

Prema Barberu najbolje je izbjegavati kupnju u marketu i birati lokalne uzgajivače, OPG-ove. To uključuje i odlazak na poljoprivredno zemljište te kupnju na licu mjesta ako možete.

Kod kupnje na tržnici provjerite da ne uzimate hranu od preprodavača koji kupuju na veliko, već od ljudi koji su to povrće uzgojili na vlastitoj zemlji i imaju šaroliku ponudu. Što je više povrća posađeno na jednom tlu, veća je bioraznolikost i okus će biti bolji, za razliku od onih koji su specijalizirali za uzgoj samo jedne namirnice. To u pravilu osiromašuje tlo i hranjivih je sastojaka manje.

Ovu problematiku obrađuje novi Netflixov dokumentarac Kiss The Ground:

Najčitaniji članci