Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Vruća čokolada: Napravite svoju zdraviju verziju uz par promjena

Vruća čokolada: Napravite svoju zdraviju verziju uz par promjena

Želite li smanjiti udio šećera u svojoj vrućoj čokoladi birajte tamne verzije s više kakaa ili jednostavno sami kakao. U nju možete dodati zdrave začine poput cimeta, kurkume ili đumbira

VIDEO

Kao  djeca voljeli smo vruću čokoladu sa svim dodacima - čokoladnim mrvicama, šlagom ili sljezovim kolačićima. No danas kada smo stariji i dalje volimo vruću čokoladu ali nam često prođe kroz glavu kako je ona puna šećera. Upravo zbog toga, ako ste ljubitelj vruće čokolade, a želite malo zdraviju verziju trebate ovo  imati na umu prilikom pripreme: 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dan čokolade 01:30

1. Tamna ili sirova čokolada

Među zdravim čokoladama nalazi se tamna čokolada koja je zasigurno bolja i zdravija opcija jer sadrži više kakaa i manje šećera. Ali postoji još jedna opcija zdrave čokolade.

- Vjerojatno znate da je tamna čokolada bolja od mliječne, ali jeste li znali da je sirova čokolada najbolja zdrava čokolada - objašnjava dijatetičar Frances Largeman-Roth za Mind Body Green.

Sirova čokolada dolazi u mnogim oblicima, a najbolje bi bilo odlučiti se za kakao u prahu. 

- Kakao u prahu izvrstan je način za dodavanje antioksidativnog pojačanja bez ikakvog šećera - kaže Frances.

2. Napravite vlastito alternativno mlijeko 

Prije nego napravite svoje alternativno zdravije mlijeko želite biti sigurni da idete prema minimalno obrađenom, nezaslađenom proizvodu. Pripazite i na konzervanse i stabilizatore na naljepnicama.

Kako skuhati savršenu šalicu kave, čaja i vruće čokolade?
Kako skuhati savršenu šalicu  kave, čaja i vruće čokolade?

Naravno, nema ništa loše u tome da se odlučite za mliječne proizvode iz trgovine, ali ako ste spremni napraviti najzdraviju verziju vašeg mlijeka možete probati napraviti sve sastojke ili nabaviti domaće od nekoga koga znate. Ako ne znate koje mlijeko biste napravili dobra opcija je zobeno mlijeko, a sve što vam treba su zobene pahuljice, voda i sol. Možete dodati malo vanilije ili kakaa u prahu. Domaće zobeno mlijeko možda neće biti toliko bogato okusima kao ono iz trgovine i neće vam toliko dugo moći izdržati u hladnjaku, ali je svakako zdravija verzija s kojom ćete uštedjeti novce.

3. Dodajte malo začina za borbu protiv upala

Čokolada može imati mnoštvo okusa, a mnogi su od njih začini koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Cimet je vjerojatno najpoznatiji. 

U vruću čokoladu možete dodati i malo kajenskog papra koji poboljšava cirkulaciju krvi. Još jedna izvrsna opcija je đumbir koji će vas prirodno zagrijati i povezan je s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima putem gingerola, bioaktivnog spoja. Neke druge opcije su čili papričica ili kurkuma.

4. Koristite prirodni zaslađivač (ako vam treba)

Pogotovo kada upotrebljavate sirovu čokoladu, možda biste željeli dodati malo više slatkoće u svoju šalicu vruće čokolade. Preskočite rafinirani šećer i izaberite prirodni zaslađivač poput lucume u prahu koju možete nabaviti u bio bio trgovinama. Ona je dobar izvor vlakana i bogata je antioksidansima, koji će dobro nadopuniti antioksidanse u kakau.

Druge opcije su sirup od datulja ili kokosov šećer. 

- Korištenje kokosovog šećera može vam održati ravnotežu šećera u krvi čak i dok uživate u ovoj slatkoj poslastici. Kokosov šećer ima niži glikemijski indeksi (GI) od šećera od trske ili čak javorovog šećera. Hrana s nižim GI sporije se apsorbira, čime se smanjuje skok inzulina koji šteti zdravlju - objašnjava holistička medicinska sestra Victoria Albina.

Recept za prste polizati: Njoki zapečeni sa sirom i kobasicom
Recept za prste polizati: Njoki zapečeni sa sirom i kobasicom

5. Razmislite o kolagenu u ovoj zimskoj poslastici

Dodavanje kolagena jako je korisno u hladnijim temperaturama. Kolagen se sastoji od dugolančanih bjelančevina, a kada konzumirate kolagen u prahu (ili hranu koja sadrži kolagen) vaš probavni sustav razgrađuje proteine u aminokiseline. Prah kolagena je posebno bogat izvor aminokiselinskog glicina koji podržava metaboličke funkcije i detoksikaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa