Lifestyle

Komentari 1

Za blistavu kožu, još bolji vid i snažniji imunitet jedite pistacio

Za blistavu kožu, još bolji vid i snažniji imunitet jedite pistacio

Pistacio je drvo podrijetlom iz zapadne Azije, a ljudi su mu se divili tisućama godina. Danas su plodovi tog drveta popularna grickalica i sastojak nezamislivo ukusnih slastica

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Deset stvari koje imate u kući, a mogu osnažiti vaše nokte

Redovita konzumacija pistacija neće obradovati samo vaše nepce, nego pomaže i u očuvanju zdravlja, piše Healthdigezt.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odličan za srce

Kao i većina orašida, pistacio su zdravstveni stručnjaci i poznavatelji kvalitetne hrane prepoznali kao odličnu namirnicu koja podiže razinu HDL kolesterola, tj. dobrog kolesterola. Prirodno se na taj način smanjuje razina lošeg ili LDL kolesterola koji vodi do začepljenja arterija i povišenog krvnog tlaka.

pistacije

Pomaže u proizvodnji hemoglobina

Pistacio sadrži puno vitamina B6 kojeg stručnjaci nazivaju i piridoksin, a taj je nutrijent neophodan za normalnu proizvodnju hemoglobina. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim stanicama i odgovoran je za prijenos molekula kisika.

Sprječava dijabetes

Između 90 posto i 95 posto Amerikanaca s dijabetesom pati od njegova najčešćeg oblika, dijabetesa tipa 2. Oboljeli bi mogli imati koristi od česte konzumacije pistacija jer on sadrži mineral fosfor koji pomaže u normalizaciji tolerancije glukoze te pomaže u razbijanju proteina u aminokiseline.

pistacije

Za bolju funkciju živčanog sustava

Vitamin B6 neophodan je za zaštitu živčanih vlakana. Taj nutrijent pomaže sintezu neurotransmitera poput epinefrina, melatonina, serotonina i gama - aminomaslačne kiseline (GABA).

Snažniji imunitet

Zahvaljujući velikoj količini vitamina B6, pistacio pomaže i imunitetu. Medicinski stručnjaci navode kako je manjak vitamina B6 među glavnim razlozima zbog kojih imunološki sustav ponekad ne uspije pobijediti u borbi protiv virusa i infekcija. Antioksidansi iz pistacija dodatno osnažuju tijelo protiv prehlade, gripe i kašlja.

Bolji vid

Pistacio sadrži vrlo velike količine biljnih pigmenata luteina i zeaksantina. Ta dva spoja imaju antioksidativna svojstva te štite tkivo oka, a poznato je da sprječavaju ili odgađaju degeneraciju oka koju uvjetuju visoke godine i zbog koje se gubi oštrina vida, a može doći i do sljepoće.

Omogućuje ljepšu kožu

Pistacio sadrži vrlo velike količine vitamina E koji pomaže u zaštiti kože od UV zračenja. Njegova antioksidativna svojstva neutraliziraju pretjeranu količinu slobodnih radikala i zbog toga djelujete mlađe i koža poprima sjaj.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Počastite nepce: Cheesecake s prošekom i likerom od naranče

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

 

Najčitaniji članci