Lifestyle

Komentari 0

Vrijeme je za promjene: Krema sa SPF-om smanjuje mogućnost nastanka bora i mrlja na licu

Vrijeme je za promjene: Krema sa SPF-om smanjuje mogućnost nastanka bora i mrlja na licu

Ako već niste, obratite pažnju na formule koje štite lice i kožu od UV zračenja, koje je jedan od prvih uzroka prijevremenog starenja kože. Bitno je nanijeti je ujutro, prije pudera i šminke

Na tržištu su dostupne kreme u dvije varijante - one s mineralnim i kemijskim filterima. Razlika je i u teksturi, obično su ove s mineralnim filterima bijele, ostavljaju vidljiv trag.

- Kreme s kemijskim filterima djeluju poput spužve, upijajući UV svjetlo koje onda ne oštećuje stanice kože. S druge strane, mineralne kreme sadrže cink-oksid i titanijev dioksid te reflektiraju svjetlost s kože - objasnila je britanska dermatologica Emma Wedgeworth za Refinery 29.

POGLEDAJTE VIDEO: Dnevna i noćna krema

Iako su mineralne bazično više bijele i guste, kozmetička industrija donosi nam i laganije kreme, koje više nisu tako teške.

Kreme za sunce godinama su bile teške, vidljivo masnije te radi toga poželjne tek na odmoru, no ne i za posao. Danas to više nije tako, unazad desetak godina brendovi rade sve lakše formule koje idu i ispod pudera.

Naime, ujutro prvo ide hidratizirajuća krema, pa ona sa zaštitnim faktorom te tek onda puder. U ponudi brendova su i dobre varijante toniranih krema s visokim zaštitnim faktorom, stoga je to 2 u 1 rješenje.

Oni s osjetljivom kožom ili aknama imaju na raspolaganju kreme s visokim faktorom u posebnim linijama, uglavnom ih nude ljekarne.

UV zračenje potiče nastanak hiperpigmentacijskih mrlja te prijevremenih bora, pošto dubinski isušuje kožu.